Ухвала
від 08.04.2024 по справі 523/12432/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/5014/24

Справа № 523/12432/23

Головуючий у першій інстанції Бузовський В. В.

Доповідач Коновалова В. А.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

08.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційнийсуд ускладі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Коновалової В.А. (суддя-доповідач), Кострицького В.В., Стахової Н.В.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у цивільній справі

апеляційною скаргою ОСОБА_1 ,

на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 11 березня 2024 року,

за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я» Одеської обласної ради про визнання бездіяльності неправомірною, визнання дій неправомірними, визнання висновку неправомірним, відшкодування моральної шкоди, треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: лікар Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я» Одеської обласної ради Стоєва Ганна Григорівна, Департамент патрульної поліції Національної поліції України про визнання бездіяльність неправомірною

в с т а н о в и в:

Суворовський районнийсуд м.Одесирішенням від 11 березня 2024 року у задоволенні позову ОСОБА_1 доКомунального некомерційногопідприємства «Одеськийобласний медичнийцентр психічногоздоров`я»Одеської обласноїради провизнання бездіяльностінеправомірною,визнання дійнеправомірними,визнання висновкунеправомірним,відшкодування моральноїшкодивідмовив.

Не погодившись з вказаним рішенням суду ОСОБА_1 звернулася з апеляційною скаргою безпосередньо до суду апеляційної інстанції в порядку ст. 355 ЦПК України.

Апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

Відповідно до п. 3 ч. 4ст. 356 ЦПК Українидо апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави для звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В апеляційній скарзі скаржник просить звільнити її від сплати судового збору, посилаючись на те, що вона є учасником бойових дій.

Апеляційний суд зазначає, що згідно із пунктом 13 частини першої статті 5Закону України«Про судовийзбір» учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 лютого 2020 року у справі № 545/1149/17 (провадження № 14-730цс19) зазначено, що «відповідно до пункту 13 частини першої статті 5 Закону № 3674-VIучасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Разом з тим, зазначена норма має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору. Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У статті 22цього жЗакону передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акта, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань. Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені у статті 12 цього Закону. Отже, вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм пункту 13 частини першої статті 5Закону №3674-VIсуд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень статей12,22 Закону № 3551-XII.

Подібну правову позицію щодо застосування та тлумачення пункту 13 частини першої статті 5 Закону № 3674-VI викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 09 жовтня 2019 року у справі № 9901/311/19 (провадження № 11-795заі19) та постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 21 березня 2018 року у справі № 490/8128/17 (провадження № К/9901/166/18, К/9901/30220/18)».

З матеріалів цивільної справи вбачається, що ОСОБА_1 оскаржує в апеляційному порядку судове рішення у справі, предметом якої є визнання бездіяльності неправомірною, визнання дій неправомірними, визнання висновку неправомірним, відшкодування моральної шкоди.

Отже, зазначена справа не пов`язана із захистом порушених прав ОСОБА_1 як учасника бойових дій, тому вона не звільнена від сплати судового збору за подання вказаної апеляційної скарги.

За таких обставин, посилання скаржника на звільнення від сплати судового збору відповідно до пункту 13 частини першої статті 5 Закону України«Про судовийзбір» не заслуговують на увагу, оскільки не пов`язані із захистом порушених прав, як учасника бойових дій.

Приймаючи до уваги зазначене, а також конституційний принцип рівності сторін перед законом і судом, апеляційний суд вважає, що скаржник як сторона у справі має виконувати встановлений законодавством обов`язок сплати судового збору, а тому клопотання про звільнення скаржника від сплати судового збору підлягає відмові.

Порядок сплати, розмір судового збору визначається у відповідності з Законом України «Про судовий збір».

Підпунктом 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду підлягає сплаті судовий збір у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

З оскаржуваного рішення вбачається, що позивач в позовній заяві просила визнати неправомірними бездіяльність та дії лікаря ОСОБА_2 та визнати її висновок неправомірним, стягнути моральну шкоду в розмірі 5000 грн, в зв`язку з чим судовий збір підлягає сплаті за три вимоги немайнового характеру та одну вимогу майнового характеру.

Частиною 3статті 6Закону України Просудовий збірпередбачено,що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з підп. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» зазначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Із матеріалів справи вбачається, що позовна заява подана до суду у 2023 році.

Згідно ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684 грн.

Отже, скаржнику, необхідно до сплатити судовий збір в сумі 6441,60 грн (2684 х 0,4 х 1,5 х 4) виходячи із 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня 2023 року та 150% ставки що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги для 3 вимог немайнового характеру та 1 вимоги майнового характеру. Надати до Одеського апеляційного суду документ про оплату вказаних витрат, які перерахувати за наступними банківськими реквізитами або сплатити онлайн на офіційному веб-порталі Судова влада України: http://court.gov.ua/sud4813/gromadyanam/tax/:

Отримувач коштів: ГУК в Од.обл./Хаджибейськ. р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37607526

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA428999980313161206080015757

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Одеський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, тобто скарга залишається без руху, про що повідомляється апелянт і йому надається строк для усунення недоліків.

Таким чином, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху із наданням строку для усунення недоліків апеляційної скарги щодо сплати судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185, ст. 356 ЦПК України,

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 нарішення Суворовськогорайонного судум.Одеси від11березня 2024рокузалишити без руху, запропонувавши скаржнику усунути недоліки апеляційної скарги, зазначені в тексті ухвали, протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі не усунення недоліків апеляційної скарги протягом вказаного терміну апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді В.А. Коновалова

В.В. Кострицький

Н.В. Стахова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118231245
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльність неправомірною

Судовий реєстр по справі —523/12432/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні