Ухвала
від 10.04.2024 по справі 173/1161/24
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1161/24

Провадження №2/173/588/2024

У Х В А Л А

про відкриття провадження по справі

10 квітня 2024 р. м. Верхньодніпровськ

Суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Бурхан С.М., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1 (

АДРЕСА_1 )

до Верхньодніпровськоїміської ради (Дніпропетровська область,

м. Верхньодніпровськ вул. Дніпровська,88)

третя особа КП « Верхньодніпровське БТІ» (Дніпропетровська область,

м. Верхньодніпровськ вул. Театральна,16)

про визнання права власності на самочинно реконструйовану квартиру в

житловий будинок,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі Позивач) звернулася до Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Верхньодніпровської міської ради (далі Відповідач) в якому просить суд визнати право власності на самочинно реконструйовану квартиру в житловий будинок.

Вказана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), підстави для відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

За таких обставин суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до частини 2 статті 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Положеннями частини 2 статті 19ЦПК України унормовано, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного).

В силу приписів частини 4 статті 274ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, щодо спадкування.

У даному випадку, враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг і характер доказів у справі, а також значення справи для сторін, з огляду на необхідність дотримання основних засад цивільного судочинства, зазначених у статті 2ЦПК України та з метою недопущення порушення передбачених статтею 43ЦПК України процесуальних прав учасників справи, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд даної справи в порядку загального позовного провадження.

Так,положеннями ЦПК України передбачено, що у випадку розгляду справи в порядку загального позовного провадження проводиться підготовче провадження, завданнями якого є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (частина 1 статті 189 ЦПК України).

Відповідно до статті 196ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Крім того, у позовній заяві Позивачем зазначено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне підприємство «Верхньодніпровське бюро технічної інвентаризації».

Відповідно до частини 1 статті 53ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 5 статті 53 ЦПК України).

У даному випадку, оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Комунального підприємства«Верхньодніпровське бюротехнічної інвентаризації»,суд вважає за необхідне залучити її до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 19, 53, 187, 260, 261 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 173/1161/24.

2. Здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

3. На підставі статті 53ЦПК України залучити доучасті усправі вякості третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача Комунальнепідприємство «Верхньодніпровськебюро технічноїінвентаризації» (Дніпропетровськаобласть,м.Верхньодніпровськ,вул.Театральна,буд.16).

4. Згідно з ч. 3 ст. 187 ЦПК України зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

5. Підготовче засідання призначити на 15.04.2024 р. о 14 год. 00 хв., яке відбудеться у приміщенні Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області (Дніпропетровська область, місто Верхньодніпровськ, вул. Яблунева, буд. 47, зал. № 1).

6. Викликати у підготовче засідання сторін, явку яких визнати обов`язковою.

7. Встановити Відповідачустрок - п`ятнадцять днів з дня отримання (вручення)копії даної ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позовну заяву, оформленого відповідно до вимог статті 178 ЦПК України; забезпечити надіслання (надання) Позивачу та Третім особам копії відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

8. Роз`яснити Відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 191 ЦПК України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, Відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 83 ЦПК України).

9. Встановити Третімособам строк для подання письмових пояснень в порядку статті 181ЦПК України щодо заявленого позову з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до 15.04.2024 року.

10. Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду в строк до15.04.2024 року з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 183 Цивільного процесуального кодексу України.

11. Звернути увагусторін на положення статей 81, 83, 84 ЦПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

12. Попередити сторін, що відповідно до частини 2 статті 126 ЦПК України документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

13. Роз`яснити сторонам, що копії письмових та електронних доказів, які подаються, повинні бути оформлені у відповідності до вимог статей 95, 100 ЦПК України.

14. Копію даної ухвали надіслати учасникам справи. Відповідачу одночасно з копією даної ухвали надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

15. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

16. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за веб-адресою: https://vd.dp.court.gov.ua/sud0406///.

Суддя С.М.Бурхан

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118249645
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на самочинно реконструйовану квартиру в житловий будинок

Судовий реєстр по справі —173/1161/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні