Рішення
від 19.03.2024 по справі 204/9879/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/9879/23

Провадження № 2/204/287/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

19 березня 2024 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська, у складі:

головуючого судді Приваліхіної А.І.,

за участю секретаря судового засідання Єрмак Д.О.,

позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Дніпрі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Селидівської військової адміністрації Донецької області, третя особа - приватний нотаріусПокровського районногонотаріального округуДонецької областіШарафєєва ІринаВадимівна, про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

30 червня 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із зазначеним позовом до відповідача Селидівської військовоїадміністрації Донецькоїобласті із вимогою про визначення додатковогостроку наприйняття спадщини (а. с. 3-5).

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачів ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина на житловий будинок в с. Петрівка, земельний пай та автомобіль у Покровському районі Донецької області. На момент смерті батька він мешкав в АДРЕСА_1 , за якою ніхто окрім батька не був зареєстрований. 14 червня 2023 року позивачі звернулися до приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Шарафєєвої І.В., яка видала кожному постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій з причини пропуску шестимісячного строку на прийняття спадщини, а також витяг із спадкового реєстру. Шестимісячний термін на прийняття спадщини закінчувався в травні 2022 року, але на той час почалась війна, нотаріальні контори не працювали і ОСОБА_1 разом із сім`єю вимушені були виїхати з м. Селидове до м. Ужгород Закарпатської області, забравши всі документи, які потрібні для прийняття спадщини із собою, повернулася тільки у квітні 2023 року. ОСОБА_2 не міг звернутися до нотаріальної контори без ОСОБА_1 , тому вони пропустили всі строки на звернення із заявою на прийняття спадщини. Прохають суд визначити їм додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 07 липня 2023 року по справі відкрито загальне позовне провадження та призначено судове засідання на 15 годину 45 хвилин 15 серпня 2023 року (а. с. 22).

Ухвалою суду від 10 липня 2023 року задоволено клопотання позивачів та витребувано у приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Шарафєєвої Ірини Вадимівни належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи, що відкрилась після смерті спадкодавця ОСОБА_3 (а. с. 23).

Ухвалою суду від 13 листопада 2023 року було залучено до справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Шарафєєву Ірину Вадимівну (а. с. 53).

У судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали у повному обсязі, прохали позов задовольнити, пояснення надали аналогічні тексту позову (а. с. 89-90).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, місце та час розгляду справи повідомлений належним чином (а. с. 86), будь-яких письмових заяв та клопотань суду не надав, причини неявки суду не відомі.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, надала суду клопотання про розгляд справи за її відсутності (а. с. 75).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивачів, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням кожен окремо та в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог та, спираючись на вимоги ст. ст. 223, 280 ЦПК України, ухвалив заочне рішення.

Судом встановлено,що ОСОБА_3 є батькомпозивачів ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ,що підтверджується копієюсвідоцтва пронародження від28березня 1965року (а.с.16),також копієюсвідоцтва пронародження від25січня 1969року (а.с.17).З копіїсвідоцтва проукладення шлюбувід 04березня 1989року вбачається,що дореєстрації шлюбу ОСОБА_1 булаза прізвищем ОСОБА_4 (а.с.18). ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,помер ІНФОРМАЦІЯ_1 натериторії Україниу м.Селидове Покровськогорайону Донецькоїобласті,що підтверджуєтьсясвідоцтвом просмерть серії НОМЕР_1 від 23листопада 2021року,яке виданеСелидівським відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану уПокровському районіДонецької областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Харків)(а.с.15). Постановою приватногонотаріуса ШарафєєвоюІ.В.Покровського районуДонецької областіпозивачам ОСОБА_2 та ОСОБА_1 відмовлено увидачі свідоцтвапро правона спадщинуза законом,у зв`язкуіз пропускомшестимісячного строкудля прийняттяспадщини (а.с.12,13та назвороті).Приватним нотаріусомШарафєєвою І.В.Покровського районуДонецької областібуло сформованота підписановитяги №72813412та №72813400зі спадковогореєстру (а.с.14,19),з яких вбачається,що інформаціяу спадковомуреєстрі щодо ОСОБА_3 відсутня.Також,своїм листомприватний нотаріусШарафєєва І.В.від 18січня 2024року підтвердила,що спадковасправа післясмерті ОСОБА_3 не заводилась(а.с.77).

Відповідно до вимог ст. 4 ЦПК України,кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Приписами ст.13ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з вимогами ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Вимогами ст.77ЦПК України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Нормою ст.81ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогамист. 89 ЦПК України,суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно з вимогами ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2статті 1220 ЦК України,спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третястатті 46 цього Кодексу).

За змістом ч. 1статті 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1270 ЦК України,для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно із вимогами ч. 3ст. 1272 ЦК України,за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 24постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З наведених норм чинного законодавства України та фактичних обставин справи випливає наступне. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина на житловий будинок в АДРЕСА_1 , земельний пай та автомобіль у Покровському районі Донецької області. Оскільки позивачі є дітьми ОСОБА_3 вони є його спадкоємцями першої черги за законом на все майно, яке йому належало на момент смерті. Станом на 14 червня 2023 року спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, а отже інших спадкоємців немає. Однак через повномасштабне вторгнення рф на територію України позивачі не змогли вчасно звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. Через це вони реалізували своє право та звернулися до суду із вимогою про визначення їм додаткового строку на подання до нотаріальної контори заяви на прийняття спадщини. Суд визнає причини пропуску строку на звернення позивачів із заявою про прийняття спадщини поважними, внаслідок чого вважає за можливе задовольнити вимоги позивачів та визначити їм додатковий строк на подання до нотаріальної контори заяви на прийняття спадщини терміном у три місяці, оскільки цього часу буде достатньо для реалізації їхнього права на спадщину.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 10-11, 60, 76-80, 89, 128, 141, 213-215, 258, 265, 352-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_3 ) до Селидівської військової адміністрації Донецької області (85400, Донецька обл., м. Селидово, вул. К. Маркса, буд. 8; ЄДРПОУ 04052962), третя особа - приватний нотаріусПокровського районногонотаріального округуДонецької областіШарафєєва ІринаВадимівна (85401,Донецька обл.,Покровський р-н,м.Селидове,вул.Пушкіна,буд.6), провизначення додатковогостроку наприйняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття ними спадщини за законом, яка відкрилася після смерті їхнього батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком у три місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом 30 днів зо дня його проголошення або протягом 30 днів зо дня отримання учасниками справи його копії.

Рішення суду набирає законної сили протягом 30 днів зо дня його проголошення або протягом 30 днів зо дня отримання учасниками справи його копії, якщо не буде оскаржено у встановленому законом порядку.

Заочне рішення може бути переглянуте Красногвардійським районним судом м. Дніпропетровська за письмовою заявою відповідача протягом двадцяти днів зо дня отримання ним копії рішення.

Суддя А.І. Приваліхіна

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118286936
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —204/9879/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні