Ухвала
від 09.04.2024 по справі 913/141/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

09 квітня 2024 року м.Харків Справа № 913/141/24

Провадження №6/913/141/24

Господарський суд Луганської області у складі судді Драгнєвіч О.В., розглянувши матеріали за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк ПриватБанк, вул. Грушевського, буд. 1 Д, м. Київ, 01001

до відповідача-1 Фермерського господарства Ковсуг-А, вул.Нова, буд.3, с.Велика Чернігівка, Щастинського рійону Луганської області, 93611

відповідача-2 громадянина ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

про стягнення 618 630 грн 54 коп.

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство Комерційний банк ПриватБанк звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до відповідачів Фермерського господарства Ковсуг-А (позичальник) та громадянина ОСОБА_1 (поручитель) про стягнення заборгованості за кредитним договором б/н від 13.10.2017, враховуючи укладений договір поруки №P1629969313109809487 від 26.08.2021, в загальному розмірі 618 630 грн 54 коп., з яких: 500000 грн заборгованість за кредитом, 85630 грн 54 коп. - заборгованість за відсотками, 33000 грн - заборгованість з комісії.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання позичальником (відповідачем-1) умов кредитного договору б/н від 13.10.2017, який укладено шляхом підписання останнім заяви про приєднання до Умов та правил надання банківських послуг, Тарифів Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування; 21.09.2020 відповідач-1 через систему інтернет-клієнт-банкінгу було підписано із використанням електронного цифрового підпису заявку на отримання послуг Кредитний ліміт на поточний рахунок, підписанням цієї заявки клієнт на підставі ст.634 ЦК України у повному обсязі приєднався до розділу 1.1. Загальні положення та підрозділу 3.2.1. Кредитний ліміт на поточний рахунок Умов та Правил надання банківських послуг, що розміщені на офіційному сайті АТ КБ ПриватБанк у мережі Інтернет за адресою https://privatbank.ua/terms.

Відповідно до договору відповідачу-1 було встановлено кредитний ліміт (надано кредитний ліміт в сумі 500 000 грн), на поточний рахунок НОМЕР_1 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта.

В порушення умов кредитного договору позичальником не було повернуто у визначений договором строк кредитних коштів, не сплачено в повному обсязі відсотків та комісії.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.03.2024 справа передана на розгляд судді Драгнєвіч О.В.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 25.03.2024 позовну заяву Акціонерного товариства Комерційний банк ПриватБанк залишено без руху на підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України) у зв`язку із недодержанням вимог п.п.2, 5 ч.3 ст. 162 ГПК України. Позивачу встановлено строк протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду для усунення виявлених недоліків позовної заяви.

Ухвала суду від 25.03.2024 була направлена судом до електронних кабінетів позивача та його представника.

04.04.2024, тобто в межах встановленого судом строку, через систему Електронний суд від АТ КБ ПриватБанк надійшла на виконання ухвали заява про усунення недоліків з додатками.

Як вбачається, позивач з метою усунення недоліків позовного матеріалу долучив примірник позовної заяви із урахуванням вказаних недоліків, зокрема зазначив у вступній частині найменування позивача; додав протоколи створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого підпису та пояснив, що в матеріалах справи міститься копія документу «Інформація за підприємством», яка за своєю суттю та за змістом є заявою на приєднання до Умов і Правил банківських послуг від 13.10.2017, оскільки підтверджує відповідну згоду клієнта.

Суд перевірив зміст поданої редакції позовної заяви разом із заявою про усунення недоліків позовного матеріалу; зауважує про те, що її редакція (окрім вказаних уточнень правильного повного найменування позивача) повністю відповідає первісно поданій редакції позовної заяви, що враховується судом при відкритті провадження у справі.

Відповідно до ч.3 ст.174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому ст. 174 цього Кодексу.

Розглянувши позовний матеріал з урахуванням поданої заяви про усунення недоліків, суд зазначає наступне.

Статтею 12 ГПК України передбачено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2)позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 1 ст.247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч.3 ст.12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч.5 ст.12 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.1 ст.250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Також ч.5 ст.252 ГПК України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У даному випадку позивачем заявлено майнову вимогу про стягнення з відповідача заборгованості за укладеним договором б/н від 13.10.2017, враховуючи укладений договір поруки №P1629969313109809487 від 26.08.2021, в загальному розмірі 618 630 грн 54 коп., що перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (302 800 грн 00 коп.).

Разом з цим, враховуючи складність справи, обсяг та характер доказів у справі,, які слід дослідити, суд дійшов висновку про можливість визначення цієї справи судом як малозначної та здійснення її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження

В матеріалах справи клопотання позивача про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відсутнє.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про можливість здійснювати розгляд спору за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Як вбачається, звертаючись із відповідним позовом до Господарського суду Луганської області у цій справі позивач зазначив останню відому адресу місця реєстрації проживання відповідача-2, громадянина ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 .

Такі ж дані про зареєстровані місцепроживання вказаної особи отримані 21.03.2024 на судовий запит із Єдиного державного демографічного реєстру.

Зареєстрованою адресою місцезнаходження відповідача-2, громадянина ОСОБА_1 є: АДРЕСА_1 .

Ця ж адреса є зареєстрованим місцезнаходженням відповідача-1 - Фермерського господарства Ковсуг-А згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Однак, згідно даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022 територіальні громади Щастинського району Луганської області є тимчасово окупованими Російською Федерацією територією України фактично з 24.02.2022.

Поштові відділення в цьому населеному пункті Луганської області тимчасово припинили свою роботу, а тому направлення поштової кореспонденції на адресу реєстрації місцезнаходження відповідачів наразі не є можливим.

У зв`язку з відсутністю у відповідачів зареєстрованих електронних кабінетів в ЄСІТС, останні підлягають повідомленню про розгляд справи в порядку ст.12-1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України.

Керуючись ст.ст.12, 176, 234-235, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

2. Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч.7 ст.252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, у разі наявності підстав, відповідачі можуть подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

3. Запропонувати відповідачам подати відзиви на позовну заяву у строк, встановлений ч.1 ст.251 ГПК України - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали. У випадку подання відповідачем відзиву - подати суду докази надіслання (вручення) його копії іншій стороні.

4. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзиви - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву.

5. Встановити відповідачам строк для подання заперечень - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Відповідно до ч.2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили з моменту її підписання 09.04.2024 та оскарженню не підлягає.

Інформацію у справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/sud5014.

Суддя Олена ДРАГНЄВІЧ

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118258047
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 618 630 грн 54 коп

Судовий реєстр по справі —913/141/24

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні