Рішення
від 09.04.2024 по справі 671/248/24
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/248/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

09 квітня 2024 року Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Ніколової С.В.,

за участю секретаря судового засідання Хрупайло Т.В.,

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису у відкритому судовому засіданні в місті Волочиську справу за позовом акціонерного товариства Хмельницькобленерго до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3 про відшкодування збитків,

встановив:

В лютому 2024 року акціонерне товариство Хмельницькобленерго звернулось в суд з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок безоблікового використання електроенергії в будинку, розташованому по АДРЕСА_1 . В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що із споживачем ОСОБА_4 , власником особового рахунку № НОМЕР_1 , було укладено договір на користування електричною енергією в даному будинку. ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . 20 січня 2023 року при обстеженні електроустановки будинку по АДРЕСА_1 в присутності ОСОБА_5 як представника споживача, яка є сусідкою та проживає по АДРЕСА_2 , та діловода Соломняського старостинського округу Осацького М.Є. виявлено самовільне позаоблікове підключення будинку до електромережі позивача та виявлено порушення п. 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергієї, про що складено акт про порушення №В000738 від 20.01.2023 року. Актом встановлено, що споживачем при користуванні електричною енергією самовільно позаобліково підключено кімнати житлового будинку шляхом підключення електропроводки до кінців СІП2х16. Згідно інформації Соломняського старостинського округу в даному житловому будинку проживали внутрішньо-переміщенні особи із м. Києва, а в послідуючому ВПО ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з м.Авдіївка Донецької області. 20 лютого 2023 року комісією по розгляду актів про порушення ПКЕЕН Волочиського РЕМ, в присутності ОСОБА_5 , яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача та повідомила, що електропроводку до будинку підключав ОСОБА_1 , було нараховано вартість необлікованої електричної енергії, розрахованої згідно з п. 8.4.8.2. ПРРЕЕ за період з 21.07.2022 року по 20.01.2023 року, тобто за 184 дні, яка склала 31436 грн. 38 коп. Позивач просить стягнути солідарно із ОСОБА_1 , ОСОБА_2 31436 грн. 38 коп. збитків, 1335 грн. 99 коп. збитків від інфляції, 862 грн. 99 коп. 3% річних, 47 грн. 00 коп. поштових витрат, а всього 33682 грн. 36 коп., а також просить вирішити питання про нарахування органом (особою), яка буде здійснювати примусове виконання рішення суду 3% річних, нарахованих на суму збитків у розмірі 33682 грн. 36 коп., починаючи з 01.01.2024 року до моменту фактичного виконання судового рішення.

Представник позивача подав птсьмову заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує, у разі відсутності відповідачів не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідачі, які про час, місце та дату судового засідання повідомлені відповідно до вимог ЦПК України, в судове засідання не з`явилися. Тому згідно вимог ст. 280 ЦПК України за письмовою згодою позивача суд проводить заочний розгляд справи.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3 про час, місце та дату судового засідання повідомлений відповідно до вимог ЦПК України, в судове засідання не з`явився.

Дослідивши надані докази, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає, враховуючи наступне.

Відносини щодо постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, положеннями Закону України Про ринок електричної енергії в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин (далі - Закон), Правилами роздрібного ринку електричної енергії, що затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 року № 312 (далі ПРРЕЕ).

Відповідно до частини першої статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно зі ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до статті 77 Закону Про ринок електричної енергії, учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії, зокрема, є: недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до пункту 1.1.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 № 312, необлікована електрична енергія - це обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

Пунктом 5.5.5. п.п. 20 ПРРЕЕ передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача. За змістом пункту 8.2.5. ПРРЕЕ у редакції, чинній на час виявлення порушення, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

В акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення. В акті зазначаються заходи, яких було вжито або яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

За приписами пункту 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання.

У разі відмови споживача або представника споживача від отримання акта про порушення, у якому визначено місце, час та дату проведення засідання комісії, або окремого повідомлення про місце, час і дату засідання комісії оператор системи направляє споживачу таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу, визначену в даних щодо споживача, наявних в оператора системи. У такому разі оператор системи має право розглянути акт про порушення на засіданні комісії, яке має відбутися по закінченню 30 календарних днів від дати направлення споживачу такого повідомлення. За зверненням споживача оператор системи може розглянути акт про порушення на засіданні комісії раніше указаного терміну.

Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Якщо для розгляду акта про порушення необхідні результати експертного дослідження, зазначений термін розгляду відраховується з дати їх отримання оператором системи від експертної установи.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку (пункт 8.4.2. п.п. 6 ПРРЕЕ).

З матеріалів справи вбачається, що 14 липня 2011 року за письмовою заявою ОСОБА_4 про переоформлення договору у зв`язку із зміною попереднього власника (його матері ОСОБА_6 ), між позивачем та ОСОБА_4 було укладено договір про користування електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , (особовий рахунок споживача № НОМЕР_1 ).

Споживач ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 та повним витягом із Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00043867330 від 02.03.2024 року.

Відповідно до матеріалів спадкової справи № 55509184, заведеної Волочиською державною нотаріальною конторою за № 497/2013 після смерті ОСОБА_4 , спадкоємцем за законом, що прийняв спадщину є його син ОСОБА_3 , третя особа у даній справі, який оформив свої права на спадкове майно, в тому числі і на майно, яке спадкодавець ОСОБА_4 успадкував після смерті матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановлено, що 20 січня 2023 року працівниками позивача в будинку, розташованому по АДРЕСА_1 , виявлено порушення п. 5.5.5. ПКЕЕН, про що за участю діловода Соломняського старостинського округу Осацького М.Є., та сусідки ОСОБА_5 складено відповідний акт про порушення №В000738 від 20.01.2023 року.

Як вбачається із змісту даного акту, під час перевірки будинку по АДРЕСА_1 , що обліковується за споживачем ОСОБА_4 , о/р НОМЕР_1 , було встановлено самовільне позаоблікове підключення кімнати житлового будинку до електромережі позивача шляхом підключення електропроводки до кінців СІП2х16.

Представниками відповідача складено схему електропостачання споживача та фототаблиці.

Складений акт №В000738 від 20.01.2023 року був підписаний трьома представниками енергопостачальника ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт споживача - ОСОБА_5 та свідком ОСОБА_10 .

В акті зазначена інформація, що засідання комісії з розгляду складеного акта відбудеться 20 лютого 2023 року о 09 годині.

20 лютого 2023 року комісією по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ АТ Хмельницькобленерго в присутності ОСОБА_5 , як споживача, було розглянуто акт про порушення ПРРЕЕ від 20.01.2023 року № В000738 щодо споживача ОСОБА_4 за особовим рахунком № НОМЕР_1 та встановлено, що акт складено правомірно і споживач ОСОБА_4 причетний до виявленого порушення п. 8.4.2.6 ПРРЕЕ, яке здійснив шляхом самовільно позаобліково підключено кімнати житлового будинку шляхом підключення електропроводки до кінців СІП2х16. За даним актом нараховано вартість необлікованої електричної енергії, розрахованої згідно з п. 8.4.8.2. ПРРЕЕ за період з 21.07.2022 року по 20.01.2023 року, тобто за шість календарних місяців у сумі 31436 грн. 38 коп.

В подальшому, на ім`я споживача ОСОБА_4 сформований рахунок №10300000710348151 від 17.08.2023 року на оплату по акту про порушення ПРРЕЕ №В000738 на суму 31436 грн. 38 коп.

Відповідно до довідки від 30.01.2023 року №37, виданої старостою Соломняського старостинського округу № 21 Ковальською Н., в житловому будинку по АДРЕСА_1 , був зареєстрований та проживав ОСОБА_4 , який ІНФОРМАЦІЯ_3 помер. З 2013 року по 2022 рік в будинку ніхто не проживав. В телефонному режимі син ОСОБА_4 ОСОБА_11 надав дозвіл на поселення ВПО, у зв`язку з цим з 10.04.2022 року до червня 2022 року в будинку проживали вісім внутрішньо-переміщених осіб із м. Києва, а в послідуючому із 01 вересня 2022 року по 07 листопада 2022 року проживали ВПО ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з м.Авдіївка Донецької області.

21 серпня 2023 року позивачем на адресу: АДРЕСА_1 рекомендованим листом надіслано відповідачам копії акту про порушення з додатками, протоколу засідання комісії по розгляду актів про порушення, розрахунок величини вартості необлікованої електричної енергії та рахунок на оплату, копію листа старости. Зазначений лист не вручено відповідачам у зв`язку з їхньою відсутністю , про що свідчить довідка Укрпошти.

За змістом ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може грунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судом встановлено, що позивачем не доведено обставин на підтвердження того, що відповідачі були належним чином, відповідно до наведеного вище законодавства, повідомлені про дату, час та місце засідання комісії про розгляду акта про порушення, а саме не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання комісії. Суду не надано доказів надіслання відповідачам копії акту про порушення та відповідного повідомлення про дату засідання комісії.

Досліджені судом письмові докази, зокрема, акт про порушення ПРРЕЕ, протокол засідання комісієї по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ достовірно та безаперечно не підтверджують того, що саме відповідачі здійснили виявлене порушення.

Позивачем не надано суду достатніх та допустимих доказів того, що саме відповідачі заподіяли шкоду самовільним позаобліковим підключенням кімнати житлового будинку.

Крім того, суд враховує і те, що згідно наданої старостою інформації, за погодженням із спадкоємцем споживача ОСОБА_4 ОСОБА_3 , у зазначеному будинку в 2022 році, крім відповідачів, проживали також і ряд інших внутрішньо переміщенних осіб.

Отже, за відсутності інших належних та достовірних доказів, лише посилання позивача на те, що сусідка ОСОБА_5 вказала, що ОСОБА_1 підключав до будинку електропроводку, не можуть бути визнані судом достатньою підставою для задоволення позову та покладення на відповідачів обов`язку відшкодування заподіяних позивачу збитків.

Також, відмовляючи в позові, суд приймає до уваги, що в порушення вимог закону, 20.02.2023 року комісією АТ Хмельницькбленерго був розглянутий акт про порушення ПРРЕЕ № В000738 від 20.01.2023 року без участі відповідачів та за відсутності доказів про належне повідомлення їх про складання акту та про дату, час та місце засідання комісії.

Присутність на засіданні комісії ОСОБА_5 , як споживача, не свідчить про дотримання позивачем вимог закону при розгляді акту про порушення, оскільки матеріали справи не містять жодних відомостей щодо наявності у ОСОБА_5 права виступати у відносинах із електропостачальником в ролі представника споживача у будинковолодінні АДРЕСА_1 , що обліковується за споживачем ОСОБА_4 , спадкоємцем після смерті якого є його син ОСОБА_3 .

Враховуючи викладене, позивачем не доведено достовірними, належними та достатніми доказами обставини щодо вчинення відповідачами самовільного позаоблікового підключення кімнати будинку до мережі постачальника за адресою: по АДРЕСА_1 .

Таким чином, суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню у зв`язку з його недоведеністю.

Керуючись ст.ст. 3, 12, 49, 77, 78, 80 - 81, 110, 141, 247, 263-265, 273, 280-282, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

В позові акціонерного товариства Хмельницькобленерго до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відшкодування збитків про відшкодування збитків відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: акціонерне товариство «Хмельницькобленерго», місцезнаходження: 29018, м.Хмельницький, вул. Храновського, 11а, ЄДРПОУ 22767506; відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 ; відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 ; третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3 , місце проживання: місце проживання: АДРЕСА_4 .

Рішення складено 09 квітня 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118260868
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —671/248/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні