Ухвала
від 09.04.2024 по справі 177/178/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-з/803/132/24 Справа № 177/178/22 Суддя у 1-й інстанції - Строгова Г.Г. Суддя у 2-й інстанції - Тимченко О. О.

УХВАЛА

09 квітня 2024 року м. Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Тимченко О.О.,

суддів - Бондар Я.М., Зубакової В.П.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні, у порядку частини 13 статті 7 ЦПК України, без повідомлення учасників справи, за наявними у справі матеріалами, клопотання Голови Правління ОК «Садівниче товариство «Союз-1» про повернення судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги на рішення Криворізького районного суду Дніпропетровськоїобластівід10 травня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» про стягнення заборгованості по заробітній платі, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 10 травня 2023 року позов ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» про стягнення заборгованості по заробітній платі задоволено.

10 липня 2023 року не погодившись із вказаним судовим рішенням, Голова Правління ОК «Садівниче товариство «Союз-1» Паламарчук С.М. подав апеляційну скаргу.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 11 грудня 2023 року відкрито апеляційне провадження за вказаною апеляційною скаргою.

26 грудня 2023 року справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

До апеляційного суду від Голови Правління Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» Ільченка Анатолія Григоровича надійшла заява, в якій він просив закрити апеляційне провадження у справі, посилаючись на те, що апеляційну скаргу підписано особою, яка не мала права її підписувати від імені Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1».

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 16 січня 2024 року апеляційне провадження за апеляційною скаргою Голови Правління Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» Паламарчука Сергія Михайловича на рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 10 травня 2023 року у цивільній справі №177/178/22, закрито.

01 лютого 2024 року від Голови Правління Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» Ільченка Анатолія Григоровича надійшла заява про повернення судового збору у розмірі 1 441, 23 грн., що сплачений платіжною інструкцією № 72434497 від 11вересня 2023 року.

Вивчивши подане клопотання, колегія суддів дійшла висновку, що останнє не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Повернення судового збору можливе лише у разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях (пункт 5 частина 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір»).

Про це зазначила Об`єднана палата Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розглянувши адміністративну справу за позовом Товариства до ДПІ у м. Полтаві Головного управління ДФС у Полтавській області про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення.

Об`єднана палата КАС ВС відмовила в задоволенні клопотання про повернення судового збору з огляду на таке.

У статті 7 Закону України «Про судовий збір» встановлені виключні підстави для повернення судового збору (за наявності клопотання особи, яка сплатила судовий збір), а саме:1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;2) повернення заяви або скарги; 3) відмова у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Суд зазначив, що наслідком закриття провадження у справі є відсутність (скасування) рішення, яким закінчено розгляд справи по суті, тоді як закриття касаційного провадження призведе до залишення в силі рішення суду апеляційної інстанції.

Зазначене підтверджує різне значення понять «закриття провадження у справі» та «закриття касаційного провадження» і неможливість їх ототожнення.

Отже, Суд дійшов висновку, що повернення судового збору в разі закриття касаційного провадження пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» не передбачено, що унеможливлює задоволення клопотання Товариства про повернення судового збору.

Керуючись статтею 7 Закону України «Про судовий збір» , статтею 133 ЦПК України, апеляційний суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Голови Правління ОК «Садівниче товариство «Союз-1» про повернення судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги на рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 10 травня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Союз-1» про стягнення заборгованості по заробітній платі, відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий О.О. Тимченко

Судді Я.М. Бондар

В.П. Зубакова

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118231444
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі

Судовий реєстр по справі —177/178/22

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Рішення від 10.05.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Рішення від 10.05.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні