Ухвала
від 08.04.2024 по справі 440/2405/24
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення третьої особи

08 квітня 2024 рокум. ПолтаваСправа № 440/2405/24

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Удовіченка С.О. розглянувши клопотання Полтавської міської ради про залучення третьої особи у справі за адміністративним позовом Полтавської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації до Полтавської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Перший заступник керівника Полтавської окружної прокуратури в інтересах держави в особі , Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Полтавської міської ради в якій просить зобов`язати Полтавську міську раду протягом одного місяця з дати набрання рішенням суду законної сили укласти з Департаментом культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації охоронний договір на щойно виявлений об`єкт історії та архітектури місцевого значення - Районний суд (Комерційне училище) по вул. Шевченка, 13 у м. Полтаві, на умовах і в порядку, що визначені постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 №1768.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 04.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №440/2405/24, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

02.04.2024 до Полтавського окружного адміністративного суду надійшло клопотання Полтавської міської ради про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Управління майном комунальної власності міста.

В обгрунтування клопотання зазначено, що Будівля за адресою Шевченка, 13 в м. Полтава перебуває у власності Полтавської міської територіальної громади в особі Полтавської міської ради. Разом з тим, зауважимо, що, згідно до частини 3 статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.

Відповідно до частини 1 статті 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Організаційні засади реалізації повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо здійснення державної регуляторної політики визначаються Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" Як передбачено статтею 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад належить відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Згідно до пункту 1 рішення тридцять сьомої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 21 жовтня 2020 року «Про встановлення повноважень Полтавської міської ради та її виконавчих органів з питань оренди комунального майна територіальної громади м. Полтави», Управління майном комунальної власності міста є уповноваженим щодо передачі комунального майна територіальної громади м. Полтави в орендне користування.

Відповідно до пунктів 1, 2 розділу 1 Положення про Управління майном комунальної власності міста, затвердженого рішенням 39 сесії Полтавської міської ради восьмого скликання від 15.09.2023, Управління є виконавчим комітетом Полтавської міської ради, створене для реалізації державної та регіональної політики у сфері управління майном, що є власністю Полтавської міської територіальної громади, та у сфері житлового законодавства.

За пунктом 7 розділу 2 Положення, до основних завдань Управління належить вчинення дій щодо передачі в оренду об`єктів комунальної власності Полтавської міської територіальної громади. Разом з тим, в межах власних повноважень, Управління майном комунальної власності міста (код ЄДРПОУ 13967034) уклало із Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції договір оренди нерухомого майна (код ЄДРПОУ 43316700) нежитлових приміщень, площею 360 кв. м., розташовані за адресою: м. Полтава, вул. Шевченка, 13, що належать до комунальної власності Полтавської міської територіальної громади від 06.07.2000 №123/4 (в новій редакції від 24.07.2023). Таким чином, Управління майном комунальної власності міста, як уповноважений Полтавською міською радою, набула статусу орендодавця у правовідносинах щодо передачі будівлі за адресою Шевченка, 13 Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції у платне користування на визначений строк відповідно до положень статті 1,4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Отже, саме нього покладається обов`язок здійснення контролю за виконанням умов договору оренди нерухомого майна, як це передбачено статтею 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Відповідно до частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (частина четверта статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України).

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Управління майном комунальної власності міста.

На підставі викладеного, керуючись статтею 49 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у справі за адміністративним позовом Першого заступника керівника Полтавської окружної прокуратури в інтересах держави в особі , Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації до Полтавської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління майном комунальної власності міста.

Встановити третій особі п`ятиденний строк з дня отримання копії ухвали для подання пояснень, які повинні відповідати статті 165 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту проголошення.

Суддя С.О. Удовіченко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118230305
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/2405/24

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні