Ухвала
від 12.04.2024 по справі 183/13818/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/13818/23

Провадження № 2-о/183/87/24

У Х В А Л А

12 квітня 2024 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

присяжних БілокіньО.В.,

Сіденко І. В.,

з участю секретаря судового засідання ПетрієнкоВ.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявників ОСОБА_2 ,

адвоката особи, щодо якої вирішується питання

про визнання її недієздатною ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , заінтересована особа Черкаська селищна рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявники ОСОБА_4 , ОСОБА_1 через свого представника адвоката Шербину С. В., звернулися до суду із вищезазначеною заявою про визнання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 його опікуном. У заяві, заявники посилались на те, що ОСОБА_5 перебуває на обліку у лікаря психіатра та останній має ІІ групу інвалідності з 23 липня 1987 року, у зв`язку з чим, потребує стороннього нагляду та догляду.

26 березня 2024 року від представника заявників адвоката Щербини С. В. надійшло клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

У судовому засідання представник заявників адвокат Щербина С. В. клопотання підтримав та просив призначити судово-психіатричну експертизу.

У судовому засідання заявник ОСОБА_1 підтримав думку свого представника.

У судовому засіданні адвокат особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 не заперечував проти призначення експертизи.

Представник Черкаської селищної ради у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву, у якій просив проводити розгляд справи за його відсутності, тому суд вважає можливим провести судове засідання за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що оскільки для встановлення психічного стану ОСОБА_5 , якого заявник просить визнати недієздатним, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України у справі необхідно призначити судову психіатричну експертизу, що є обов`язковим згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України.

Крім того, відповідно до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 28березня 1972 року «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Ураховуючи обсяг питань, поставлених перед експертизою, що потребують тривалих досліджень поза судом, суд з власної ініціативи згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України ухвалює зупинити судовий розгляд на весь час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103, 105, 109, 139, 247, 252, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Призначити у цій цивільній справі за заявою ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , заінтересована особа Черкаська селищна рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судову психіатричну експертизу, провадження якої доручити Дніпровській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Надії Алексєєнко, 84, м. Дніпро, 49106).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

?Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , психічним захворюванням (хронічним, стійким психічним розладом), яким та з якого часу?

?Чи розуміє ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи здатен він керувати ними?

?Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за станом свого здоров`я з`явитись у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

У розпорядження експертів надати копію ухвали суду та амбулаторну карту ОСОБА_5 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , заінтересована особа Черкаська селищна рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15днів, починаючи з наступного за днем її проголошення.

Повна ухвала суду складена і підписана 12 квітня 2024 року.

Суддя Г.Є.Майна

Присяжні О.В.Білокінь

І. В.Сіденко

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118318329
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —183/13818/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні