Ухвала
від 26.03.2024 по справі 183/13818/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/13818/23

Провадження № 2-о/183/87/24

У Х В А Л А

26 березня 2024 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.

присяжних Сіденко І. В.

Білокінь О. В.,

з участю секретаря судового засідання Петрієнко В. О.,

заявника ОСОБА_1

представника заявників адвоката Щербини С. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересована особа Черкаська селищна рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2023 року заявники ОСОБА_2 , ОСОБА_1 через свого представника адвоката Шербину С. В., звернулися до суду із вищезазначеною заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 його опікуном. У заяві, заявники посилались на те, що ОСОБА_3 перебуває на обліку у лікаря психіатра та останній має ІІ групу інвалідності з 23 липня 1987 року, у зв`язку з чим, потребує стороннього нагляду та догляду.

Ухвалою судді від 25 грудня 2023 року заяву залишено без руху з наданням заявникам строку для усунення недоліків їх заяви, що ними було зроблено 23 січня 2024 року.

Ухвалою суду від 24 січня 2024 року прийнято заяву до розгляду в порядку окремого провадження з призначенням судового засідання.

У судовому засіданні поставлено на обговорення питання про залучення особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною адвоката, відповідно до вимог ЦПК України.

Представник заявників адвокат Щербина С. В. у судовому засіданні залишив вирішення цього питання на розсуд суду.

У судовому засідання заявник ОСОБА_1 підтримав думку свого представника.

Заявник ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, через канцелярію суду надала заяву по розгляд справи у її відсутності.

Представник Черкаської селищної ради через підсистему «Електронний суд» подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Вислухавши думку учасників процесу, та дослідивши матеріали справи, дійшов такого висновку.

Вимогами ч. 1 ст. 299 ЦПК України (в редакції від 03 серпня 2023 року) визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з п. 24 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» (далі Закон) право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Пунктами 2 та 3 частини 2 статті 13 Закону визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з ч. 4 ст. 19 Закону у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Ураховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_3 адвоката,залученого надоговірній основі,з метоюзабезпечення дотриманняпроцесуальних правта забезпеченняпроцесуальних гарантійвідносно фізичноїособи усправі провизнання її недієздатної, суд вважає необхідним залучити для надання йому безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ст. 254, 293, 297-300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Доручити Дніпровському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для надання ним безоплатної вторинної правничої допомоги у вигляді правничих послуг, визначених п. 2 та п. 3 частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» особі, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним, - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_1 ).

Призначеному адвокату з`явитися до суду для участі у судовому засіданні, яке призначити на 10год. 00 хв. 12квітня 2024року.

Надати залученому адвокату дозвіл на ознайомлення з матеріалами цивільної справи №183/13818/23.

Копію ухвали направити директору Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повна ухвала суду складена і підписана 01 квітня 2024 року.

Суддя Г.Є. Майна

Присяжні І.В. Сіденко

О.В. Білокінь

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118287111
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —183/13818/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні