Рішення
від 05.04.2024 по справі 180/2431/23
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/2431/23

2-о/195/21/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

05.04.2024 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Скрипченко Д.М., присяжних: Шапошник Л.І., Олійник В.С., за участю секретаря судового засідання Левкович Н.М., заявника у справі ОСОБА_1 , представника заявника, адвоката Авраменка А.В. (в режимі ВКЗ),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с-ще Томаківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник, адвокат Авраменко Артем Вікторович, заінтересовані особи: Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, Служба у справах дітей Нікопольської міської ради, про визнання особи безвісно відсутньою,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду через свого представника, адвоката Авраменка А.В., із заявою, у якій просить суд, визнати громадянина України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , безвісно відсутнім.

Заявлені вимоги представник заявника обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уклали між собою шлюб, який був зареєстрований Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Марганецького міського управління юстиції у Дніпропетровській області, про що 07 грудня 2013 року зроблено відповідний актовий запис за №208 та видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 .

За час перебування в шлюбі у заявника та ОСОБА_4 народився спільний син, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також подружжя разом виховували сина ОСОБА_4 від першого шлюбу, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 дружина заявника, ОСОБА_4 померла, смерть якої була зареєстрована Нікопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про що 17 січня 2023 року зроблено відповідний актовий запис за №107 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 .

На день смерті ОСОБА_4 , її син від першого шлюбу, ОСОБА_6 , знаходився в закладі охорони здоров`я, а саме КП «Нікопольська дитяча міська лікарня «НМР». Даний факт було зафіксовано Актом закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я (далі Акт) від 13.02.2023 року в місті Нікополі, який складено у присутності працівників закладу охорони здоров`я, працівника органу внутрішніх справ та представника служби у справах дітей. У вказаному Акті у графі «Відомості про матір (батька) інших родичів дитини або її законних представників», вказано: мати, ОСОБА_7 померла, батько ОСОБА_8 невідоме місце знаходження. В графі «Відомості про інших родичів дитини» зазначено: Вітчим, ОСОБА_1 , проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_4 , Службою у справах дітей Нікопольської міської ради видано наказ №17 від 17.02.2023 року «Про тимчасове влаштування в сім`ю родичів малолітнього ОСОБА_6 », яким покладено персональну відповідальність за життя і здоров`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 на його вітчима, ОСОБА_1 .

Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №203 від 26.04.2023 року «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » було вирішено призначити заявника ( ОСОБА_1 ) опікуном над малолітнім ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та визначити місце проживання останнього за фактичним місцем проживання ОСОБА_1 .

Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №204 від 26.04.2023 року «Про надання ОСОБА_6 статусу «дитина, позбавлена батьківського піклування» було вирішено надати ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , статус «дитина, позбавлена батьківського піклування».

Неповнолітні діти, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживають разом із заявником за його адресою реєстрації, та знаходяться на його утриманні, що підтверджується довідкою №46/05 від 04.05.2023 року, виданою Відділом внутрішньої політики та взаємодії з громадськістю Нікопольської міської ради.

ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із заявником за цією адресою зареєстровані його мати, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , брат, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 та син, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . В зазначеному житловому будинку без реєстрації фактично проживає підопічний заявника, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса місця проживання ОСОБА_6 зазначена ( АДРЕСА_2 ).

Враховуючи те, що Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №203 від 26.04.2023 року «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » було вирішено визначити місце проживання останнього за фактичним місцем проживання ОСОБА_1 , заявник звернувся до Центру надання адміністративних послуг м.Нікополя як законний представник ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , для того, щоб зареєструвати його місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . В усному порядку ОСОБА_1 було роз`яснено, що для підтвердження йогоповноважень якзаконного представника ОСОБА_6 , окрім вищевказаних Рішень «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » та «Про надання ОСОБА_6 статусу «дитина, позбавлена батьківського піклування», свідоцтва про народження ОСОБА_6 , свідоцтва про смерть ОСОБА_10 , заявнику необхідно надати рішення суду про визнання батька ОСОБА_6 , ОСОБА_2 безвісно відсутнім або рішення суду про визнання ОСОБА_2 померлим.

Заочним рішенням Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 07 жовтня 2013 року у справі №180/1442/13-ц позовну заяву ОСОБА_10 про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини задоволено. Шлюб, укладений між ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , зареєстрований 20.08.2011 р. Відділом реєстрації актів цивільного стану Марганецького міського управління юстиції, актовий запис №147 - розірвано. Стягнуто з ОСОБА_2 аліменти на користь ОСОБА_10 на утримання сина ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 03.06.2013 року до його повноліття.

Місцезнаходження батька ОСОБА_6 , ОСОБА_2 ,з січня2013року потеперішній часневідомо,жодних відомостейпро йогомісце знаходженнята засобівзв`язку зним немає довгіроки,аліменти наутримання синавін несплачував. Крім того, у заявника відсутня інформація про осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про особу ОСОБА_2 . Інформація про перетин ОСОБА_11 державного кордону у заявника також відсутня.

Для розшуку ОСОБА_2 06.03.2023 року ОСОБА_1 подав заяву щодо перевірки за обліками Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській, яка була зареєстрована в Нікопольському РУП ГУНП в Дніпропетровській області за №4711 від 06.03.2023 року.

20.03.2023 року Нікопольський РУП ГУНП в Дніпропетровській області надав довідку, у якій зазначено, що ОСОБА_8 , серед померлих, заарештованих, затриманих в порядку ст. 208, 191, 535 КПК України, осіб невстановлених трупів громадян та невідомих хворих не значиться. На сьогоднішній день місцезнаходження ОСОБА_2 невідоме та встановити його не виявилося можливим.

За життя дружини, ОСОБА_1 стало відомо, що по-батькові ОСОБА_2 « ОСОБА_13 », дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Окрім того, згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 22.09.2023 року за №347725126, пошук за частковим співпадінням, у приватній власності ОСОБА_2 перебуває 1/3 частка квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , та належить ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності б/н, 02.10.2002 року, Орган приватизації виконкому Марганецької міської ради.

У зв`язку з вищенаведеним заявник змушений звернутися до суду із даною заявою.

В судовому засіданні заявник та його представник заявлені вимоги підтримали в повному об`ємі та просили суд їх задовольнити.

Заінтересована особа: представник Виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області, до суду не з`явився, подавши суду письмове клопотання, у якому просить суд, розглянути дану справу у їхню відсутність у судовому засіданні, за наявними у справі матеріалами, проти заяви ОСОБА_1 , не заперечують.

Заінтересована особа: представник Служби у справах дітей Нікопольської міської ради, до суду не з`явився, подавши суду письмове клопотання, у якому просить суд, розглянути дану справу у їхню відсутність у судовому засіданні, за наявними у справі матеріалами, та прийняти рішення згідно чинного законодавства України.

Заслухавши пояснення заявника та його представника, дослідивши докази, судом встановлено наступне.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Згідно ч.1 ст.43ЦК України фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Відповідно до ч.3 ст.43ЦК України порядок визнання фізичної особи безвісно відсутньою встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уклали між собою шлюб, який був зареєстрований Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Марганецького міського управління юстиції у Дніпропетровській області, про що 07 грудня 2013 року зроблено відповідний актовий запис за №208 та видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 .

За час перебування в шлюбі у заявника та ОСОБА_4 народився спільний син, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також подружжя разом виховували сина ОСОБА_4 від першого шлюбу, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 дружина заявника, ОСОБА_4 померла, смерть якої була зареєстрована Нікопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про що 17 січня 2023 року зроблено відповідний актовий запис за №107 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 .

На день смерті ОСОБА_4 , її син від першого шлюбу, ОСОБА_6 , знаходився в закладі охорони здоров`я, а саме КП «Нікопольська дитяча міська лікарня «НМР». Даний факт було зафіксовано Актом закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я (далі Акт) від 13.02.2023 року в місті Нікополі, який складено у присутності працівників закладу охорони здоров`я, працівника органу внутрішніх справ та представника служби у справах дітей. У вказаному Акті у графі «Відомості про матір (батька) інших родичів дитини або її законних представників», вказано: мати, ОСОБА_7 померла, батько ОСОБА_8 невідоме місце знаходження. В графі «Відомості про інших родичів дитини» зазначено: Вітчим, ОСОБА_1 , проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_4 , Службою у справах дітей Нікопольської міської ради видано наказ №17 від 17.02.2023 року «Про тимчасове влаштування в сім`ю родичів малолітнього ОСОБА_6 », яким покладено персональну відповідальність за життя і здоров`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 на його вітчима, ОСОБА_1 .

Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №203 від 26.04.2023 року «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » було вирішено призначити заявника ( ОСОБА_1 ) опікуном над малолітнім ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та визначити місце проживання останнього за фактичним місцем проживання ОСОБА_1 .

Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №204 від 26.04.2023 року «Про надання ОСОБА_6 статусу «дитина, позбавлена батьківського піклування» було вирішено надати ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , статус «дитина, позбавлена батьківського піклування».

Неповнолітні діти, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживають разом із заявником за його адресою реєстрації, та знаходяться на його утриманні, що підтверджується довідкою №46/05 від 04.05.2023 року, виданою Відділом внутрішньої політики та взаємодії з громадськістю Нікопольської міської ради.

ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із заявником за цією адресою зареєстровані його мати, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , брат, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 та син, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . В зазначеному житловому будинку без реєстрації фактично проживає підопічний заявника, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса місця проживання ОСОБА_6 зазначена ( АДРЕСА_2 ).

Враховуючи те, що Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №203 від 26.04.2023 року «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » було вирішено визначити місце проживання останнього за фактичним місцем проживання ОСОБА_1 , заявник звернувся до Центру надання адміністративних послуг м.Нікополя як законний представник ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , для того, щоб зареєструвати його місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . В усному порядку ОСОБА_1 було роз`яснено, що для підтвердження йогоповноважень якзаконного представника ОСОБА_6 , окрім вищевказаних Рішень «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » та «Про надання ОСОБА_6 статусу «дитина, позбавлена батьківського піклування», свідоцтва про народження ОСОБА_6 , свідоцтва про смерть ОСОБА_10 , заявнику необхідно надати рішення суду про визнання батька ОСОБА_6 , ОСОБА_2 безвісно відсутнім або рішення суду про визнання ОСОБА_2 померлим.

Заочним рішенням Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 07 жовтня 2013 року у справі №180/1442/13-ц позовну заяву ОСОБА_10 про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини задоволено. Шлюб, укладений між ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , зареєстрований 20.08.2011 р. Відділом реєстрації актів цивільного стану Марганецького міського управління юстиції, актовий запис №147 - розірвано. Стягнуто з ОСОБА_2 аліменти на користь ОСОБА_10 на утримання сина ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 03.06.2013 року до його повноліття.

Місцезнаходження батька ОСОБА_6 , ОСОБА_2 ,з січня2013року потеперішній часневідомо,жодних відомостейпро йогомісце знаходженнята засобівзв`язку зним немає довгіроки,аліменти наутримання синавін несплачував. Крім того, у заявника відсутня інформація про осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про особу ОСОБА_2 . Інформація про перетин ОСОБА_11 державного кордону у заявника також відсутня.

Для розшуку ОСОБА_2 06.03.2023 року ОСОБА_1 подав заяву щодо перевірки за обліками Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській, яка була зареєстрована в Нікопольському РУП ГУНП в Дніпропетровській області за №4711 від 06.03.2023 року.

20.03.2023 року Нікопольський РУП ГУНП в Дніпропетровській області надав довідку, у якій зазначено, що ОСОБА_8 , серед померлих, заарештованих, затриманих в порядку ст. 208, 191, 535 КПК України, осіб невстановлених трупів громадян та невідомих хворих не значиться. На сьогоднішній день місцезнаходження ОСОБА_2 невідоме та встановити його не виявилося можливим.

Як вбачається із відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України №19-20763/18/24 від 22.03.2024 року, що у межах повноважень, наданих Адміністрацією Державної прикордонної служби України, за результатами розгляду ухвали Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 13.03.2024 у справі № 180/2431/23 та за результатами проведеної перевірки інформації, що зберігається в базі даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України, в`їхали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з такої території» (далі - База даних), що функціонує відповідно до Положення про цю базу даних, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 27.09.2022 № 614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2022 за № 1319/38655, відомостей щодо перетинання державного кордону України, лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями громадянином України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 08.11.2017 по станом на 15:00 22.03.2024 (теперішній час), в Базі даних не виявлено.

Відповідно до пункту 17 Положення інформація про осіб, які перетнули державний кордон України, в`їхали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з такої території зберігається протягом 10 років з дня її внесення.

Зберігання в Базі даних інформації з персональними даними осіб впродовж 10 років здійснюється з 08.11.2017, оскільки до набрання чинності Положення, інформація про осіб, які перетнули державний кордон України зберігалася у Базі даних протягом 5 років, в порядку визначеному наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 25.06.2007 № 472.

Згідно зіст. 308 ЦПК України, суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

У відповідності дост. 306 ЦПК Україниу заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Відповідно до імперативних положень ч.5 та ч.6ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус судді»висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов`язковими для всіх суб`єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права; висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Таким чином, про розгляді даної справи суд враховує висновки Верховного Суду щодо застосування норм права, які стосуються розгляду справ про визнання особи безвісно відсутньою. Так, 22 листопада 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи №225/882/17, провадження № 61-34068св18 (ЄДРСРУ № 78044509) підтвердив правові позиції стосовно підстав для визнання особи безвісно відсутньою. Зокрема, у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 07 травня 2018 року у справі № 225/1297/17 зроблено висновок, що «безвісна відсутність - це посвідчення в судовому порядку тривалої відсутності фізичної особи в місці її постійного проживання за умов, що не вдалося встановити місця її знаходження (перебування). Підставами для визнання фізичної особи безвісно відсутньою є сукупність юридичних фактів, тобто юридичний склад, до якого включаються: а) відсутність відомостей про перебування фізичної особи у місці її постійного проживання; б) відсутність відомостей про дійсне перебування особи і неможливість отримати такі відомості; в) сплив річного строку з дня одержання останніх відомостей про місце перебування фізичної або з дня, визначеного відповідно до частини другоїстатті 43 ЦК України; г) наявність у заявника правової зацікавленості у вирішенні питання про визнання особи безвісно відсутньою. При визнанні особи безвісно відсутньою застосовується презумпція, що особа є живою, однак встановити її місце знаходження у цей час неможливо, причому вказана презумпція має спростовний характер.

Також належить враховувати, що визнання судом у встановленому законом порядку фізичної особи безвісно відсутньою (стаття 43 ЦК України) жодним чином не свідчить про смерть такої особи, так і не виключає самої можливості смерті. Зазначене зумовлює одночасну наявність двох припущень щодо двох взаємовиключних життєвих станів безвісно відсутньої фізичної особи (особа жива, особа померла) (Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 28 лютого 2018 року у справі № 317/3139/15-ц, провадження №61-4241св18 (ЄДРСРУ № 72641734).

Відповідно до ч.2 ст.43ЦК України у разі неможливості встановити день одержання останніх відомостей про місце перебування особи початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць - перше січня наступного року.

З аналізу вказаних норм, фізична особа може бути визнана безвісно відсутньою за сукупності таких умов: якщо вона відсутня у місці свого постійного проживання протягом року; якщо протягом одного року в місці, де особа постійно або переважно проживає, немає відомостей про її місцеперебування; вжитими заходами щодо розшуку відсутньої особи встановити місце її перебування неможливо; визнання причин, через які заявник просить визнати фізичну особу безвісно відсутньою, юридично поважними.

Враховуючи те, що Рішенням Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області №203 від 26.04.2023 року «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » було вирішено визначити місце проживання останнього за фактичним місцем проживання ОСОБА_1 , заявник звернувся до Центру надання адміністративних послуг м.Нікополя як законний представник ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , для того, щоб зареєструвати його місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . В усному порядку ОСОБА_1 було роз`яснено, що для підтвердження йогоповноважень якзаконного представника ОСОБА_6 , окрім вищевказаних Рішень «Про призначення опіки над малолітнім ОСОБА_6 » та «Про надання ОСОБА_6 статусу «дитина, позбавлена батьківського піклування», свідоцтва про народження ОСОБА_6 , свідоцтва про смерть ОСОБА_10 , заявнику необхідно надати рішення суду про визнання батька ОСОБА_6 , ОСОБА_2 безвісно відсутнім або рішення суду про визнання ОСОБА_2 померлим.

Крім того, згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 22.09.2023 року за №347725126, пошук за частковим співпадінням, у приватній власності ОСОБА_2 , перебуває 1/3 частка квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , та належить ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності б/н, 02.10.2002 року, Орган приватизації виконкому Марганецької міської ради.

До того ж, визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , безвісно відсутнім необхідне також заявнику для оформлення в майбутньому спадщини у вигляді 1/3 частки квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , безвісно відсутнім, у зв`язку з чим, заява підлягає задоволенню.

Крім того, суд роз`яснює, що у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою в порядку ст.309 ЦПК України.

Згідно ч.7 ст.294ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12,81,89,259,263,265,268,315,319 ЦПК України, суд -

Ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник, адвокат Авраменко Артем Вікторович, заінтересовані особи: Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, Служба у справах дітей Нікопольської міської ради, про визнання особи безвісно відсутньою, - задовольнити.

Визнати громадянина України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , безвісно відсутнім.

Повний текст рішення складено 11.04.2024 року.

Роз`яснити, що у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або померлою, або іншою заінтересованою особою, в порядку, передбаченому ч.1 ст.309 ЦПК України.

Заявник може подати апеляційну скаргу на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Д. М. Скрипченко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118275375
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи безвісно відсутньою

Судовий реєстр по справі —180/2431/23

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні