Ухвала
від 05.04.2024 по справі 206/5933/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/5933/23

Провадження № 2-п/206/14/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська Кушнірчук Р.О., вирішуючи питання про прийняття клопотання про перегляд заочного рішення ОСОБА_1 у справі за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

ВСТАНОВИВ:

Заочним рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 19 лютого 2024 року задоволено позов ПАТ «СК «АРКС», з ОСОБА_2 на їх користь стягнуто суму шкоди заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди у розмірі 37610,78 гривень, вирішено питання розподілу судових витрат.

04 квітня 2024 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська надійшло вказане клопотання про перегляд заочного рішення.

Суд звертає увагу на те, що цивільно-процесуальне законодавство не передбачає можливості перегляду заочного рішення суду на підставі клопотання про перегляд заочного рішення, а натомість останнє може бути переглянуто на підставі заяви про перегляд заочного рішення поданої в порядку передбаченому ст. ст. 284, 285 ЦПК України.

Водночас із цим, перевіряючи матеріали клопотання про перегляд заочного рішення та додані до нього документи, суд вважає за необхідне застосувати до них положення цивільно-процесуального законодавства, які регулюють саме порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення, а також визначають форму і зміст заяви про перегляд заочного рішення.

Так, подане клопотання про перегляд заочного рішення не відповідає вимогам ст. 285 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 285 ЦПК України до заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів, крім випадків, якщо така заява подається в електронній формі через електронний кабінет.

Водночас із цим, до клопотання про перегляд заочного рішення не додано її копії та копії всіх доданих до неї матеріалів за кількістю учасників справи.

Згідно з ч. 6 ст. 285 ЦПК України до заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

Відповідно до абз. 3 п. п. 4 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» № 3674-VI від 08 липня 2011 року, за подання до суду заяви про перегляд судового рішення фізичною особою ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» № 3460-ІХ від 09 листопада 2023 року, з 1 січня 2024 року для працездатних осіб становить 3028 гривень.

Таким чином, при зверненні до суду із заявою про перегляд заочного рішення має бути додано документ про сплату судового збору у сумі 605,60 гривень.

Суд також звертає увагу на те, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача ч. 1 ст. 284 ЦПК України.

Водночас із цим, до матеріалів клопотання не долучено доказів того, що ОСОБА_1 дійсно є правонаступником ОСОБА_2 .

Згідно з ч. 8 ст. 285 ЦПК України до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення ст. 185 ЦПК України.

Частинами 1, 2 ст. 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

В свою чергу, суддя звертає увагу, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Керуючись ст. ст. 185, 285 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву про переглядзаочного рішення ОСОБА_1 у справі за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди залишити без руху.

Для виправлення зазначених в ухвалі недоліків встановити строк, який не може перевищувати 3 (трьох) днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Попередити, що у випадку не усунення в зазначений строк недоліків заяви, вона буде вважатись неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.О. Кушнірчук

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118254175
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —206/5933/23

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні