Ухвала
від 09.04.2024 по справі 552/1178/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД М.ПОЛТАВИ

Справа №552/1178/24

Провадження № 2/552/1489/24

У Х В А Л А

09.04.2024 року Київський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді - Кузіної Ж.В.

секретаря судового засідання Лихошвай А.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву відповідача Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради щодо заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд ,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Київського районного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради, третя особа Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради про визнання права користування та реєстрації місця проживання в кімнаті гуртожитку на законних підставах.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 26 лютого 2024 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін про дату, час і місце судового засідання для розгляду справи по суті.

До суду надійшла заява від представника відповідача про перехід до розгляду справи в порядку загального позовного провадження посилаючись на те, що спірні правовідносини стосуються приватизації державного житлового фонду, що є підставою для розгляду цієї справи в порядку загального позовного провадження.

Розглядаючи дані заперечення, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно ч. 4ст.277ЦПК України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1)залишення заяви відповідача без задоволення;

2)розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Згідно з частиною четвертоюстатті 19 ЦПК Україниспрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно ч. 1ст. 274 ЦПК Україниу порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: малозначні справи; що виникають з трудових відносин, а також спори про стягнення аліментів та поділ майна подружжя.

Частиною 4 ст. 274 ЦПК України визначено перелік справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження , а саме у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів та поділ майна подружжя; 2) щодо спадкування; 3) щодо приватизації державного житлового фонду; 4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; 5) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що спрощене позовне провадження застосовується для розгляду малозначних справ, крім справ передбачених частиною четвертоюстатті 274 ЦПК України.

Вирішуючи питання про розгляд даної справи саме в порядку спрощеного позовного провадження судом враховано вимоги ч.3 ст. 274 ЦПК України, серед яких і значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорія та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін та інших учасників справи, інші обставини.

Таким чином, враховуючи зміст поданих відповідачем заперечень, а також те, що категорія заявлених позовних вимог відноситься до справ, які підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, спір не пов`язаний безпосередньо з оспоренням приватизації чи право мна приватизацію, а тому суд вважає за необхідне залишити заперечення відповідача щодо розгляду справи в порядку загального позовного провадження без задоволення.

Керуючись ст.ст.260,277,353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити відповідачу Управлінню майном комунальної власності міста Полтавської міської ради в задоволенні заяви про розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради, третя особа Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради про визнання права користування та реєстрації місця проживання в кімнаті гуртожитку на законних підставах у порядку загального позовного провадження.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Ж.В.Кузіна

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262353
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/1178/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні