Постанова
від 09.04.2024 по справі 211/964/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/3125/24 Справа № 211/964/22 Суддя у 1-й інстанції - Ткаченко С.В. Суддя у 2-й інстанції - Зубакова В. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Кривий Ріг

Справа № 211/964/22

Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді - Зубакової В.П.

суддів - Бондар Я.М., Тимченко О.О.

секретар судового засідання - Гладиш К.І.

сторони:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство», правонаступником якого є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України»,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку спрощеного позовного провадження, апеляційну скаргу позивача ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Колесник Денис Юрійович, на ухвалу Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 грудня 2023 року, яка постановлена суддею Ткаченко С.В. у місті Кривому Розі Дніпропетровської області та повне судове рішення складено 28 грудня 2024 року, -

ВСТАНОВИВ:

Заочним рішенням Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 лютого 2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди задоволено частково.

Поновлено ОСОБА_1 на посаді головного лісничого.

Стягнуто з Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у сумі 173 693 гривні 44 коп., без утримання податку на доходи фізичних осіб і інших обов`язкових платежів, та моральну шкоду у сумі 5 000,00 грн.

Стягнуто з Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір у сумі 2 977 гривень 20 коп.

Ухвалою Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2023 року прийнято до провадження заяву про перегляд заочного рішення.

01 червня 2023 року Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», в особі відокремленого підрозділу Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», звернулось до суду з заявою про заміну сторони у справі, посилаючись на те, що наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 01 листопада 2022 року № 988, Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство» припинено та визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство».

Ухвалою Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 грудня 2023 року заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», в особі відокремленого підрозділу Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», про заміну сторони у справі - задоволено.

Замінено відповідача Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (код ЄДРПОУ 45039153, адреса: м. Київ, вул. Шота Руставелі, буд. 9А).

В апеляційній скарзі позивач ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Колесник Д.Ю., просить скасувати ухвалу суду та постановити нову ухвалу про відмову у задоволенні заяви Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», в особі відокремленого підрозділу Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», про заміну сторони у справі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права та невідповідність висновків суду обставинам справи.

Апеляційна скарга мотивована тим, що згідно інформації, отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство» перебуває у стані припинення, тобто не є припиненим, а тому висновки суду першої інстанції про те, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступиником всіх прав та обов?язків Державного підприємтсва «Дніпровське лісове господарство» є помилковими.

Згідно ч. 4 ст. 105 ЦК України, до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Отже, відповідач Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство» і наразі виступає самостійним суб?єктом у відносинам, про що також свідчить подання у даній справі заяви Голови ліквідаційної комісії Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» Березою М.Ю. 09 листопада 2023 року про заміну сторони по справі.

Наполягає на тому, що ОСОБА_2 не був уповноважений на звернення до суду із заявою про заміну сторони у справі від імені Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», оскільки він уповноважений діяти лише в тих питання, які стосуються дійльності філії «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», яка жодним чином не являється правонаступиником Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство».

Наголошує на тому, що заочне рішення Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 лютого 2023 року до теперішнього часу не виконано та заявник і відповідач навмисно намагаються маніпулювати фактом самого подання заяви про перегляд заочного рішення та заміною сторони у справі, подаючи одночасно заяви двома особами, для невиконання рішення суду, яке підлягає негайному виконанню.

Відзив на апеляційну скаргу не подано.

Заслухавши суддю-доповідача, позивача ОСОБА_1 , який підтримав доводи апеляційної скарги та просив її задовольнити, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду в межах заявлених позовних вимог та доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що Заочним рішенням Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 лютого 2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди задоволено частково.

Поновлено ОСОБА_1 на посаді головного лісничого.

Стягнуто з Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у сумі 173 693 гривні 44 коп., без утримання податку на доходи фізичних осіб і інших обов`язкових платежів, та моральну шкоду у сумі 5 000,00 грн.

Стягнуто з Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір у сумі 2 977 гривень 20 коп.

Ухвалою Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2023 року прийнято до провадження заяву про перегляд заочного рішення.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України № 582 від 27.09.2021 «Про припинення Державного підприємства «Криворізьке лісове господарство» шляхом приєднання до Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство», про що внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022р. №1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі», наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 04.11.2022 № 988 «Про припинення Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034) є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686).

Наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» від 16.12.2022 № 35 затверджено Положення про Філію «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань проведено державну реєстрацію відокремленого структурного підрозділу: Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 45039153).

01 червня 2023 року Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», в особі відокремленого підрозділу Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», звернулось до суду з заявою про заміну сторони у справі.

Задовольняючи заяву, суд першої інстанції виходив з того, що у разі припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процессу.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції з наступних підстав.

Процесуальний порядок правонаступництва визначений частиною 1 ст. 55 ЦПК України, згідно з якою у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Правонаступництво це - перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим. За універсального правонаступництва до правонаступника ( фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки.

Отже, підставою для заміни учасника справи, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Оскільки, процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони в матеріальному правовідношенні її правонаступником), для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони в справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника (постанови Верховного Суду від 27.09.2021 в справі № 5026/886/2012, від 19.10.2021 в справі № 908/3929/14 та від 21.10.2021 в справі № 15/60).

Основою процесуального правонаступництва є правонаступництво в матеріальному праві, яке настало після відкриття провадження в справі. Виходячи з цього, особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав та обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони в правовідносинах, з яких виник спір (постанова Верховного Суду від 14.07.2021 в справі № 5010/2403/2011-14/120).

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Аналогічна правова позиція наведена Верховним Судом у постанові від 21.03.2018 в справі № 6-1355/10.

За Указом Президента України «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» № 228/2021 від 07.06.2021 розпочате реформування лісової галузі.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реформування управління лісової галузі» від 07.09.2022 № 1003 погоджене утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі, з урахуванням особливостей, визначених законом. Також установлено, що державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються.

На виконання постанови КМУ від 07.09.2022 № 1003, з метою удосконалення структури управління та підвищення ефективності ведення лісового господарства, Державним агентством лісових ресурсів України прийнятий наказ від 04.11.2022 № 988 «Про припинення Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення», за яким вирішено припинити Державне підприємство «Дніпровськелісове господарство»(кодЄДРПОУ 00991686), шляхом реорганізації - приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ44768034) (п. 1) . Термін припинення Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) до 20.01.2023 (п. 6). Визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» (п. 8).

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Державне підприємство «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) перебуває в стані припинення з 07.11.2022.

Відповідно до положень статей 91, 92, 96, 104 Цивільного кодексу України та статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» юридична особа, що реорганізується (через злиття, приєднання, поділ, перетворення) відповідає за своїми майновими зобов`язаннями самостійно до моменту припинення і переходу майна, прав і обов`язків до правонаступників в результаті реорганізації.

За частиною 8 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Разом з тим, чинне законодавство не містить загальної норми щодо моменту виникнення універсального правонаступництва юридичної особи, внаслідок приєднання. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а всієї їх сукупності. Тобто, при універсальному правонаступництві до правонаступника чи правонаступників переходить усе майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать (незалежно від їх виявлення на момент правонаступництва), на підставі передавального акту. Наведені обставини передують внесенню запису до Реєстру про припинення юридичної особи, яка припиняється в результаті реорганізації.

Верховний Суд у постанові від 06.12.2022 у справі № 917/436/21 зазначив, що зважаючи на те, що положеннями статей 104, 107 Цивільного кодексу України не визначений момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється в зв`язку з реорганізацією, суд вважає, що такий момент не може пов`язуватися виключно з внесенням запису до державного реєстру про припинення реорганізованої юридичної особи.

За висновком Великої Палати Верховного Суду, в постанові від 16.06.2020 у справі № 910/5953/17, якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями. При цьому, Велика Палата Верховного Суду в зазначеній постанові визнала помилковим висновок попередніх судових інстанцій про те, що правонаступництво не відбулося за відсутності в Реєстрі запису про припинення юридичної особи, яка реорганізовувалася.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 04.11.2022 № 988 термін припинення Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) був установлений по 20.01.2023.

З огляду на наведені правові висновки, суд першої інстанції дійшов вірного висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви та здійснив заміну відповідача у справі Державного підприємства «Дніпровське лісове господарство» на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України».

Доводи ж апеляційної скарги про те, що ОСОБА_2 не був уповноважений на звернення до суду із заявою про заміну сторони у справі від імені Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», оскільки він уповноважений діяти лише в тих питаннях, які стосуються діяльності філії «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», колегією суддів до уваги не приймаються, оскільки, як вірно зазначено судом першої інстанції, наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» від 16.12.2022 № 35 затверджено Положення про Філію «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань проведено державну реєстрацію відокремленого структурного підрозділу: Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 45039153). Керівнику, директору Філії «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» надані повноваження представляти інтереси Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» у Дніпропетровській області.

Згідно ч. 1 ст. 95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

При зверненні до суду із заявою про заміну сторони у справі від 01 червня 2023 року, керівник Філії «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» Коваленко В.О. щодо якого внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості, як про особу, яка має повноваження діяти від імені юридичної особи, надав суду довіреність на здійснення у суді представництва інтересів Державного спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», в особі відокремленого підрозділу Філія «Дніпровське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», тобто заяву подано повноважним представником.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що ухвала є обґрунтованою, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є правильними , у зв`язку з чим вона повинна бути залишена без змін, а апеляційна скарга без задоволення.

Колегія суддів не вирішує питання про розподіл судових витрат у справі, оскільки, згідно ч. 13 статті 141 ЦПК України, суд апеляційної інстанції здійснює розподіл судових витрат, якщо, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, а у даному випадку колегією суддів залишено без змін ухвалу суду першої інстанції Довгинцівського районногосуду містаКривого РогуДніпропетровської областівід 28грудня 2023року про заміну сторони у справі та всі судові витрати учасників справи, пов?язані із апеляційним переглядом цієї ухвали суду, будуть здійснені судом першої інстанції при постановленні остаточного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 375, 381, 382 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу позивача ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Колесник Денис Юрійович, - залишити без задоволення.

Ухвалу Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 грудня 2023 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 09 квітня 2024 року.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118231434
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —211/964/22

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко С. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко С. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні