Ухвала
від 10.04.2024 по справі 700/281/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 700/281/24

Провадження № 1-кп/700/74/24

УХВАЛА

іменем України

10 квітня 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області у складі :

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

особа, щодо якої подане клопотання ОСОБА_4 ,

законного представника: ОСОБА_5 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у селищі Лисянка в залі суду в режимі відеоконференції з лікувальним закладом, Звенигородським районним судом, Черкаською обласною прокуратурою, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Старе-Козьмодем"янське Первомайського району Тамбовської області, російської федерації, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, пенсіонера, на утриманні неповнолітніх дітей та осіб похилого віку не має, раніше не судимий, за ознаками вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст115 КК України,

установив:

В провадженні Лисянського районного суду Черкаської області перебуває вищевказане кримінальне провадження..

Прокурор у судовому засіданні заявив клопотанням про продовження строку запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку ОСОБА_4 , також просить призначити справу до судового розгляду по суті закривши підготовче провадження.

В обґрунтування клопотання зазначає, щослідчим управлінням ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №120242503600000043 від 12.01.2024 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч.1 ст.115 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 в ніч з 11 на 12 січня 2024, в невстановлений досудовим розслідуванням час, перебуваючи в будинку АДРЕСА_3 , що належить ОСОБА_7 , на грунті раптово виниклих неприязних відносин з останнім, наніс йому декілька ударів гострим предметом, внаслідок чого спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді колото різаних ран від яких ОСОБА_7 помер на місці.

12.01.2024 ОСОБА_4 затримано в порядку ст.208 КПК України.

13.01.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України - умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (вбивство).

15.01.2024 ухвалою Звенигородського районного суду Черкаської області ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, до 11.03.2024, включно.

04.03.2024 постановою першого заступника керівника Черкаської обласної прокуратури строк досудового розслідування продовжено до трьох місяців, а саме до 12.04.2024.

07.03.2024 строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 продовжено до 12.04.2024.

28.03.2023 року змінено підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку,в межах строків досудового розслідування, тобтодо 12.04.2024 включно

Згідно висновку судової психіатричної експертизи №132 від 22.03.2024 у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на період часу, до якого відноситься скоєння інкримінованого йому правопорушення, виявлено прояви хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю І стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально -мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій (F-10.73 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду) через що він не міг усвідомлювати свої дії і керувати ними.

На теперішній час у ОСОБА_4 виявляються прояви іншого хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю ІІІ стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій через що ОСОБА_4 не може усвідомлювати свої дії і керувати ними, не може правильно сприймати обставини, що мають значення по справі, не може самостійно приймати участь при проведенні слідчих дій і при розгляді справи в суді, і за своїм психічним станом через відмічені в клінічній картині прояви алкогольної деградації, інтелектуально-мнестичні, емоційно-вольові розлади, дисфоричності і некритичності він потребує поміщення у спеціальний лікувальний заклад з надання психіатричної допомоги з метою обов`язкового лікування та запобігання вчинення суспільно-небезпечних дій.

Згідно постанови слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 досудове розслідування з 25.03.2024 проводиться за правилами, передбаченими главою 39 КПК України про кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

Відповідно до ухвали Придніпровського районного суду м. Черкаси від 28.03.2024 року ОСОБА_4 поміщено до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а саме до психіатричного закладу Дніпровській філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» в межах строку досудового розслідування, тобто до 12.04.2024 року.

Постановою першого заступника керівника Черкаської обласної прокуратури продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 12.04.2024 року.

Строк запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку закінчується 12.04.2024 року, але на даний час ризики, передбачені ст.177 КПК України не зменшилися та є достатні підстави вважати, що ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду та вчинити інше кримінальне правопорушення.

Забезпечення належної поведінки ОСОБА_4 та запобігти вище зазначеним ризикам можливо лише шляхом продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, а тому просить задовольнити клопотання.

У судовому засіданні прокурор та потерпілий підтримали клопотання і просили його задовольнити.

Захисник та законний представник не заперечували щодо задоволення клопотання.

Особа відносно якої заявлено клопотання теж заперечень не заявляв.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду клопотання і вирішення їх по суті, суд дійшов наступного висновку.

Вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 КПК України.

Згідно вимог ч. 3 ст. 331 КПК України до спливу продовженого строку суд зобов`язаний повторно розглянути питання доцільності продовження обраного запобіжного заходу, якщо судове провадження не було завершене до його спливу.

Суд, вирішуючи питання про продовження терміну поміщення в психіатричний заклад в умовах, що виключають небезпечну поведінку, враховує вимоги п.п.3,4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу та особисту недоторканність можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Статтею 331 КПК України передбачено, що під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення чи захисту має право змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого. Незалежно від наявності клопотань, суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За наслідками розгляду питання, суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців.

Згідно вимог п.1 ч.1 ст.503 КПК України, кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється за наявності достатніх підстав вважати, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність, у стані неосудності.

Відповідно до положень ст.508 КПК України, до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, можуть бути застосовані лише наступні запобіжні заходи - передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом, або поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку. ОСОБА_4 на даний час не здатний усвідомлювати свої дії і керувати ними, враховуючи характер та тяжкість захворювання, тяжкість вчиненого діяння, ступінь небезпечності хворого, що підтверджується висновком судово-психіатричних експертів від 22.03.2024 року №132.

Враховуючи наведене, клопотання прокурора пропродовження терміну поміщення в психіатричний заклад в умовах, що виключають небезпечну поведінкустосовно ОСОБА_4 підлягає задоволенню.

Під час підготовчогосудового засідання суд, з`ясувавши думку учасників процесу, встановивши відсутність підстав для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 ч. 3ст. 314 КПК України, вважає за можливе провести підготовку до судового розгляду. З урахуванням думки учасників та вимогКПК України, судовий розгляд провести у відкритому судовому засіданні.

У підготовчому судовому засіданні встановлено, що клопотання відповідає вимогам ст.ст. 291-292 КПК України. Підстави, передбачені пунктами 4-8 ч. 1 та ч.2ст. 284 КПК Українидля закриття кримінального провадження, відсутні, територіальна підсудність кримінального провадження визначена вірно.

Зазначене судове засідання з урахуванням принципу гласності та відкритості судового провадження, слід проводити відкрито, обмеження щодо цього, передбачені ч.2ст.27 КПК України, відсутні та клопотання учасниками процесу не заявлялися.

Таким чином, в наявності достатні підстави для призначення даного клопотання до судового розгляду.

Визначено склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді.

Всі питання, пов`язані з підготовкою до судового розгляду, передбаченіст. 315 КПК України, вирішені.

Відповідно до ч. 1 ст. 316КПК Українипісля завершення підготовки до судового розгляду суд постановляє ухвалу про призначення судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 314- 316 КПК України

УХВАЛИВ:

Підготовче провадження закінчити.

Призначити до судового розгляду клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 за вчинення суспільно небезпечного діяння передбаченого ч.1 ст.115 КК України у відкритому судовому засіданні Лисянського районного суду Черкаської області на 18 квітня 2024 року о 14 годині 00 хвилин.

Судове засідання провести у режимі відеоконференції з Дніпровською філією «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: вул. Надії Алексєєнко, 84, м. Дніпро.

Доручити Дніпровській філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» забезпечити проведення відеоконференції за участю особи, відносно якої розглядається клопотання продовження забіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку ОСОБА_4 .

Клопотання прокурора відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12024250360000043 від 12.01.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України -задовольнити.

Продовжити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк застосування запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме поміщення до Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України»,який розташованийза адресою:вул.Надії Алексєєнко,84,м.Дніпро, на 60 днів - до 08.06.2024.

Розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру здійснити суддею одноособово.

У судове засідання викликати усіх учасників судового розгляду направивши їм копію ухвали.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом семи діб з дня її проголошення в частині застосування запобіжного заходу.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118263284
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Старе-Козьмодем"янське Первомайського району Тамбовської області, російської федерації, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, пенсіонера, на утриманні неповнолітніх дітей та осіб похилого віку не має, раніше не судимий, за ознаками вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст115 КК України

Судовий реєстр по справі —700/281/24

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні