Рішення
від 10.04.2024 по справі 626/2573/23
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/2573/23

№ провадження 2-о/624/3/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року Кегичівський районний суд Харківської області в складі: головуючого судді Богачової Т.В., присяжних: Федоряки О.І., Пугач Т.О. за участю секретаря Лебідь Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Кегичівка, Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красноградська міська рада Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначення її опікуном ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_2 є інвалідом другої групи, перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП «Красноградська ЦРЛ». З роками стан здоров`я ОСОБА_2 внаслідок захворювання погіршується, як наслідок вона не здатна усвідомлювати свої дії, керувати ними. Зазначила, що вона перебуває в родинних стосунках з ОСОБА_2 , інших родичів, які б мали можливість опікуватися нею, немає.

Справа надійшла за підсудністю з Красноградського районного суду Харківської області на підставі розпорядження голови цього суду від 30.08.2023.

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 07.09.02023 справу провадження у справі було відкрито, призначено до розгляду у порядку окремого провадження. Зобов`язано КНП «Красноградська центральна районна лікарня» надати суду амбулаторну картку хворого ОСОБА_2 .

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 27.09.2023 у складі суду замінено присяжного.

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 17.10.2023 справі призначено судово-психіатричну експертизу, на час її проведення провадження у справі зупинене.

18.03.2024 до суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта.

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 19.03.2024 провадження у справі поновлено.

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 10.04.2024 до участі у справі як заінтересовану особу залучено ОСОБА_2 .

Сторони, належним чином повідомлені про розгляд справи, у судове засідання не з`явились.

Від представника заявника, адвоката Орєхової Н.В. до суду надійшла заява про підтримання заявлених вимог та розгляд справи без її участі.

Від заінтересованої особи органу опіки і піклування при виконавчому комітеті Красноградської міської ради надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, а також подання про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 у разі визнання її недієздатною.

Від адвоката заінтересованої особи Лемешко Л.О., ОСОБА_3 надійшла заява про проведення судового засідання без його участі, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши та оцінивши всі наявні докази в справі в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Відповідно доч.3ст.296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1 є сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 , свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 .

Згідно копії довідки до висновку лікарсько-трудових експертних комісій серії ВТЕ-7 №029714, ОСОБА_2 , 1972 року народження, є інвалідом другої групи з дитинства. Інвалідність встановлена безстроково.

Відповідно до копії довідки від 16.08.2023 КНП «Красноградська РЦЛ» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП Красноградська ЦРЛ з 1978 року.

Відповідно до копії довідки ЖБК №5 Красноградського району Харківської області ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №137 від 28.02.2024 Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. На теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Органом опіки та піклування при виконавчому комітеті Красноградської міської ради до суду надано подання про призначення опікуном над ОСОБА_2 її сестру ОСОБА_1 .

Таким чином, беручи до уваги вищезазначені норми закону та встановлені у справі фактичні обставини щодо психічного стану ОСОБА_2 підтверджені належними та допустимими доказами, у суду є всі підстави для визнання її недієздатною.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Заявлені вимоги про призначення опікуном ОСОБА_1 суд вважає такими, що підлягають задоволенню, оскільки органом опіки та піклування надано подання про призначення її опікуном, обставини які перешкоджають бути їй опікуном та виконувати його функції судом не встановлені.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги заявника законними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та вважає за можливе заяву про визнання особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Згідно ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Судові витрати за проведення судово-психіатричної експертизи становлять 6483,60 грн та підлягають відшкодуванню за рахунок держави.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно ч.ч.6 -7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 264, 265, ст. 293, 299, 300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красноградська міська рада Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Красноград, Харківської області.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Красноград, Красноградського району, Харківської області.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною становить два роки з дня набрання рішення законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення такого строку.

Судові витрати за проведення Харківською філією судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» в загальній сумі 6483,60 грн (отримувач платежу: ДУ ІПСПЕМН МОЗУ; код отримувача: 04803492; розрахунковий рахунок: UA158201720313251005201007077; банк отримувача: ДКС України, м. Київ; призначення платежу: «Харківська Філія, за експертизу ОСОБА_2 , експерти: ОСОБА_4 - 4538,52 (чотири тисячі п`ятсот тридцять вісім гривень 52 коп.), ОСОБА_5 - 1945,08 (одна тисяча дев`ятсот сорок п`ять гривень 08 коп.)» віднести на рахунок держави.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м. Красноград, Красноградського району, Харківської області, громадянка України, паспорт серії НОМЕР_4 виданого 30.12.2014 Красноградським РС ГУДМС України в Харківській області, ІПН НОМЕР_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Представник заявника: ОСОБА_6 , ордер серії АХ №1149750 від 20.09.2023, свідоцтво про право на зняття адвокатською діяльністю серії ПТ №766 від 31.01.2023, адреса: АДРЕСА_4 .

Заінтересована особа: Красноградська міська рада Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Бєльовська, буд. 94, м. Красноград, Харківської області, 63304, код ЄДРПОУ 04058686.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка м. Красноград, Харківської області, громадянка України, паспорт серії НОМЕР_6 виданий Красноградським РВУ МВС України в Харківській області 05.12.1996, зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 .

Представник заінтересованої особи: Кадун Петро Вікторович, ордер серії АХ №1088014 від 10.04.2024, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №1653 від 28.01.2009, адреса: АДРЕСА_5 .

Головуючий суддя Т.В. Богачова

Присяжні: О.І. Федоряка

Т.О. Пугач

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118257082
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —626/2573/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні