Рішення
від 20.03.2024 по справі 685/5/24
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/5/24

Провадження № 2/685/77/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2024 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участі секретаря Таранської Т.О.,

позивачки ОСОБА_1 ,

її представника ОСОБА_2 ,

відповідачки ОСОБА_3 ,

представниць Теофіпольської селищної ради, як органу опіки та піклування, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

В С Т А Н О В И В :

02 січня 2023 року адвокат Сторожук Ю.В. в інтересах позивачки ОСОБА_1 звернувся до районного суду з позовом до відповідачки ОСОБА_3 , заявивши вимогу позбавити її батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити щодо нього опіку, призначити позивача ОСОБА_1 опікуном та стягнути аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 всіх видів доходів щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду з цим позовом та до досягнення дитиною повноліття, в тому числі у межах суми платежу за один місяць негайно.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачка ухиляється від виконання батьківських обов`язків по відношенню до свого сина. Участі у вихованні та утриманні дитини не приймає.

Позивачка та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити. Зокрема, позивачка зазначила, що вона є матір`ю відповідачки ОСОБА_3 , однак її донька вже тривалий час зловживає спиртними напоями та ніякої участі у вихованні сина не приймає, вона ніде не працює, онук ОСОБА_7 на постійній основі живе у неї вже другий рік, раніше інколи дочка його забирала, але лишала самого дома і сусіди дзвонили до неї та просили щоб вона забрала дитину, бо він сам вдома плаче, онук раніше проживав з відповідачкою, але вона щодня приходила і перевіряла, якщо ОСОБА_7 був сам вдома забирала його до себе. Відповідачка життям дитини не цікавиться, проживає окремо у будинку, який вона переписала на неї. Неодноразові вмовляння припинити зловживання спиртним результатів не дали. Зазначила, що у відповідачки ще є дочка, відносно якої вона теж позбавлена батьківських прав і на даний час є повнолітньою та навчається у м.Тернопіль. Зазначила, що фактично вона замінила своїм внукам батьків, практично від самого народження вона їх виховує та утримує, відводила та забирала з дитячого садочка, а в даний час з школи, приймає участь у ремонтах в школі разом з іншими батьками, робить з дитиною уроки, в разі необхідності вчителі та раніше вихователь з садочка телефонують до неї, а не до мами. Дитина проживає разом з нею у житловому будинку в смт Теофіполь, має необхідний одяг та взуття, місце для виконання завдань, вона забезпечена усім необхідним.

Відповідачка ОСОБА_3 твердження позивачки не визнала, зазначає, що це її мама погана, не дає їй життя, влізла в її сім`ю і чоловік пішов від неї, але вона вдячна їй, що та взяла хлопчика до себе і піклується про нього, оскільки у неї зараз коштів на утримання сина немає. Зазначила, що вживає алкоголь, через те, що позивачка її виводить і бажання лікуватися вона немає, хоча дитину вона любить і по можливості буде йому допомагати. Зі старшою донькою спілкується, але також нічим не допомагає. Зазначила, що вона мати-одиночка, але допомогу від держави не отримує, оскільки їй пояснили, що для того щоб отримувати таку допомогу, необхідно бути працевлаштованою.

Представник третьої особи ОСОБА_4 в судовому засіданні позов підтримала повністю, вважає, що матір ОСОБА_3 варто позбавити батьківських прав щодо її сина ОСОБА_8 , а опікуном варто призначити бабусю хлопчика - ОСОБА_1 .

Представник третьої особи ОСОБА_5 також позов підтримала повністю, вважає, що матір ОСОБА_3 варто позбавити батьківських прав щодо її сина ОСОБА_8 , а опікуном варто призначити бабусю хлопчика ОСОБА_1 .

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вбачає підстави для задоволення позову.

Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

В разі ухилення батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини вони, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, можуть бути позбавлені батьківських прав, тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та інших, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті споріднення з нею.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідачка є матір`ю ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь, батьком зазначений ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 17 травня 2017 року Теофіпольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Відомості про батька до актового запису записані за вказівкою матері, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України для призначення допомоги від 17 травня 2017 року № 00018059747.

В ході судового розгляду встановлено, що відповідачка по справі не приймає участі у вихованні своєї дитини, не цікавиться її життям, та не допомагає фінансово.

Дитина проживає разом з бабою ОСОБА_1 .

Зазначені обставини підтверджуються:

- актом обстеження житлово-побутових умов від 28 листопада 2023 року за адресою АДРЕСА_1 , де проживають позивач, її чоловік та діти, для виховання, розвитку та проживання дітей створено добрі умови, діти забезпечені власним спальним місцем, повністю забезпечені сезонним одягом, взуттям, засобами гігієни та продуктами харчування.

- довідкою від 26.09.2023 року №304/01-30 Теофіпольського ліцею №1 Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, згідно з якою учень ОСОБА_6 навчається у ліцеї з 01 вересня 2023 року, регулярно відвідує заняття у ліцеї, дитина завжди охайна, доглянута. ОСОБА_3 не бере участі у вихованні дитини, контакту із навчальним закладом, де навчається дитина, не підтримує, у навчанні і вихованні дитини бере участь тільки бабуся.

Теофіпольська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області, як орган опіки та піклування, у своєму висновку від 31 жовтня 2023 року № 1762/02-39, рекомендує позбавити відповідачку батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки ОСОБА_3 вихованням дитини не займається, не цікавиться його життям та здоров`ям, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, часто зловживає алкогольними напоями, веде аморальний, споживацький спосіб життя, безробітна, неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов`язків.

Таким чином, в ході судового розгляду справи знайшов своє підтвердження факт ухилення відповідачки від виховання дитини, що тягне за собою позбавлення її батьківських прав щодо цієї дитини.

Відповідно ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна та піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Опікун, згідно ст.ст. 63, 64 ЦК України та ст. 244 СК України, призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки піклувальника, яким не може бути особа, яка позбавлена батьківських прав, а також якщо поведінка і інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує піклування.

Дитина проживає з позивачем, вона виховує її, піклується про нього, створила належні умови для її проживання і розвитку. ОСОБА_1 на території України станом на 21.09.2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, що підтверджується витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимостей» серії ВР-001536357 Департаменту інформатизації МВС України, вона фізично та психічно здорова, що підтверджується висновком КНП «Теофіпольська багатопрофільна лікарня», має постійний дохід, що підтверджується довідкою ГУ ПФУ у Хмельницькій області.

Перешкод для призначення опікуном ОСОБА_10 не виявлено, тому позов в частині призначення опікуна підлягає задоволенню.

Позбавлення батьківських прав, згідно ч. 2 ст. 166 Сімейного кодексу України, не звільняє від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тому суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь Хмельницької області, щомісячно в розмірі 1/4 частки її заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 02 січня 2024 року і до досягнення дитиною повноліття.

Судовий збір в сумі 1073,60 грн., сплачений позивачкою при зверненні до суду за позовну вимогу позбавлення батьківських прав, підлягає стягненню на її користь з відповідачки.

Судовий збір в сумі 1073,60 грн. за позовну вимогу про стягнення аліментів підлягає стягненню на користь держави з відповідачки.

Керуючись ст.ст. 164-167, 193, 212, 243, 244 СК України, ст.ст. 197, 200, 263-265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в смт Теофіполь Хмельницької області, позбавити батьківських прав відносно сина ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь Хмельницької області.

Встановити опіку над малолітнім ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь Хмельницької області.

Призначити ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Волиця Теофіпольського району Хмельницької області, опікуном малолітнього ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь Хмельницької області.

Стягувати з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Теофіполь Хмельницької області, щомісячно в розмірі 1/4 частки її заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 02 січня 2024 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 1073,60 грн. (Одна тисяча сімдесят три гривні 60 коп.) сплаченого при подачі позову судового збору.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави 1073,60 грн. (Одна тисяча сімдесят три гривні 60 коп.) судового збору.

Рішення в межах суми платежу аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) сторін, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 30 березня 2024 року.

Суддя Самойлович А.П.

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279427
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —685/5/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні