Рішення
від 10.04.2024 по справі 584/129/24
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/129/24

Провадження № 2/584/198/24

РІШЕННЯ

Іменем України

10.04.2024 Путивльський районний суд Сумської області

в особі: головуючого - судді Токарєва С.М.

при секретарі Зікрати Я.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Путивль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія управління активами"</a>, треті особи - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Табінський Олег Володимирович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з зазначеним позовом, який обґрунтовувала тим, що в провадженні приватного виконавеця виконавчого округу м. Києва Табінського О.В. перебуває навиконанні виконавчепровадження №60565014,сторонами якогоє ОСОБА_1 (боржник)та ТОВ" Фінансовакомпанія управлінняактивами " (стягувач).

Зокрема, за виконавчим написом від 20.09.2019 № 6002, вчиненим приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенко Є.М., з позивача як з боржника стягується на користь ТОВ «Фінансова компаніяуправління активами " заборгованість в розмірі 7490,94 грн.

З вказаним виконавчим написом позивач не погоджується та вважає його таким, що не підлягає виконанню, оскільки він вчинений з порушенням порядку вчинення виконавчих написів нотаріусами, бо останній видав його за відсутності безспірної суми боргу, що є підставою для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Виконавчий написвід 20.09.2019№ 6002,вчинений приватнимнотаріусом Харківськогоміського нотаріальногоокругу ОстапенкоЄ.М.,є незаконнимта необґрунтованим,оскільки вінвчинений безперевірки фактубезспірної заборгованості. Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем.

Оскаржуваний виконавчий напис підлягає скасуванню, позивач не укладала з відповідачем жодного нотаріально посвідченого договору.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що спірний виконавчий напис вчинений з порушенням вимог законодавства та є таким, що не підлягає виконанню.

Посилаючись на указані обставини, позивач просить суд визнати виконавчий напис приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Остапенко Є.М. № 6002, вчинений 20.09.2019, про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія управління активами"</a> заборгованості, таким, що не підлягає виконанню. Також просила стягнути з відповідача понесені по справі судові витрати.

Ухвалою судді Путивльського районного суду Сумської області від 05.02.2024 було відкрито провадження у даній справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою Путивльського районного суду Сумської області від 10.04.2024 у задоволенні клопотання представника відповідача про врегулювання спору за участі судді було відмовлено.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Від представника позивача надійшла письмова заява, в якій остання просила розгляд справи проводити за її відсутності та відсутності позивача, позов підтримала.

Відповідач надав на адресу суду письмову заяву, в якій просив задовольнити позовні вимоги позивача в частині визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, та стягнути з відповідача судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 537 грн.

Треті особи в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, письмових пояснень щодо позову не подали.

В силу ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом установлено, що приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенко Є.М., на підставі ст. 87 Закону України «Про нотаріат» та п. 2 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою КМУ від 29.06.1999 № 1172, 20.09.2019 був вчинений виконавчий напис, зареєстрований у реєстрі за № 6002, за яким нотаріусом звернено стягнення з ОСОБА_1 , як боржника за кредитним договором за № 167/5304CLPS2 від 28.03.2012, укладеним між Публічним акціонерним товариством «ПЛАТИНУМ БАНК» та ОСОБА_1 , за період з 29.07.2014 по 18.09.2019, у сумі 7490,94 грн., яка складається з: заборгованості за тілом кредиту - 1987,79 грн., заборгованості за нарахованими та сплаченими процентами - 929,13 грн., заборгованості за нарахованою та несплаченою пенею - 4424,02 грн., а також плати за вчинення виконавчого напису нотаріусом - 150,00 грн. (а.с. 12).

Спірний виконавчий напис був виданий стягувачу ТОВ "Фінансова компанія управління активами", якому як указано в оспорюваному виконавчому документі, ТОВ "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" відступлено право вимоги на підставі договору факторингу № 20182407-1/2, якому в свою чергу ТОВ "Фінансова компанія "Бізнесфінанс", відступлено право вимоги на підставі договору факторингу № 170601, якому ПАТ "ПЛАТИНУМ БАНК" на підставі договору відступлення права вимоги № 20140730-Г від 30.07.2014, відступлено право вимоги за кредитним договором за № 167/5304CLPS2 від 28.03.2012, укладеного між Публічним акціонерним товариством «ПЛАТИНУМ БАНК» та ОСОБА_1 .

На підставі оспорюваного виконавчого напису, зареєстрованого у реєстрі за № 6002 від 20.09.2019, приватним виконавцем виконавчого округу м. Києва Табінським О.В. постановою від 11.11.2019 було відкрито виконавче провадження № 60565014 (а.с. 7).

За загальним правилом статей15,16 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес в один із способів, визначених частиною першоюстатті 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно достатті 18 ЦК Українинотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з частиною першоюстатті 39 Закону України «Про нотаріат»(далі - Закон), порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюєтьсяЗакономта іншими актами законодавства України.

Згідно зі статтею 87 Закону України «Про нотаріат» для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Статтею 88 Закону України «Про нотаріат» визначено умови вчинення виконавчих написів. Відповідно до приписів цієї статті Закону нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 № 296/5 містить такі самі правила та умови вчинення виконавчого напису (п. 3 гл.16 розд. II Порядку вчинення нотаріальних дій).

Відповідно до підпунктів 1.1-1.2 глави 16 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій та статті 87 Закону України «Про нотаріат», для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість, або на правочинах, що передбачають звернення стягнення на майно на підставі виконавчих написів. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, установлюється Кабінетом Міністрів України.

Безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172 (далі - Перелік документів).

При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у вказаному Переліку документів. При цьому цей Перелік документів не передбачає інших умов вчинення виконавчих написів нотаріусами ніж ті, які зазначені в Законі України «Про нотаріат» та в Порядку вчинення нотаріальних дій.

Як зазначено у оскаржуваному виконавчому написі, цей напис вчинено відповідно пункту 2 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172, який було внесено до Переліку документів Постановою КМУ № 662 від 26 листопада 2014 року «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» (далі - Постанова КМУ № 662).

Зазначеною Постановою КМУ № 662 були внесені зміни в розділ «Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими угодами» та доповнено новим розділом «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин», тобто, згідно цих змін, нотаріус міг вчиняти виконавчі написи на кредитних договорах за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями. Для одержання виконавчого напису кредитор мав би надати нотаріусу оригінал кредитного договору, засвідчену стягувачем виписку з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

Але, Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017 року у справі № 826/20084/14 постанову Кабінету Міністрів України № 662 від 26 листопада 2014 року «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», зокрема, в частині доповнення Переліку новим розділом «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин» було визнано незаконною та нечинною.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01 листопада 2017 року у справі № 826/20084/14 постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017 року було залишено без змін.

Постановою ВП ВС від 20.06.2018 року було відмовлено у задоволенні заяви ПАТ «КБ Приватбанк» про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України.

Отже, діюча редакція Переліку документів передбачає можливість вчинення виконавчого напису нотаріуса лише на підставі оригіналу нотаріально посвідченого договору.

Відповідачем не надано доказів того, що кредитний договір № 167/5304CLPS2 від 28.03.2012, укладений між Публічним акціонерним товариством «ПЛАТИНУМ БАНК» та ОСОБА_1 , був нотаріально посвідчений.

Суд також бере до уваги відсутність доказів того, що при вчиненні виконавчого напису нотаріус отримував від кредитора первинні бухгалтерські документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового або повного погашення (квитанції, платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо).

Вказані обставини свідчать про те, що заборгованість ОСОБА_1 не є безспірною.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, виконавчий напис слід визнати таким, що не підлягає виконанню, а визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, інтереси та свободи інших осіб.

На підставі ч. 1 ст. 141, ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у зв`язку з визнанням відповідачем позову до початку розгляду справи по суті, слід повернути з державного бюджету позивачу половину сплаченого нею судового збору, а іншу частину стягнути з відповідача.

Крім того,підлягають стягненняз відповідачана користьпозивача витрати,пов`язаніз правничоюдопомогою адвоката,в розмірі8000грн.,що буде співмірниміз складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг), обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт (а.с. 31-34).

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст.ст. 141, 142, ч. 4 ст. 206, ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

1. Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

2. Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис № 6002, вчинений 20.09.2019 приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенко Євгеном Михайловичем, про стягнення з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія управління активами"</a> (код ЄДРПОУ 35017877, місцезнаходження: вул. Кільцева Дорога, 18, літ. А, м. Київ) заборгованості у розмірі 7490 (сім тисяч чотириста дев`яносто) грн. 94 коп.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія управління активами"</a> (код ЄДРПОУ 35017877, місцезнаходження: вул. М.Стельмаха, 9А, офіс 203, м. Ірпінь Київської області) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 ) суму сплаченого нею судового збору у розмірі 605 (шістсот п`ять) грн. 60 коп. та понесені нею витрати на правничу допомогу адвоката в сумі 8000 (вісім тисяч) грн. 00 коп.

4. Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 605 грн. 60 коп. судового збору, внесеного на рахунок UA428999980313131206000018544, надавач платіжних послуг отримувача Казначейство України, отримувач ГУК Сум.обл/Путивльська МТГ/22030101, код отримувача 37970404, призначення платежу: *;101; 2378805545; 22030101; Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050): за позовом ОСОБА_1 , Путивльський районний суд Сумської області, сплаченого згідно платіжної інструкції № 0.0.3447396900.1 від 01.02.2024.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі в 30-ти денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Якщо всудовому засіданнібуло оголошенолише вступнута резолютивнучастини судовогорішення абоу разірозгляду справи(вирішенняпитання)без повідомлення(виклику)учасників справи,зазначений строкобчислюється здня складенняповного судовогорішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.М.Токарєв

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118278167
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —584/129/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні