Рішення
від 08.04.2024 по справі 513/223/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/223/24

Провадження № 2-о/513/45/24

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року Саратський районний суду Одеської області у складі головуючої судді Бучацької А.І., за участю секретаря судового засідання Русавської Н.В., заявниці ОСОБА_1 та її представника адвоката Власенко Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт.Сарата Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі представника адвоката Власенко Лілії Вікторівни, заінтересована особа: Петропавлівська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

У С Т А Н О В И В:

у лютому 2024 року представник заявниці адвокат Власенко Л.В. звернулась до Саратського районного суду Одеської області з заявою, в якій просить:

встановити факт постійного проживання на час відкриття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Заяву обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер чоловік заявниці ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина на належне йому майно. ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але проживав однією сім`єю та вів спільне господарство разом із своєю дружиною ОСОБА_1 до дня своєї смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Отже заявниця відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України прийняла спадщину після смерті чоловіка.

Після смерті чоловіка заявниця подала державному нотаріусу Саратської державної нотаріальної контори Білгород-Дністровського району Одеської області Коліснику Д.Ю. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але їй було відмовлено з причини пропуску шести місячного строку для прийняття спадщини та ненадання доказів сумісного проживання із спадкодавцем на час відкриття.

Під час розгляду справи заявниця ОСОБА_1 та її представник адвокат Власенко Л.В. заяву підтримали та просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Петропавлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, до суду не з`явився. Надав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечував проти задоволення заяви (а.с. 36).

Вислухавши заявницю та її представника, допитавши свідків, дослідивши та оцінивши докази, суд дійшов висновку про задоволення заяви.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частини 1 та пункт 5 частини 2 ст. 293 КПК України встановлюють, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з частиною 2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст.1216, 1215 ЦПК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частинами 1, 2 ст. 1220 ЦК України визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

За положеннями ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частинами 1, 2 ст.1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно із частиною 1 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ч.1 ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно до ст. 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. У статті 3 цього ж Закону визначено, що місце проживання це, зокрема, житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає.

В пунктах 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2008 року роз`яснено, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Як встановлено з копії паспорту НОМЕР_1 , виданого 04 березня 1997 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області та копії витягу з реєстру Петропавлівської територіальної громади про реєстрацію місця проживання особи, заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 15 березня 2022 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.5-6, 8).

Згідно з копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого повторно 10 жовтня 2023 року Саратським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), 09 лютого 1975 року було укладено шлюб між ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - ОСОБА_4 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.10).

Відповідно до довідки від 15.06.2023 року № 506 Петропавлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, ОСОБА_2 був знятий з реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку зі смертю (а.с.14).

ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , але до 15 березня 2022 року проживав з дружиною ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 . З 15 березня 2022 року та на момент смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_2 проживав за адресою: АДРЕСА_1 разом з дружиною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .. Зазначене підтверджується довідкою Петропавлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 06 лютого 2024 року за № 122 та виписками з погосподарських книг Фараонівської сільської ради Білгород-Дністровського району (а.с.11, 15-18, 33-35).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно. 15 листопада 2023 року за заявою ОСОБА_1 державним нотаріусом Саратської державної нотаріальної контори Одеської області була заведено спадкова справа № 301/2023 до майна ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Постановою державного нотаріуса Саратської державної нотаріальної контори Одеської області Колісника Д.Ю. від 17 січня 2024 року заявниці ОСОБА_5 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , оскільки вона пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини та не надала документи, що підтверджую факт її постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с.19).

Свідок ОСОБА_6 пояснив, що він є постійним мешканцем села Фараонівка Білгород-Дністровського району. Добре знає заявницю та знав її покійного чоловіка ОСОБА_2 . Вони все життя прожили разом, в шлюбі мають п`ятеро дітей.

Свідок ОСОБА_7 пояснила, що з 1995 року вона живе в с. Фараонівка Білгород-Дністровського району. Їй відомо, що чоловіком заявниці був ОСОБА_8 , який помер у 2022 році. До дня смерті він проживав за адресою: АДРЕСА_1 разом з дружиною ОСОБА_1 .

Досліджені судом докази підтверджують, що заявниця ОСОБА_1 постійно проживала із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановлення цього факту необхідно для реалізації заявницею майнових прав, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2-13, 315, 319, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Власенко Лілії Вікторівни, заінтересована особа: Петропавлівська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 час відкриття спадщини разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду через Саратський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 10 квітня 2024 року.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 04 березня 1997 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

Представник заявниці: адвокат Власенко Лілія Вікторівна, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ОД № 002725, видане на підставі рішення Ради адвокатів Одеської області від 16 вересня 2015 року за № 38, РНОКПП НОМЕР_5 , АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Петропавлівська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, 68211, с. Петропавлівка, вул. Гагаріна, буд. 1, Білгород-Дністровського району Одеської області, ЄДРПОУ 04380703.

Суддя А. І. Бучацька

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277154
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —513/223/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні