Рішення
від 11.04.2024 по справі 563/743/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 563/743/23

Номер провадження 2-о/570/14/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області в складі:

судді Красовського О.О.

присяжних: Мельничук С.О., Титечко О.Б.

з участю:

секретаря судових засідань Захарук Г.Л.

заявниці ОСОБА_1

представника заявниці - адвоката Данилюка О.М.

представника ОСОБА_2 - адвоката Бевз Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заяво ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Корецької міської ради Рівненського району про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в:

Заявниця зазначає, що ОСОБА_2 з 2001 року і по даний час проживає разом з нею. Сестра страждає на тяжке хронічне психічне захворювання, у зв`язку з якими потребує постійної допомоги в побуті та повсякденному житті, не може усвідомлювати свої дії. У зв`язку з цим вона неодноразово лікувалась у різних психіатричних закладах, однак стан її психічного здоров`я з часом тільки погіршувався. Зважаючи на наведене заявниця просить суд ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_2 недієздатною, та встановити опіку над нею.

Заявниця в судовому засіданні підтримала вимоги.

Представник заявниці - адвокат Данилюк О.М. в судовому засіданні заяву підтримав частково. Пояснив, що заявниця на даний час доглядає сестру. Але через відсутність подання органу опіки та піклування про призначення заявниці опікуном сестри просить у цій частині заяву не задовільняти.

Представник органу опіки та піклування Корецької міської ради Рівненської області в судове засідання не з`явився.

Представник ОСОБА_2 адвокат Бевз Т.С. не заперечує проти задоволення заяви в частині визнання особи недієздатною.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає до задоволення частково.

Згідно із ч. 1 ст. 30ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 34ЦКУкраїни повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття).

Порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи визначено гл. 2 розд. ІV ЦПК України (статті 295-300).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Окрім того, згідно з приписами ст.ст. 41, 58 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані судом недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 313/23 від 21.11.2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом позбавлена здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Тому наявні підстави для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Оскільки ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду, тому виникла необхідність у призначенні їй опікуна. Але суду не було надане подання органу опіки та піклування Корецької міської ради Рівненської області про призначення заявниці ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , тому суд позбавлений можливості вирішити питання про призначення опікуна.

У частинах першій, другій та п`ятійстатті 263ЦПК України встановлено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Аналізуючи зібрані по справі докази суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Розподіл судових витрат між сторонами відбувається за правилами статті 141 ЦПК України, і вони покладаються на державу.

Керуючись ст.ст. 81, 89, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, ст. 39, 60 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Корецької міської ради Рівненського району про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задоволити частково.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , мешканку: АДРЕСА_1 ).

У задоволенні заяви про призначення ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , мешканку: АДРЕСА_1 ) опікуном ОСОБА_2 - відмовити.

Відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України визначити строк дії рішення два роки з моменту набрання ним законної сили.

Суд роз`яснює заявниці, що за положеннями частин 7, 8, 9 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявниця: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , мешканка: АДРЕСА_1 ).

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Корецької міської ради Рівненської області (код ЄДРПОУ 05390939, адреса: пл. Київська, буд. 5, м. Корець Рівненської області).

Суддя: Красовський О.О.

Присяжні: Мельничук С.О.

Титечко О.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283330
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —563/743/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні