Ухвала
від 08.04.2024 по справі 300/1719/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"08" квітня 2024 р. справа № 300/1719/24

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Панікара І.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про заміну неналежного відповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом до Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації від 19 лютого 2024 року № 1/313 про відмову у призначенні ОСОБА_1 державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов?язати відповідача призначити та виплатити ОСОБА_1 державну допомогу при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 18.03.2024 відкрито провадження у даній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

Представником відповідача 02.04.2024 через підсистему "Електронний суд" подано клопотання про заміну неналежного відповідача по справі № 300/1719/24 Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації належним відповідачем - Управління соціальної політики Коломийської міської ради, оскільки саме Управлінням соціальної політики Коломийської міської ради розглядалися документи надані позивачем та приймалося оскаржуване рішення.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, заявлене суду клопотання, суд зазначає наступне.

Досліджуючи матеріали адміністративної справи та заяви про заміну неналежного відповідача судом встановлено, що 07.02.2024 позивач звернулася до Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації із заявою про призначення та виплату державної соціальної допомоги при народженні дитини.

В подальшому, листом від 03.01.2024 за № 11/16-07/11 Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації надіслало заяву та додані до неї документи до Управління соціальної політики Коломийської міської ради.

Листом від 28.03.2023 за № 1692/0214.5-09 Управління соціальної політики Коломийської міської ради повідомило, що заява про призначення допомоги при народженні дитини від ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , надійшла до Управління соціальної політики Коломийської міської ради 16.02.2024, однак, у призначенні допомоги відмовлено, оскільки, документи не завірені в установленому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що рішення про відмову у призначенні ОСОБА_1 державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було прийнято Управлінням соціальної політики Коломийської міської ради.

Відповідно до статті 25 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з частинами 3 та 4 статі 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

З огляду на зміст позовних вимог, а також те, що розгляд цієї справи відбувається в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання, суд не має жодної процесуальної можливості встановити у позивача його позицію з питання можливості заміни неналежного відповідача, внаслідок чого, з метою об`єктивного, повного та всебічного розгляду даної адміністративної справи, а також, забезпечення належного виконання рішення суду, слід залучити Управління соціальної політики Коломийської міської ради до участі у справі № 300/1719/24 в якості співвідповідача, внаслідок чого, клопотання підлягає до часткового задоволення.

Частиною 6 статті 48 КАС України встановлено, що після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 48, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання Управління соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації про заміну неналежного відповідача у справі - задоволити частково.

2. Залучити Управління соціальної політики Коломийської міської ради (код ЄДРПОУ 03193399, вул. Вячеслава Чорновола, 55, м. Коломия, Івано-Франківська область, 77360) до участі у справі № 300/1719/24 в якості співвідповідача.

3. Розгляд адміністративної справи № 300/1719/24 - розпочати спочатку.

4. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

5. Витребувати в Управління соціальної політики Коломийської міської ради належним чином завірену копію рішення від 19.02.2024 за № 1/313 та документи, які були подані ОСОБА_1 для призначення державної допомоги при народженні дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

6. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

7. Копію цієї ухвали надіслати (вручити) учасникам справи.

Управлінню соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації копію ухвали надіслати через підсистему "Електронний суд".

Перебіг процесуальних строків, початок яких пов`язується з моментом вручення процесуального документа учаснику судового процесу в електронній формі, починається з наступного дня після доставлення документів до Електронного кабінету в розділ «Мої справи».

Ухвала, окремо від рішення суду, не оскаржується і набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду прийняте за наслідками розгляду справи.

Суддя /підпис/ Панікар І.В.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118228564
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них сімей із дітьми

Судовий реєстр по справі —300/1719/24

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні