Ухвала
від 10.04.2024 по справі 380/17902/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/17902/23

провадження № П/380/18040/23

У Х В А Л А

про витребування доказів

10 квітня 2024 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М. розглянув в письмовому провадженні питання про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 (далі ОСОБА_2 , позивач), від імені якої діє представник ОСОБА_3 звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до військової частини НОМЕР_2 (далі ВЧ НОМЕР_2 , відповідач) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії. Ухвалою № 380/17902/23 від 07.08.2023 суд роз`єднав позовні вимоги ОСОБА_2 до військової частини НОМЕР_2 в самостійні провадження, в провадженні цієї справи будуть розглядатися такі вимоги:

- визнати протиправними дії військової частини НОМЕР_2 щодо обмеження ОСОБА_2 у період з 01.05.2023 по 30.05.2023 розміру надбавки за особливості проходження служби 65 відсотками;

- зобов`язати військову частину НОМЕР_2 здійснити ОСОБА_2 перерахунок та виплату за період з 01.05.2023 по 30.05.2023 надбавки за особливості проходження служби у розмірі 94,3 відсотків посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років, а також грошової компенсації за невикористані дні щорічної основної відпустки та додаткової відпустки як учаснику бойових дій, з урахуванням перерахованого грошового забезпечення;

- визнати протиправними дії військової частини НОМЕР_2 щодо зменшення ОСОБА_2 розміру одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби;

- зобов`язати військову частину НОМЕР_2 здійснити ОСОБА_2 перерахунок та виплату одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби, обчисленої з урахуванням надбавки за особливості проходження служби в розмірі 100% посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років, а також премії в розмірі 780% посадового окладу.

Позивач у позовній заяві зазначає, що відповідач протиправно обмежив йому розмір надбавки за особливості проходження служби до 65% замість 94,3% (65% х 1,45) від посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років, як це передбачено Порядком № 260. Наголошує, що для виплати йому спірної надбавки за особливості проходження служби у розмірі 94,3% (35% х 1,45) додатком до Порядку № 260 визначено три умови: - особа має бути військовослужбовцем; - проходити військову службу; - перебувати на посадах льотного складу. Оскільки він проходив службу на посаді «бортовий технік усіх найменувань та спеціальностей» що відноситься до посад льотного складу, то вважає, що надбавка має виплачуватися йому у збільшеному розмірі.

Відповідач із посиланням на Правила виконання польотів державної авіації України, Положення про лікарсько-льотну експертизу в державній авіації України та окреме доручення Міністра оборони України від 01.02.2023 № 2683/з, зазначає, що для отримання спірної надбавки обов`язковими умовами є: проходження служби на посадах льотного складу, мати відповідний допуск, бути придатним до польотів за висновком лікарсько-льотної комісії та в минулому році виконували польоти за планами бойової (навчально-льотної) підготовки у складі екіпажів вертольотів. Стверджує, що у позивача відсутній відповідний допуск до виконання польотів, у зв`язку з закінченням строку постанови ЛЛК ще 11.05.2023, тому відповідач правомірно не виплачував позивачу надбавку за особливості проходження служби у збільшеному розмірі за період із 11.05.2023 по 30.05.2023. При цьому у матеріалах справи відсутні докази на підтвердження зазначених обставин, а саме:

- лист обліку льотної роботи ОСОБА_2 ;

- рішення про допуск до польотів ОСОБА_2 ;

- постанова ЛЛК про ступінь придатності ОСОБА_2 до виконання польотів;

- наказ командира (начальника) військової частини НОМЕР_2 про припинення виплати надбавки за особливості проходження служби у збільшених розмірах, у випадку прийняття такого наказу.

Крім того, позивач стверджує, що йому протиправно зменшено розмір одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби, проте у справі немає відомостей щодо виплати позивачу такої допомоги та відомостей щодо її розміру і складових з яких вона обчислювалася.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі-КАС України) доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами.

Згідно з частинами першою, другою статті 94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом. Відповідно до частини четвертої статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Стаття 80 КАС України визначає, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Оцінивши питання достатності наявних у справі доказів для встановлення фактичних обставин справи, суд дійшов висновку, що у справі відсутні докази, необхідні для повного з`ясування та перевірки всіх обставин справи, що входять в предмет доказування, тому їх слід витребувати у відповідача.

Керуючись ст.ст. 9, 14, 72, 80, 94, 121, 205, 241, 248, 256, 294 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Зобов`язати військову частину ВЧ НОМЕР_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) надати суду:

- витяг з листа обліку льотної роботи ОСОБА_2 за 2022-2023;

- рішення допуск до польотів ОСОБА_2 ;

- постанову ЛЛК про ступінь придатності ОСОБА_2 до виконання польотів;

- копію наказу командира (начальника) військової частини НОМЕР_2 про припинення виплати надбавки за особливості проходження служби у збільшених розмірах (якзщо такий приймався);

- копію наказу про призначення виплати ОСОБА_2 одноразової грошової допомоги при звільненні;

- копію розрахунку розміру одноразової грошової допомоги при звільненні.

Встановити для виконання цієї ухвали спосіб та строк витребувані докази (належно засвідчені на відповідність оригіналу копії доказів) повинні бути надані суду в строк до 22.04.2024 шляхом реєстрації в канцелярії суду або надіслання в електронній формі через систему «Електронний суд».

У випадку неможливості надання витребуваних доказів слід завчасно повідомити про це суд у письмовій формі, зазначивши причини неможливості подання таких доказів.

Попередити, що у випадку невиконання ухвали суду без поважних причин суд застосує передбачені статтею 149 КАС України заходи процесуального примусу (штраф в розмірі трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118268451
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/17902/23

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні