Ухвала
від 11.04.2024 по справі 737/150/24
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/150/24

Провадження № 2-о/737/6/24

УХВАЛА

11 квітня 2024 року с-ще Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області у складі головуючого судді Рубаненко Н.Ю., присяжних Анюховської Л.П.,Близнюк Л.А.,за участю секретаря судового засідання Решітько А.Д.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_3 ,

представника особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвоката Котенка А.П.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Куликівської селищноїради якоргану опікита піклування,заінтересовані особи ОСОБА_2 , Управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації, Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області,

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

ВСТАНОВИВ:

14 лютого 2024 року Куликівська селищна рада як орган опіки та піклування звернулася до суду із вказаною заявою, посилаючись на те, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства, має встановлений діагноз, в зв`язку з яким потребує стороннього догляду.

Заявник просить суд визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити опікуном ОСОБА_2 , яка раніше вже була опікуном даного громадянина.

Представник заявника у судовому засіданні підтримав клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 та витребування медичної документації.

Заінтересована особа ОСОБА_2 підтримала клопотання заявника.

Представник особи,стосовно якоїрозглядається справапро визнанняїї недієздатноюадвокат КотенокА.П.у судовомузасіданні незаперечував протипризначеннясудово-психіатричної експертизи щодо ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Вислухавши заявника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що наявні достатні дані про розлад здоров`я ОСОБА_3 ,а вирішенняпитання чиможе вінрозуміти значеннясвоїх дійта керуватиними потребує спеціальних знань в галузі психіатрії.

Враховуючи положення законодавства та наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , який є особою зінвалідністю ІІгрупи здитинства,має встановлений діагнозом олігофренія, за висновком лікарської комісії від 18.01.2024 року ОСОБА_3 за рівнем життєдіяльності має обмежене самообслуговування та обмежену здатність контролювати свою поведінку, у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду за ним, суд вважає необхідним призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення експертизи необхідний значний проміжок часу, суд вважає за необхідне відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України зупинити провадження у справі.

Керуючись статтями 103, 104, 105, 109, 252, 253, 298, 353, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Куликівської селищної ради як органу опіки та піклування задовольнити.

Витребувати в КНП "Куликівська лікарня планового лікування" Куликівської селищної ради для проведення судово-психіатричної експертизи історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , які направити на адресу суду.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на вирішення якої поставити питання:

1. Чи хворіє психічним захворюванням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ? Якщо так, то яким саме?

2. В разі наявності у ОСОБА_3 психічного розладу, чи є цей розлад здоров`я стійким, хронічним чи тимчасовим?

3. Чи може ОСОБА_3 у зв`язку з таким захворюванням розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Чернігівської Філіїсудових експертизДержавної установи"Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`яУкраїни" (14005, місто Чернігів, вулиця Івана Мазепи, 3).

Експертів попередитипро кримінальнувідповідальність пост.384,385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів; у разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення експерт невідкладно повинен подати суду клопотання щодо його уточнення або повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи за поставленими питаннями.

Експертизу провести в мінімально можливий строк.

Заявнику Куликівській селищнійраді якоргану опікита піклуваннязабезпечити явку на огляд експертної комісії ОСОБА_3 .

Висновки експертизи направити на адресу Куликівського районного суду Чернігівської області.

Витрати на проведення експертизи віднести за рахунок держави.

Попередити заявника, що у випадку встановлення судом недобросовісних без достатніх підстав дій заявника, всі судові витрати стягуються з останнього.

Копію ухвали направити керівнику Чернігівської філіїсудових експертизДержавної установи"Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`яУкраїни"для організації проведення експертизи.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду в частині призначення експертизи не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Суддя Н. Ю. Рубаненко

Присяжні: Л.П.Анюховська

Л.А. Близнюк

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279828
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —737/150/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні