Рішення
від 26.03.2024 по справі 333/10360/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер справи №333/10360/23

Номер провадження №2/333/1471/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

26 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Піх Ю.Р., за участю секретаря судового засідання Гудіна І.В., позивача ОСОБА_1 у судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Устинівська селищна рада Кропивницього району Кіровоградської області, Мелітопольська міська рада Запорізької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно їх спільної дитини сина ОСОБА_3 , та стягнення аліментів з відповідачки на утримання сина.

Позивач у судовому засіданні пояснив, що позовні вимоги підтримує, проти винесення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідач, яка належним чином була повідомлена про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася, про причину неявки суду не повідомила.

Третя особа представник Устинівської селищної ради Кропивницього району Кіровоградської області до судового засідання не з?явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Третя особа представник Мелітопольської міської ради до судового засідання не з?явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Згідно ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними,суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Судом встановлено наступні обставини.

Згідно копії свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_1 від 21.01.2011 року виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Устинівського районного управління юстиції у Кіровоградській області, актовий запис №3, укладено шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_1 ».

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 23.06.2011 року батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказані ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , актовий запис №732.

Заочним рішенням Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 03.08.2023 року шлюб між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - розірвано.

Згідно довідки від 25.10.2023 року № 3523-7001913395 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи ОСОБА_3 є внутрішньо переміщеною особою, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання АДРЕСА_2 .

Згідно висновку Устинівської селищної ради № 316 від 26.10.2023 року про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , орган опіки та піклування Устинівської селищної ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ст.152 Сімейного кодексу України закріплено право дитини на належне батьківське виховання.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток.

Враховуючи положення ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, ч.ч. 7,8 ст.7 СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен керуватися максимальним забезпеченням інтересів дітей.

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України "Про охорону дитинства" батьки або особи, що їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у тому разі, коли вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у постанові від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав" у п. 16, що ухилення від виконання своїх обов"язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують дитині необхідне харчування, одяг, медичний догляд, лікування, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов"язками.

Згідно ст.165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до абз. 7 п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 р. N 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України, особа позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Судом встановлено, що відповідач всупереч вимогам закону не додержується зобов`язань, що перераховані вище щодо виховання, піклування та поваги до дитини, тобто ОСОБА_2 ухиляється від виконання батьківських обов`язків, що є підставою для позбавлення останньої батьківських прав, відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України.

Відповідно до ч.2 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Частиною 3 ст.166 СК України встановлено, що при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Відповідно до ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ст.182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч. 1 ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

В зв`язку з цим, а також враховуючи положення ст.ст.180-183,191 СК України, слід задовольнити і позовні вимоги позивача в частині стягнення з відповідача аліментів на утримання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі частини від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 21.11.2023 року (дня подання позову) та до досягнення дитиною повноліття, на користь ОСОБА_1 .

У відповідності до ст.141 ЦПК України з відповідачки на користь держави також слід стягнути судовий збір в сумі 1211 грн. 20 копійок.

Керуючись ч.2 ст. 247, 258, 263, 264, 265, 268,280 ЦПК України, ст.ст. 164, 165, 166 СК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 РНОКПП НОМЕР_3 , останнє відоме місце проживання м.Мелітополь, Запорізької області аліменти на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на утримання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі1/4 частини від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення ним повноліття, починаючи стягнення з 21.11.2023 року.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь держави судовий збір у розмірі 1211 гривень 20 копійок.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуто Комунарським районним судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд в 30-денний строк з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Суддя Комунарського районного суду

міста Запоріжжя Ю.Р.Піх

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118256167
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —333/10360/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні