Ухвала
від 10.04.2024 по справі 907/353/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"10" квітня 2024 р. м. УжгородСправа № 907/353/24

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали позовної заяви,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІТ СТОП", код ЄДРПОУ - 36658234, 88000, Закарпатська обл., місто Ужгород, ВУЛИЦЯ КРАСНОДОНЦІВ, будинок 44

до відповідача - 1 Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ - 39767479, 29016, Хмельницька обл., місто Хмельницький, ВУЛИЦЯ ІНСТИТУТСЬКА, будинок 4/1

до відповідача - 2 Ужгородської міської ради, код ЄДРПОУ - 33868924, 88000, Закарпатська обл., місто Ужгород, ПЛОЩА ПОШТОВА, будинок 3

до відповідача - 3 Приватного акціонерного товариства "Ужгородський завод "Електродвигун", код ЄДРПОУ - 04676533, 88000, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, місто Ужгород, вул. Блеста Олександра, будинок 1

про визнання недійсним акта, що порушує право власності

в с т а н о в и в:

ТОВ "ПІТ СТОП" звернулось до Господарського суду Закарпатської області з позовною заявою до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІТ СТОП", Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, Ужгородської міської ради, Приватного акціонерного товариства "Ужгородський завод "Електродвигун" з позовними вимогами скасування державної реєстрації земельної ділянки площею 14.6 га (кадастровий номер 2110100000:64:001:0115) по вул. О. Блеста, 1, яка була проведена 14.09.2022 Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області; припинення права власності ПАТ "Ужгородський завод "Електродвигун" на земельну ділянку площею 14.6 га (кадастровий номер 2110100000:64:001:0115) по вул. О. Блеста, 1; припинення обтяження, а саме заборони на земельну ділянку площею 14.6 га (кадастровий номер 2110100000:64:001:0115); визнання недійсним рішення Ужгородської міської ради від 10.11.2022 №980 в частині затвердження проекту землеустрою щодо відведення ПАТ "Ужгородський завод "Електродвигун" земельної ділянки (кадастровий номер 2110100000:64:001:0115) площею 14.6000 га.

Суд, розглянувши позовну заяву, встановив, що існують підстави для залишення її без руху, з огляду на наступне.

Приписами ст. 162 ГПК України передбачено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Статтею 164 ГПК України передбачені документи, що додаються до позовної заяви. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 ГПК України; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судом встановлено, що позивачем не долучено до матеріалів позовної заяви доказів сплати судового збору.

Згідно до положень ст. 4 ЗУ "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 (одного) розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень ЗУ "Про Державний бюджет України на 2024 рік", установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб у розмірі - 3028 гривень.

Позивачем заявлено 4 немайнові вимоги, відтак йому слід сплатити судовий збір у розмірі 12 112,00 грн. за реквізитами, які вказані на сайті Господарського суду Закарпатської області та надати суду докази їх сплати.

За приписами статті 6 Господарського процесуального кодексу України, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою у порядку, визначеному цим Кодексом (автоматизований розподіл справ).

Суд також звертає увагу на те, що у відповідності до п. 9 ст. 6 ГПК України, суд проводить розгляд судової справи за матеріалами у формах, визначених Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно підпунктів 17.3 п. 17 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України, розгляд справи у суді здійснюється за матеріалами у формах, визначених Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021р. №1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі Положення).

У відповідності до рішення Ради суддів №26 від 05.08.2022р. вирішено з метою підвищення рівня використання інструментів електронного судочинства під час відправлення правосуддя в умовах скрутного фінансового забезпечення судів рекомендувати судам: у разі відсутності можливості у суді роздрукувати документи, що надійшли до суду в електронній формі через значний їх обсяг, звертатися до учасників судових проваджень з пропозицією додатково подати відповідні документи для суду у паперовій формі; закликано усіх учасників судових проваджень, у тому числі позивачів: з розумінням поставитися до існуючих проблем фінансування судової влади в умовах воєнного стану; при подачі значного обсягу документів до суду в електронній формі (понад 30 аркушів) додатково подавати їх суду в паперовій формі.

Відповідно до п.113 розділу V Перехідні положення Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи можуть розглядатися (формуватися та зберігатися) в паперовій, електронній чи змішаній формі залежно від наявних у суді можливостей. Електронні документи та електронні копії паперових документів вносяться до АСДС та зберігаються в централізованому файловому сховищі. Документи, що надійшли до суду в електронній формі, за потреби можуть роздруковуватися та приєднуватися до матеріалів справи у паперовій формі.

Враховуючи обмеженість можливості у суду роздруковувати документи, які надійшли в електронній формі через їх значний обсяг, у зв`язку з проблемами фінансового забезпечення, суд зобов`язує позивача надати суду позовну з доданими до неї документами в паперовому вигляді.

Отже, суд зазначає, що заявнику необхідно подати суду заяву та додані до неї додатки (в разі якщо до матеріалів справи долучаються копії, вони повинні бути належним чином засвідчені), в порядку Розділу IIІ ГПК України із додержанням вимог, передбачених статей 162, 164, 172 ГПК України.

Частиною 1 ст. 174 ГПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Відповідно до положень ч. ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 ГПК України. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви (вх. №02.3.1-05/257/24 від 06.03.2024 року) - без руху з підстав несплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 174, 234 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІТ СТОП", код ЄДРПОУ - 36658234, до відповідача - 1 Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ - 39767479, 29016, Хмельницька обл., місто Хмельницький, ВУЛИЦЯ ІНСТИТУТСЬКА, будинок 4/1, до відповідача - 2 Ужгородської міської ради, код ЄДРПОУ - 33868924, 88000, Закарпатська обл., місто Ужгород, ПЛОЩА ПОШТОВА, будинок 3, до відповідача - 3 Приватного акціонерного товариства "Ужгородський завод "Електродвигун", код ЄДРПОУ - 04676533, 88000, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, місто Ужгород, вул. Блеста Олександра, будинок 1, про визнання недійсним акта, що порушує право власності (вх. № 02.3.1 - 05/373/24 від 09.04.2024 року) - залишити без руху.

2. Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Закарпатської області зазначених в мотивувальній частині даної ухвали матеріалів та доказів у строк не пізніше п`яти днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Позивачу сплатити судовий збір у розмірі 12 112,00 грн. за подання до суду позовної заяви з чотирма немайновими вимогами за реквізитами, вказаними на сайті Господарського суду Закарпатської області.

Роз`яснити позивачу, що:

- в разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

- в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118255006
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —907/353/24

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні