Ухвала
від 10.04.2024 по справі 346/6722/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 346/6722/23

Провадження № 11-кп/4808/240/24

Категорія ст.82 КК України

Головуючий у 1 інстанції ОСОБА_1

Суддя-доповідач ОСОБА_2

У Х В А Л А

10 квітня 2024 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_3

суддів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши в порядку письмового апеляційного провадження клопотання засудженого ОСОБА_6 про поновлення строку апеляційного оскарження ухвали Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 23 лютого 2024 року, -

в с т а н о в и в :

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 23 лютого 2024 року задоволено подання начальника Державної установи «Коломийська виправна колонія (№41)» ОСОБА_7 про заміну ОСОБА_6 покарання у виді довічного позбавлення волі більш м`яким покаранням. Замінено ОСОБА_6 покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі строком на 20 (двадцять) років.

На вказану ухвалу суду засуджений ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу разом із клопотанням про поновлення пропущеного строку її оскарження.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що пропустив строк на оскарження ухвали суду у зв`язку з несвоєчасним отриманням її копії.

Засуджений ОСОБА_6 належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження ухвали суду, не заявляв клопотання про розгляд провадження за його участю та про відкладення розгляду.

Прокурор в судове засідання апеляційного суду не з`явився, хоча належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду клопотання, про поважні причини неприбуття не повідомив, заяв про розгляд клопотання за його участю та про відкладення розгляду до суду апеляційної інстанції не надходило.

З урахуванням положень ч. 4 ст. 405 КПК України колегія суддів вважає можливим проведення судового розгляду за відсутності засудженого та прокурора.

У відповідності до положень ч. 4 ст. 107, ч. 1 ст. 406 КПК України апеляційний розгляд проведено в письмовому провадженні за відсутності учасників кримінального провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки учасники судового провадження до апеляційного суду не з`явилися.

Перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи, викладені в клопотанні про поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження, колегія суддів вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 395 КПК України апеляційна скарга може бути подана на інші ухвали суду першої інстанції - протягом семи днів з дня її оголошення.

Частиною 1 статті 117 КПК України визначено, що пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою суду.

Згідно ст. 7 КПК України однією із засад кримінального провадження є доступ до правосуддя.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання.

Право на апеляційний розгляд беззаперечно є важливим елементом визначеного у ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод права на доступ до суду.

Право особи на апеляційний розгляд справи відповідним чином унормовано у національному процесуальному законодавстві, у тому числі стосовно строків та кола осіб, які мають право подати апеляційну скаргу і вказані питання нерозривно пов`язані з правом на отримання вмотивованого рішення суду першої інстанції та із позитивним обов`язком суду надати можливість брати участь у судових засіданнях.

Разом з тим, приймаючи до уваги, що апеляційну скаргу подано засудженим з незначним пропуском встановленого законом строку, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя та права на апеляційне оскарження рішення суду, апеляційний суд вважає за необхідне поновити строк на апеляційне оскарження ухвали суду.

Керуючись ст.ст. 117, 399 КПК України, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а :

Клопотання засудженого ОСОБА_6 задовольнити.

Поновити засудженому ОСОБА_6 строк апеляційного оскарження ухвали Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 23 лютого 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_3

Судді: ОСОБА_4

ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118264656
СудочинствоКримінальне
Сутьпоновлення строку апеляційного оскарження ухвали Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 23 лютого 2024 року

Судовий реєстр по справі —346/6722/23

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні