Ухвала
від 10.04.2024 по справі 626/2573/23
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/2573/23

провадження № 2-о/624/3/24

УХВАЛА

10 квітня 2024 року Кегичівський районний суд Харківської області в складі: головуючого судді Богачової Т.В., присяжних: Федоряки О.І., Пугач Т.О. за участю секретаря Лебідь Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Кегичівка, Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красноградська міська рада Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначення її опікуном ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_2 є інвалідом другої групи, перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП «Красноградська ЦРЛ». З роками стан здоров`я ОСОБА_2 внаслідок захворювання погіршується, як наслідок вона не здатна усвідомлювати свої дії, керувати ними. Зазначила, що вона перебуває в родинних стосунках з ОСОБА_2 , інших родичів, які б мали можливість опікуватися нею, немає.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, подали заяви про розгляд справи без їх участі.

Суд вважає за необхідне розглянути питання щодо залучення до участі у справі як заінтересовану особу ОСОБА_2 , оскільки заявником при зверненні до суду з заявою ОСОБА_2 до складу учасників справи як заінтересовану особу не залучено.

Згідно ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, передбачено, що у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч. 8 ст. 49 ЦПК України, заявник та заінтересовані особи у справах окремого провадження мають права та обов`язки сторін, крім випадків, передбачених у розділі IV цього Кодексу.

Нормами ЦПК України не врегульовано порядок залучення до участі у справі заінтересованої особи, у зв`язку з цим, суд приходить до висновку про застосування принципу аналогії закону, а тому при вирішенні питання про залучення заінтересованої особи керується ст. 53 ЦПК України.

Згідно вимог ч.1, ч.3, ч. 5, ч. 7 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Встановивши, що особа щодо якої розглядається питання щодо визнання її недієздатною ОСОБА_2 до складу часників справи не залучена, суд приходить до висновку про необхідність залучити цю особу до участі у справі, оскільки участь цієї особи при розгляді справи є обов`язковою, а судове рішення прийняте за результатами розгляду цієї справи вплине на її права та обов`язки як дієздатної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №137 від 28.02.2024, виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості на нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи стан здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, виклик її у судове засідання не здійснювати, а розгляд справи проводити за участю заявника, адвоката особи, стосовно якої розглядається питання її недієздатності та заінтересованої особи.

На підставі, п. 2 ч. 2 ст. 198, ст. 223 ЦПК України, суд у зв`язку з залученням заінтересованої особи відкладає розгляд справи.

Також суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику обов`язкову участь при розгляді справи адвоката особи щодо якої розглядається питання щодо визнання її недієздатною та запропонувати йому самостійно залучити цій особі адвоката.

У разі незалучення адвоката, суд, на підставі ч. 5 ст. 293 ЦПК Кураїни, залучить його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст.ст. 42, 53, 198, 223, 260, 293, 294, 299, ЦПК України, суддя

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі як заінтересовану особу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 .

Виклик ОСОБА_2 у судове засідання не здійснювати.

Роз`яснити заявнику про обов`язкову участь при розгляді справи адвоката особи щодо якої розглядається питання щодо визнання її недієздатною та запропонувати йому самостійно залучити ОСОБА_2 адвоката.

У разі незалучення адвоката, суд, на підставі ч. 5 ст. 293 ЦПК Кураїни, залучить його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Розгляд справи відкласти до 13-30 години 10 квітня 2024 року.

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення (підписання).

Суддя Т.В. Богачова

Присяжні: О.І. Федоряка

Т.О. Пугач

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251237
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —626/2573/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні