Ухвала
від 10.04.2024 по справі 626/1459/23
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кегичівський районний суд Харківської області

Справа № 626/1459/23

провадження №2-о/624/2/24

УХВАЛА

іменем України

смт. Кегичівка 10 квітня 2024 року

Кегичівський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Куст Н.М., присяжних: Чернишова Ю.М., Устименко К.Ю., за участю в.о. секретаря Ткаченко А.О.,

справа №626/1459/23,

ім`я (найменування) заявника та заінтересованої особи:

заявник: ОСОБА_1 ,

представник заявника: ОСОБА_2 ,

заінтересована особа: орган опіки та піклування Красноградської міської ради,

суть вимог: про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Питання, що вирішується ухвалою.

ОСОБА_1 в особі представника заявника ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 .

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про місце, дату і час повідомлені належним чином, натомість надали заяви про розгляд справу без їх участі, окрім того представник заявника надав клопотання, щодо залучення заінтересованої особи ОСОБА_3 та його представника не заперечує.

Частиною 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи, зазначає наступне.

З висновку експерта вбачається, що ОСОБА_3 на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу, а шизофренії, параноїдної форми з дефектом по апато-абулічного типу. Наявний у підекспертного вищезазначений стійкий хронічний психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Заявником при зверненні до суду з заявою ОСОБА_3 до складу учасників справи як заінтересовану особу залучено не було.

Встановивши даний факт, суд приходить до висновку про необхідність залучити цю особу до участі у справі, оскільки судове рішення прийняте за результатами розгляду цієї справи вплине на його права та обов`язки як дієздатної особи.

Згідно ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, передбачено, що у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч. 8 ст. 49 ЦПК України, заявник та заінтересовані особи у справах окремого провадження мають права та обов`язки сторін, крім випадків, передбачених у розділі IV цього Кодексу.

Нормами ЦПК України не врегульовано порядок залучення до участі у справі заінтересованої особи, у зв`язку з цим, суд приходить до висновку про застосування принципу аналогії закону, а тому при вирішенні питання про залучення заінтересованої особи керується ст. 53 ЦПК України.

Згідно вимог ч.1, ч.3, ч. 5, ч. 7 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що ухвалене судом рішення за результатами розгляду цивільної справи може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_3 , як дієздатної особи, що є підставою для його залучення до участі у справі як заінтересованої особи.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до Наказу Координаційного центру з надання правової допомоги №4 від 01.02.2021 «Про затвердження переліків адміністративно-територіальних одиниць, на територію яких поширюється діяльність місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» на територію Кегичівської територіальної громади поширюється діяльність Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ї

За таких обставин, суд вважає за необхідне доручити Первомайському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною з метою забезпечення його прав та законних інтересів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 42, 53, 260, 293, 294, 442 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у справі як заінтересовану особу - ОСОБА_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Доручити Первомайському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (64602, Харківська область, Лозівський район, м. Лозова, вул. Свято-Миколаївська, 4, еmail: pervomayskyy.kharkiv@legalaid.kh.ua) призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , адвоката для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», для участі в цивільній справі.

Розгляд справи призначено об 11 год 00 хв 30 квітня 2024 року.

Роз`яснити заінтересованій особі, що він має процесуальні права і обов`язки, встановлені ст. 43, 49 ЦПК України.

Зобов`язати заявника не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали вручити заінтересованій особі копію заяви з додатками, а докази такого вручення надати суду до початку судового засідання.

Запропонувати заінтересованій особі, протягом 10 (десяти) днів з дня отримання цієї ухвали надати суду письмові пояснення щодо заяви з викладом аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти заяви; докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) письмових пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити залученій заінтересованій особі, що він повинен надати суду докази разом з поданням письмових пояснень.

Копію ухвали направити учасникам справи, залученій заінтересованій особі та центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М. Куст

Присяжні: Ю.М. Чернишов

К.Ю. Устименко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118251235
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —626/1459/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні