Ухвала
від 11.04.2024 по справі 349/85/24
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/85/24

Провадження № 2/349/165/24

У Х В А Л А

11 квітня 2024 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі судді Могили Р.Г.,

з участю секретаря судового засідання Мартиновської І.П.,

під часпроведення підготовчого засідання у цивільній справі №349/85/24 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» ( далі ТОВ «РОСАН-АГРО» ), про розірвання договору оренди землі №55/02/015 від 110 лютого 2015 року, предметом якого є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, кадастровий номер 2624484400:04:003:0010, площею 0,8716 га.

Ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 19 січня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання .

05 квітня 2024 року судом зареєстровано клопотання арбітражного керуючого Козирицького А.С., якого призначено ліквідатором банкрута ТОВ «РОСАН-АГРО» про передачу справи до розгляду в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

Клопотання обгрунтовано тим, що постановою Господарського суду міста Києва від 01 листопада 2023 року у справі №910/3149/23 припинено процедуру розпорядження майном ТОВ «РОСАН-АГРО» та визнано банкрутом ТОВ «РОСАН-АГРО» .

Представник відповідача вважає, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплексюридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України зпроцедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.Норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачаютьконцентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника доліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

На підставі ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства та враховуючи, що предметом розгляду справи №349/85/24 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «РОСАН-АГРО» є вимоги щодорозірвання договору оренди землі, просить справу передати за підсудністю до Господарського суду міста Києва в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Микитчин П.С. подав заперечення на клопотання представника відповідача.

В запереченні зазначив, що цивільна справа, яка розглядається Рогатинським районним судом Івано-Франківської області, не підпадає під перелік спорів, які зазначені в ч.2 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства та повинні розглядатися господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України.

Крім цього вказав, що клопотання арбітражного керуючого підлягало б задоволенню, якщо позивач обрав спосіб захисту порушеного права, пред`явивши позов до боржника про стягнення заборгованості по орендній платі. Однак ними обрано інший спосіб захисту, а саме: розірвання договору оренди, оскілький в такий спосіб буде відновлено порушені права власника земельної ділянки та позивач зможе користуватися своєю земельною ділянкою на власний розсуд, не порушуючи прав та інтересів відповідача.

На підставі наведеного, просить відмовити у задоволенні клопотання представника відповідача та прийняти рішення по даному спору.

Представники сторін у підготовче засідання не з`явились.

У зв`язкуз тим,що особи,які берутьучасть усправі впідготовче засіданняне з`явились,відповідно довимог ч.2ст.247ЦПК Українифіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуне здійснювалося.

Клопотання представника відповідача ТОВ «РОСАН-АГРО» - арбітражного керуючого Козирицького А.С. не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

За змістом ч.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ч.1 ст.19ЦПК України загальнісуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Згідно п.8 ч.1 ст. 20 ГПК Українигосподарські суди розглядають справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно доПодаткового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

У підготовчому засіданні судом встановлено, що постановою Господарського суду міста Києва від 01 листопада 2023 року у справі №910/3149/23 припинено процедуру розпорядження майном ТОВ «РОСАН-АГРО», визнано банкрутом ТОВ «РОСАН-АГРО» та відкрито ліквідаційну процедуру. Призначено ліквідатором банкрута ТОВ «РОСАН-АГРО» арбітражного керуючого Козирицького А.С.

Відповідно до ч.2ст.7 Кодексу України з процедур банкрутствагосподарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Згідно ч.3ст.7 Кодексу України з процедур банкрутстваматеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених участині другійцієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Як вбачається із змісту позовної заяви позивач ОСОБА_1 звернувся до загального суду з позовом до ТОВ «РОСАН-АГРО» з вимогою про розірвання договору оренди землі .

Системно проаналізувавши наведені положення законодавства, зміст позовної вимоги ОСОБА_1 , яка не підлягає вартісній оцінці, тобто є вимогою немайнового характеру та не підпадає під спори, які зазначені в ч.2 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, оскільки результати його розгляду не вплинуть на обсяг ліквідаційної маси цього товариства, а тому суд дійшов висновку, що справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди землі, не підлягає передачі на розгляд Господарського суду міста Києва в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

Згідно ч.1 ст.189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є:

1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;

2) з`ясування заперечень проти позовних вимог;

3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;

4) вирішення відводів;

5) визначення порядку розгляду справи;

6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У частині третій статті 189 ЦПК України зазначено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Суд з метоюзабезпечення правильного,своєчасного ібезперешкодного розглядусправи посутіпродовжує строк підготовчого провадження на тридцять днів та відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст.ст.189, 260-261,353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання арбітражного керуючого Козирицького Андрія Сергійовича - ліквідатора банкрута товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» про передачу справи №349/85/24 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди землі, за підсудністю на розгляд Господарського суду міста Києва в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО» - відмовити.

Судове засідання відкласти та призначити підготовче засідання на 23 квітня 2024 року о 09 год 00 хв.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Р.Г.Могила

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281879
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —349/85/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні