Ухвала
від 09.04.2024 по справі 709/251/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/251/24

У Х В А Л А

про витребування доказів

09 квітня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участі секретаря судового засідання - Петраш Т. М.,

представника позивачів - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглядаючи увідкритому підготовчомусудовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 доЧорнобаївської селищноїради,Державного реєстратораВиконавчого комітетуВасютинської сільськоїради Чорнобаївськогорайону Черкаськоїобласті БабенкоЛіни Володимирівни, ОСОБА_2 про визнання права власності на майно, скасування рішення державного реєстратора та припинення речового права,

в с т а н о в и в:

В провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває цивільна справи за позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 доЧорнобаївської селищноїради,Державного реєстратораВиконавчого комітетуВасютинської сільськоїради Чорнобаївськогорайону Черкаськоїобласті БабенкоЛіни Володимирівни, ОСОБА_2 про визнання права власності на майно, скасування рішення державного реєстратора та припинення речового права.

Позивачі подали до суду клопотання про витребування доказів, в якому просили витребувати у державного реєстратора виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області Бабенко Ліни Володимирівни реєстраційну справу, а також копії всіх документів реєстраційної справи, які зберігаються в електронному виді в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень по об`єкту нерухомого майна, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Заяву про витребування доказів обґрунтовують тим, що у позивачів відсутня можливість самостійно ознайомитися з матеріалами реєстраційної справи, оскільки відповідно до ч. 6 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

В підготовчому судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_1 заявлене клопотання підтримав, просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання.

Відповідач державний реєстратор Бабенко Л. В. в підготовче судове засідання не з`явилася, у відзиві просила розгляд справи проводити в її відсутність.

Представник відповідача Чорнобаївської селищної ради Лисенко Л. І., в підготовче судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву в якій просила розгляд справи проводити в її відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши сторони, приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, з-поміж іншого, з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Статтею 95 ЦПК України передбачено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Враховуючи, що докази, які позивачі просять витребувати мають істотне значення для повного та об`єктивного розгляду справи, а позивачі самостійно позбавлені можливості їх надати, а тому суд вважає, що клопотання про витребування доказів підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 258-261, 353 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Клопотання позивачів про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у державного реєстратора виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області Бабенко Ліни Володимирівни належним чином завірену копію реєстраційної справи, а також копії всіх документів реєстраційної справи, які зберігаються в електронному виді в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень по об`єкту нерухомого майна, яке знаходиться за адресою:

АДРЕСА_1 .

Підготовче судове засідання відкласти на 07 травня 2024 року об 11:30.

Копію ухвали для виконання надіслати державному реєстратору виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області Бабенко Ліні Володимирівні.

Витребувані докази, особи, у яких суд їх витребовує, зобов`язані подати до Чорнобаївського районного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В. В. Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118248735
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —709/251/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні