Рішення
від 09.04.2024 по справі 552/1178/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/1178/24

Провадження № 2/552/1489/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Кузіної Ж.В.

секретар судового засідання Лихошвай А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтава цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради, третя особа Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради про визнання права користування та реєстрації місця проживання в кімнаті гуртожитку на законних підставах,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Київського районного суду м.Полтави з позовом до Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради про визнання права користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 перейменована на (6) посилаючись на те, що позивач проживав та був зареєстрований за вищевказаною адресою на підставі ордеру № 80 виданого Полтавським експерементальним ремонтно-механічним заводом «Будмаш» від 20.02.1996 року. Ордер виданий на ім`я його матері ОСОБА_2 . На підставі рішення Полтавської міської ради від 12.09.2006 року гуртожиток по АДРЕСА_2 прийнято у комунальну власність м.Полтава. Позивач для проведення перереєстрації у гуртожитку для подальшої приватизації кімнати , просить визнати за ним право користування та реєстрації даним житловим приміщенням.

05 березня 2024 року позиваче надано заяву про зміну предмета позову.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 26.02.2024 року відкрито спрощене позовне провадження з повідомлення сторін.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 09.04.2024 відмовлено у розгляді справи у загальному провадженні

Представник позивача ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі та участі позивача, позов підтримує та просить задовольнити.

Представник відповідача Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради в судове засідання не з`явився, надав суду відзив на позовну заяву, щодо задоволення позовних вимог не заперечують та просять розгляд справи проводити у їх відсутність.

Представник третьої особи Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, причина не явки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не находило.

Враховуючи наявність в справі достатніх матеріалів про права та правовідносини сторін, приймаючи до уваги відсутність підстав, передбачених ст.223ЦПКУкраїни для відкладення розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності осіб, що в судове засідання не з`явились.

Суд, дослідивши докази по справі, дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі ордеру№ 80, виданого Полтавським експерементальним ремонтно-механічним заводом «Будмаш» від 20.02.1996 року вселений у кімнату гуртожитку за адресою АДРЕСА_2 .

Ордер № НОМЕР_1 виданий на ім`я ОСОБА_2 .

ОСОБА_4 є матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

Згідно картки прописки ОСОБА_1 проживає та зареєстрований у гуртожитку за адресою АДРЕСА_2 у кімнаті 2-4 з 21.02.1996 року.

На підставі рішення Полтавської міської ради від 12.09.2006 року гуртожиток по АДРЕСА_2 прийнято у комунальну власність м.Полтава.

У послідуючому кімнатам АДРЕСА_3 присвоєно номер 6.

17 квітня 2008 року між ГЖЕД № 12 в особі ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (братом позивача) укладено Типовий договір найму житла за адресою АДРЕСА_4 із зазначенним наймача ОСОБА_6 та членів його сім`ї в особі позивача ОСОБА_1 .

Відповідно до рішення Полтавської міської ради від 31.05.2010 року «Про визначення статусу гуртожитків та надання дозволу на проведення приватизації їх жилих приміщень» будинок по АДРЕСА_2 залишено у статусі « ОСОБА_7 » та дозволено приватизацію їх жилих та допоміжних приміщень.

Установчими зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Курчатова 20» прийнято рішення про створення «ОСББ «Курчатова, 20» за адресою АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Згідно витягу з рішення виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради № 333 від 24.10.2023 року погоджено та дозволено ОСББ «Курчатова 20» переоформити особовий рахунок кімнати № НОМЕР_2 по вул. Курчатова з померлого ОСОБА_6 основного квартиронаймача, на брата ОСОБА_1 .

Згідно довідки ОСББ «Курчатова 20»від 20.02.2024 року позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований в гуртожитку за адресою АДРЕСА_4 .

Також встановлено, що на підставі витягу з Реєстру територіальної громади ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований за адресою АДРЕСА_4 .

Відповідно дост. 9 ЖК Україниніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших громадян або прав державних і громадських організацій.

Відповідно дост.29 ЦК Українимісцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно з ч.1.ст.61 ЖК Україникористування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповіднодо договору найму жилого приміщення .

Згідно зіст. 345 ЦК Українифізична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.

Статтею 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»передбачено, що приватизація здійснюється шляхом: безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена сім`ї та додатково 10 квадратних метрів на сім`ю.

Частиною четвертоюстатті 5 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»передбачено, що право на приватизацію квартири державного житлового фонду одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах. В силу статей1,3,8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації.

Відповідно до ч. ч. 1, 3, 10 ст.8 вищевказаного закону, приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами, організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд. Передача квартир у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина. Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир, житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з п.1ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»до об`єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати) кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів. Пунктами 4, 5 ст. 5 передбачено право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в діючого Закону.

Пункт 18 «Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян» затверджено наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 16.12.2009 р. № 396, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 січня 2010 року за №109/17404 зі змінами внесеними згідно з наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 114 від 10.05.2018 року передбачено подання до органу приватизації цілий ряд документів.

На підставі викладеного позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10,12, 76-81,259,263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста Полтавської міської ради, третя особа Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради про визнання права користування та реєстрації місця проживання в кімнаті гуртожитку на законних підставах - задовольнити повністю.

Визнати право користування на законних підставах кімнатою АДРЕСА_5 за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстрації місця проживання з 22 квітня 2008 року.

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , (місце проживання АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ).

Відповідач: Управління майно комунальної власності міста Полтавської міської ради, (місцезнаходження, м. Полтава, вул. Соборності, 36, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 13967034).

Третя особа: Департамент з питань реєстрації Полтавської міськорї ради (місце знаходження: м. Полтава вул. Соборності 36, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 43156341).

Головуючий Ж.В. Кузіна

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262355
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права користування та реєстрації місця проживання в кімнаті гуртожитку на законних підставах

Судовий реєстр по справі —552/1178/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні