Ухвала
від 09.05.2024 по справі 700/281/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 700/281/24

Провадження № 1-кп/700/74/24

УХВАЛА

іменем України

09 травня 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

особа, щодо якої подане клопотання: ОСОБА_4 (в режимі відеоконференції),

законного представника: ОСОБА_5 ,

захисника-адвоката: ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у селищі Лисянка в залі суду в режимі відеоконференції з лікувальним закладом, Ватутінським міським судом, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Старе-Козьмодем"янське Первомайського району Тамбовської області, російської федерації, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, пенсіонера, на утриманні неповнолітніх дітей та осіб похилого віку не має, раніше не судимий, за ознаками вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст115 КК України,

установив:

ОСОБА_4 близько 02 години, точно часу встановити не вдалося, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та знаходячись в будинку АДРЕСА_2 , що належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не розуміючи своїх дій, не усвідомлюючи їх наслідків, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин з останнім, які виникли під час спільного вживання алкогольних напоїв, взяв предмет, що володіє колото різаними властивостями та має гостру колючо-ріжучу кромку та наніс ним близько 15 ударів по тулубу ОСОБА_7 , а також наніс декілька ударів кулаками по обличчю останнього, внаслідок чого спричинив ОСОБА_7 тілесні ушкодження у вигляді: проникаючої колото-різаної рани №1 лівої плевральної порожнини, від якої іде раньовий канал в підшкірно-жировій клітковині, проходить між першим та другим ребрами, пристінкову плевру та проникає в ліву плевральну порожнину ушкоджуючи серцеву сорочку та серце та відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя ; проникаючої колото-різаної рани №2 лівої плевральної порожнини, від якої іде раньовий канал в підшкірно-жировій клітковині, проходить між третім та четвертим ребрами, пристінкову плевру та проникає в ліву плевральну порожнину, ушкоджуючи серцеву сорочку та серце, відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя; сліпої колото-різаної рани №3 на передній поверхні грудної клітки справа, яка носить ознаки легких тілесних ушкоджень; сліпої колото-різаної рани №4 на передній поверхні грудної клітки справа, яка носить ознаки легких тілесних ушкоджень; сліпої колото-різаної рани №5 на передній поверхні живота справа, яка носить ознаки легких тілесних ушкоджень; проникаючої колото-різаної рани №6 в черевну порожнину , від якої іде раньовий канал в підшкірно-жировій клітковині, при цьому проходить між сьомим на восьмим ребрами, через пристінкову очеревину та проникає в черевну порожнину, ушкоджуючи печінку, яка відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя; проникаючої колото-різаної рани №7 в праву плевральну порожнину, від якої іде раньовий канал в підшкірно-жировій клітковині, ушкоджуючи пристінкову плевру та проникає в праву плевральну порожнину, ушкоджуючи діафрагму та проникає в печінку, яка відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя; проникаючої колото-різаної рани №8 в черевну порожнину від якої іде раньовий канал в підшкірно-жировій клітковині, через пристінкову очеревину та проникає в черевну порожнину ушкоджуючи сальник, та яка відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя; сліпої колото-різаної рани на лівому плечі, яка носить ознаки легких тілесних ушкоджень; крововиливів в білковій оболонці правого ока, внутрішній поверхні верхньої губи, перелому кісток носа, синця на спинці носа, нижній повіці лівого ока, правій виличній ділянці, лобку, які носять ознаки легких тілесних ушкоджень.

Таким чином, спричинені вище тілесні ушкодження ОСОБА_7 стали наслідком гострої крововтрати, внаслідок колото-різаного поранення серця, що відповідно до висновку експерта № 05-9-02/16 від 13.01.2024 і стало причиною настання смерті останнього.

Згідно висновку судової психолого-психіатричної експертизи № 132 від 22.03.2024 у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на період часу, до якого відноситься скоєння інкримінованого йому правопорушення виявлено прояви хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю І стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій (F-10,73 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду) через що він не міг усвідомлювати свої дії і керувати ними.

На теперішній час у ОСОБА_4 виявляються прояви іншого хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю ІІІ стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій через що ОСОБА_4 не може усвідомлювати свої дії і керувати ними, не може правильно сприймати обставини, що мають значення по справі, не може самостійно приймати участь при проведенні слідчий дій і при розгляді справи в суді, і за своїм психічним станом через відмічені в клінічній картині прояви алкогольної деградації, інтелектуально-мнестичні, емоційно вольові розлади, дисфоричності і некритичності він потребує поміщення у спеціальний лікувальний заклад з надання психіатричної допомоги з метою обов`язкового лікування та запобігання вчинення суспільно-небезпечних дій.

Враховуючи викладене, ОСОБА_4 вчинив суспільно-небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (вбивство).

В судовому засіданні ОСОБА_4 пояснив, що 11.01.2024 він з Власюком випили по 1 л горілки, ОСОБА_8 кидався на нього з ножем і поранив його. Він злякався, що ОСОБА_8 може завдати йому шкоди, штовхнув ОСОБА_8 , той упав на диван, взяв зі столу ножа і вдарив його в груди, в область серця, а потім ще раз вдарив, ліг на підлогу і «відключився». Коли прокинувся вранці, то виявив, що ОСОБА_8 неживий.

Прокурор у судовому засіданні клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення у спеціальний лікувальний заклад з надання психіатричної допомоги підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні.

Захисник особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 , узгодивши позицію із законним представником, погодився із вчиненням ОСОБА_4 суспільно-небезпечного діяння за вказаних у клопотанні обставин, проти застосування заходів медичного характеру не заперечував.

Потерпілий в судовому засіданні пояснив, що 12 січня між 08-40 і 9 год. до них додому прийшов і сказав, що вони пили з його дядьком, а на ранок дядько був неживий. Вони з батьком пішли до дядькової хати подивитись, спочатку думав, що може багато випив, алкогольна кома. Увечері пройшов сніг, сліди йшли тільки від будинку до хвіртки. В будинку двері були відкриті, вони зайшли в будинок, тіло дядька лежало в прихожій на дивані, впоперек дивану, з кількох метрів було видно, що він блідий. Біля дивану лежав чохол від ножа, самого ножа він не бачив. Коли підійшов ближче то побачив кров і сліди насильницької смерті. Вони з батьком пішли до старости села, вона сказала, щоб викликали поліцію.

Суд, заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали кримінального провадження, встановив наступне.

Вчинення ОСОБА_4 суспільно-небезпечного діяння, передбаченогоч. 1 ст. 115 КК України підтверджено дослідженими судом в судовому засіданні доказами, а саме:

-витягом з ЄРДР від 12.01.2024 ;

-даними протоколу огляду місця події від 12.01.2024 ;

-висновок щодо результатів медичного огляду на стан сп`яніння від 12.01.2024 , відповідно до якого ОСОБА_4 перебуває в стані алкогольного сп`яніння, 1,73 %;

-висновком судово-медичної експертизи № 05-9-02/16 від 13.01.2024 відповідно до якого причиною смерті ОСОБА_7 є гостра крововтрата, внаслідок колото-різаного поранення серця. Всі колото-різані рани на тілі виникли від дії якогось знаряддя, що володіє властивостями плаского колюче-ріжучого та має гостру ріжучу кромку (лезо) та обух шириною близько 0,5-1,5 мм. Між отриманими ушкодженнями, які спричинили смерть та настанням смерті мається прямий причинний зв`язок. При судово-токсикологічній експертизі в крові трупа ОСОБА_7 виявлено етиловий спирт в кількості 2,98 проміле, що відносно живих осіб відповідає сильному ступеню алкогольного сп`яніння.

-висновком експерта № 05-1-08/108 від 26.03.2024 відповідно до якого, кров потерпілого ОСОБА_7 відноситься до групи крові А(ІІ) в ізогемаглютиніном анти-В з супутнім антигеном Н, за ізосерологічною системою АВО, крові підозрюваного ОСОБА_4 відноситься до групи крові О(І) з ізогемаглютинінами анти-А иа анти-В, за ізосерологічною системою АВО. Антигени А і Н, виявлені на слідах крові людини на штанах камуфльованих (об`єкт № 19), можуть походити за рахунок крові особи (осіб) з групою крові А (ІІ) з ізогемаглютиніном анти-В з супутнім антигеном Н або за рахунок змішування груп крові А(ІІ) з ізогемаглютиніном анти-В та 0(І) з ізогемаглютинінами анти-А та анти-В. Походження крові від потерпілого ОСОБА_7 не виключається. Домішка крові підозрюваного ОСОБА_4 не виключається.

-висновком експерта № 05-1-08/109 від 26.03.2024 відповідно до якого, кров потерпілого ОСОБА_7 відноситься до групи крові А(ІІ) в ізогемаглютиніном анти-В з супутнім антигеном Н, за ізосерологічною системою АВО, крові підозрюваного ОСОБА_4 відноситься до групи крові О(І) з ізогемаглютинінами анти-А иа анти-В, за ізосерологічною системою АВО. Кров людини знайдена в слідах на змиві з дивану (об`єкт № 2), може походити за рахунок крові особи (осіб) з групою крові А (ІІ) з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н або за рахунок змішування груп крові А(ІІ) з ізогемаглютиніном анти-В та 0(І) з ізогемаглютинінами анти-А та анти-В. Походження крові від потерпілого ОСОБА_7 не виключається. Домішка крові підозрюваного ОСОБА_4 не виключається. Антигена А і Н, виявлені в слідах крові людини на шкарпетці (об`єкт № 1), на вирізі з наволочки (об`єкт № 3), можуть походити за рахунок крові особи (осіб) з групою крові А (ІІ) з ізогемаглютиніном анти-В з супутнім антигеном Н або за рахунок змішування груп крові А(ІІ) з ізогемаглютиніном анти-В та 0(І) з ізогемаглютинінами анти-А та анти-В. Походження крові від потерпілого ОСОБА_7 не виключається. Домішка крові підозрюваного ОСОБА_4 не виключається.

-показами свідка ОСОБА_9 , який суду прояснив, що загиблий був його рідним братом. В січні цього року приблизно в десятих числах, точно не пам`ятає, прийшов до нього додому ОСОБА_10 і сказав, що з братом вони пили і коли він прокинувся, брат був неживий. Вони із сином пішли до брата, сліди з будинку були тільки ОСОБА_10 , коли він виходив, ніяких інших слідів не було. Вони з сином пішли в сільську раду і повідомили, що сталось. Раніше ОСОБА_10 з братом часто пили, останнім часом не бачив, щоб пили.

-висновком експерта № 05-9-02/16 від 13.01.2024 відповідно до якого ОСОБА_4 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу в умовах суворого нагляду , оскільки згідно висновку судової психолого-психіатричної експертизи № 132 від 22.03.2024 у ОСОБА_4 , на період часу, до якого відноситься скоєння інкримінованого йому правопорушення виявлено прояви хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю І стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій (F-10,73 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду) через що він не міг усвідомлювати свої дії і керувати ними.

На теперішній час у ОСОБА_4 виявляються прояви іншого хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю ІІІ стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій через що ОСОБА_4 не може усвідомлювати свої дії і керувати ними, не може правильно сприймати обставини, що мають значення по справі, не може самостійно приймати участь при проведенні слідчий дій і при розгляді справи в суді, і за своїм психічним станом через відмічені в клінічній картині прояви алкогольної деградації, інтелектуально-мнестичні, емоційно вольові розлади, дисфоричності і некритичності він потребує поміщення у спеціальний лікувальний заклад з надання психіатричної допомоги з метою обов`язкового лікування та запобігання вчинення суспільно-небезпечних дій.

Згідност. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановлених Кримінальним, Кримінально - процесуальним кодексами України, цим Законом та іншими законами.

Статтею 513 КПК Українипередбачено, що під час постановлення ухвали про застосування примусових заходів медичного характеру суд з`ясовує: чи мало місце суспільно небезпечне діяння, кримінальне правопорушення; чи вчинено це суспільно небезпечне діяння, кримінальне правопорушення особою; чи вчинила ця особа суспільно небезпечне діяння, кримінальне правопорушення у стані неосудності; чи не захворіла ця особа після вчинення кримінального правопорушення на психічну хворобу, яка виключає застосування покарання; чи слід застосовувати до цієї особи примусові заходи медичного характеру і якщо слід, то які.

Обставини вчинення ОСОБА_4 суспільно-небезпечного діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, підтверджуються сукупністю досліджених безпосередньо у судовому засіданні доказів.

Оцінюючи досліджені під час судового розгляду даного клопотання докази, суд визнає їх належними, допустимими та достовірними, а сукупність зібраних доказів достатніми та взаємопов`язаними між собою і дійшов висновку, що факт скоєння ОСОБА_4 суспільно-небезпечного діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченогоч. 1 ст.115 КК України доведено повністю.

Частиною 1ст. 503 КПК Українирегламентовано, що кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється за наявності достатніх підстав вважати, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність, у стані неосудності.

Пленум Верховного Суду України у п. 3Постанови № 7 від 03.06.2005 року class=rvts20 href="http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_73/ed_2020_12_04/pravo1/T012341.html?pravo=1#73" title="Кримінальний кодекс України; нормативно-правовий акт № 2341-III від 05.04.2001">1Про «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характерута примусового лікування»роз`яснив, що примусові заходи медичного характеру мають застосовуватися лише за наявності у справі обґрунтованого висновку експертів-психіатрів про те, що особа страждає на психічну хворобу чи має інший психічний розлад, які зумовлюють її неосудність і викликають потребу в застосуванні щодо неї таких заходів.

Згідно висновку судової психолого-психіатричної експертизи № 132 від 22.03.2024 у ОСОБА_4 , на період часу, до якого відноситься скоєння інкримінованого йому правопорушення виявлено прояви хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю І стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій (F-10,73 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду) через що він не міг усвідомлювати свої дії і керувати ними.

На теперішній час у ОСОБА_4 виявляються прояви іншого хворобливого стану психіки у формі психічних і поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю ІІІ стадії з глибокою деградацією, вираженими інтелектуально-мнестичними, емоційно-вольовими розладами та хронічної форми алкогольного галюцинозу у вигляді елементарних слухових галюцинацій через що ОСОБА_4 не може усвідомлювати свої дії і керувати ними, не може правильно сприймати обставини, що мають значення по справі, не може самостійно приймати участь при проведенні слідчий дій і при розгляді справи в суді, і за своїм психічним станом через відмічені в клінічній картині прояви алкогольної деградації, інтелектуально-мнестичні, емоційно вольові розлади, дисфоричності і некритичності він потребує поміщення у спеціальний лікувальний заклад з надання психіатричної допомоги з метою обов`язкового лікування та запобігання вчинення суспільно-небезпечних дій.

Таким чином, у судовому засіданні встановлена неосудність ОСОБА_4 на момент вчинення ним суспільно небезпечного діяння, оскільки він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. За своїм психічним станом на теперішній час також не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, а тому не підлягає кримінальній відповідальності.

Згідност. 93 КК Українипримусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом, зокрема до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння.

У відповідності до вимог ст.ст.19,94 КК Українидо осіб, визнаних судом неосудними, залежно від характеру і тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння та ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб може бути застосована госпіталізація до психіатричних закладів із звичайним, посиленим чи суворим наглядом або їм може бути надана у примусовому порядку амбулаторна психіатрична допомога.

Госпіталізація до психіатричного закладу із суворим типом нагляду може бути застосована судом щодо психічно хворого, який за своїм психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння потребує тримання у психіатричному закладі і лікування у примусовому порядку.

Суд при визначенні виду і міри медичного характеру, враховує не тільки характер захворювання та рекомендації експертів про тип лікувального закладу, але також і відношення до вчиненого, дані про особу.

За викладених обставин, суд дійшов висновку, що суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.115 КК України, мали місце і вчинені ОСОБА_4 у стані неосудності, який за своїм психічним станом і характером суспільно небезпечного діяння потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим типом нагляду.

Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 19,94 КК України, ст. ст. 292 ч. 2,392, 516 КПК України, суд,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим типом нагляду.

До набранняухвалоюзаконноїсили залишитибеззмін ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,запобіжнийзахіду виглядіпоміщеннядопсихіатричного закладузнаданняпсихіатричної допомогивумовах,щовиключаютьйого небезпечнуповедінку,асамепоміщення доДніпровськоїфілії«Спеціальний закладзнаданняпсихіатричної допомоги»Державноїустанови «Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`яУкраїни»,якийрозташованийзаадресою:вул.НадіїАлексєєнко,84,м.Дніпро.

Витрати за проведення експертиз у кримінальному провадженні компенсувати за рахунок держави.

Знищити речові докази у виді ножа з ручкою коричневого кольору, ніж Columbia, ніж з коричневою ручкою, чохол від ножа, ніж з коричневою ручкою, ніж з білою ручкою, сім недопалків, мікронакладення з долонь трупа, волосся з дивану, волосся з п`яти ділянок голови, змив з лівої руки Попова, Букаольний епітелій Попова, вирізка з мішка, мобільний телефон, речі трупа: штани, галоші, кофта, шкарпетка з плямою бурого кольору, змив речовини бурого кольору, камуфльовані штани, камуфльована куртка, кофта сірого кольору, футболка білого кольору, шкарпетки, черевики, металевий предмет (шпичка), зрізи нігтьових пластин ОСОБА_4 , змиви з рук ОСОБА_4 , стрічка зі слідами папілярних візерунків, що зберігаються в камері зберігання речових доказів СУ ГУНП в Черкаській області.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Лисянський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошено 14 травня 2024 року.

Суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119061605
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —700/281/24

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні