Ухвала
від 09.04.2024 по справі 635/8336/23
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 635/8336/23

провадження № 2-о/619/37/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Калиновської Л.В.,

присяжних Щербакова І.М.,

Єрьомкіна Л.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Булах С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи обмежено недієздатною та призначення піклувальника, заінтересовані особи Солоницівська селищна рада Харківського району Харківської області, Орган опіки та піклування Солоницівської селищної ради,

ВСТАНОВИВ:

Заявник, ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи обмежено недієздатною та призначення піклувальника.

Ухвалою Дергачівського районного суду Харківської області від 08.01.2024 заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження по справі та призначено її розгляд за правилами окремого провадження.

Представником заявника ОСОБА_2 07.03.2024 було направлено до суду клопотання по справі №635/8336/23 про призначення судову-психіатричної експертизи, для встановлення психічного стану, ОСОБА_3 ; на розгляд та вирішення експерта поставити наступні питання: чи хворіє ОСОБА_3 на психічну хворобу (психічний розлад)? чи розуміє ОСОБА_3 , в силу свого психічного стану значення своїх дій та чи може керувати ними? чи потребує ОСОБА_3 , встановлення над ним постійного стороннього догляду та нагляду у зв`язку з його хворобою? За наявності інших підстав дозволити експерту надати відповіді та на інші запитання стосовно цієї справи. Проведення експертизи доручити експертам Харківської Філії судово- психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово- психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок або за відмову без поважних причин від давання висновку, передбачену ст.384, 385 КК України; на час проведення судової експертизи провадження у справі №635/8336/23 зупинити.

Представник заявника просив розглянути клопотання про призначення експертизи без його участі.

Представником Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області надано до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Представник Органу опіки та піклування Солоницівської селищної ради в судове засідання не з`явився, повідомлявся своєчасно та належним чином.

Перевіривши матеріали справи, суд, прийшов до висновку, що клопотання представника заявника про призначення по справі судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частинами 1-3ст.102 ЦПК Українивизначено, що висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Відповідно до приписівст.103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з?ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.1ст.104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно дост. 7 Закону України «Про судову експертизу», судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом. До державних спеціалізованих установ належать: науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України; науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України; експертні служби Міністерства внутрішніх прав України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України. Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання та призначити у справі судово-психіатричну експертизу, так як висновок експерта може бути використаний як доказ для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи.

Відповідно до п.5 ч.1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Керуючись ст. ст.76,102-104,189,197,252,260,352-354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника - задовольнити.

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи обмежено недієздатною та призначення піклувальника, заінтересовані особи Солоницівська селищна рада Харківського району Харківської області, Орган опіки та піклування Солоницівської селищної ради, судово-психіатричної експертизу, проведення якої доручити експертам Харківської Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», (Україна, 61068, Харківська обл., м. Харків, вул. Павлова Академіка, буд. 46).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

- Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії: НОМЕР_1 виданий Солоницівським ВМ Дергачівського РВ УМВС України в Харківській області; РНОКПП: НОМЕР_2 , на психічну хворобу (психічний розлад)?

-Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії: НОМЕР_1 виданий Солоницівським ВМ Дергачівського РВ УМВС України в Харківській області; РНОКПП: НОМЕР_2 , в силу свого психічного стану значення своїх дій та чи може керувати ними?

-Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії: НОМЕР_1 виданий Солоницівським ВМ Дергачівського РВ УМВС України в Харківській області; РНОКПП: НОМЕР_2 , встановлення над ним постійного стороннього догляду та нагляду у зв`язку з його хворобою?

Копію ухвали направити експертній установі для виконання.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №635/8336/23 (провадження №2-о/619/37/24).

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя Л. В. Калиновська

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251076
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи обмежено недієздатною та призначення піклувальника, заінтересовані особи Солоницівська селищна рада Харківського району Харківської області, Орган опіки та піклування Солоницівської селищної ради

Судовий реєстр по справі —635/8336/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні