Рішення
від 11.04.2024 по справі 130/230/24
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/26/2024

130/230/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" квітня 2024 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі судді Костянтина Шепеля,

присяжних Альони Лазнюк, Наталі Лісової,

із секретарем судового засідання Раїсою Буга,

за участі представника заявника Володимира Полігаса,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі № 1 Жмеринського міськрайонного суду справу за заявою адвоката Полігаса Володимира Миколайовича в інтересах ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в особі опікунської ради з питань забезпечення прав недієздатних та обмежено дієздатних осіб, які потребують опіки та піклування у Жмеринській міській територіальній громаді про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки і призначення опікуна, -

приходить до такого.

Позиція заявника

Представник заявника 25 січня 2024 року звертається до суду з цією заявою, в якій просить визнати недієздатним брата заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також призначити заявника його опікуном.

Заяву мотивує тим, що заявник ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_2 , який 11 квітня 2023 року, виконуючи бойове завдання, отримав внаслідок вибухової травми закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку третього ступеню, геморагічний забій правої лобної частки головного мозку в проекції таламусу, вогнепальний перелом латеральної стінки верхньощелепної ділянки справа, термічний опік лівого передпліччя та кисті, внаслідок чого отримав інвалідність 1 «А» групи. За своїм психічним станом не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду, допомоги та опіки.

До заяви додає докази підтвердження родинних відносин, свідоцтво про хворобу, довідку про обставини травми, виписки з медичних карт, довідку до акта огляду МСЕК про першу групу інвалідності ОСОБА_2 ..

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_3 заяву підтримує та просить її задовольнити.

Позиція заінтересованих осіб

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 подає заяву, у якій просить розглянути справу без участі представника заінтересованої особи.

Процесуальні рішення по справі, заяви та клопотання

Заява поступає до суду 25 січня 2024 року (а.с.1-2).

Суддя 29 січня 2024 року приймає заяву до розгляду та відкриває провадження у справі (а.с. 33).

Клопотання представника заінтересованої особи ОСОБА_5 про розгляд справи у відсутність представника заінтересованої особи поступає до суду 19 лютого 2024 року (а.с.35).

Ухвалою суду від 20 лютого 2024 року призначається судова психіатрична експертиза, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи (а.с.38).

Висновок експерта поступає до суду 8 квітня 2024 року (а.с. 48-51 ).

8 квітня 2024 року ухвалою суду провадження у справі поновлюється та призначається судове засідання (а.с. 54).

Встановлені судом обставини

У судовому засіданні установлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідними братами, оскільки в свідоцтвах про їх народження батьком записаний ОСОБА_6 , матір`ю ОСОБА_7 (а.с.9-10).

Згідно з випискою з погосподарської книги Леляцького старостинського округу, виданою ОСОБА_1 , який зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , до членів домогосподарства входять ОСОБА_6 батько, ОСОБА_7 мати, ОСОБА_2 брат, ОСОБА_8 брат, ОСОБА_1 сестра, ОСОБА_9 сестра, яка за місцем реєстрації не проживає (а.с.11).

ОСОБА_2 встановлено інвалідність І «А» групи строком до 1 грудня 2026 року, причина інвалідності травма, пов`язана із захистом Батьківщини, що підтверджується копією довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААГ № 674488 від 7 листопада 2023 року. Також ОСОБА_2 встановлено індивідуальну програму реабілітації інваліда №11500 (а.с.12-13).

Відповідно до копії свідоцтва про хворобу №762 та його продовження, ОСОБА_2 обстежено та проведено лікування у КНП «ВКПЛ ім. О.І. Ющенка» в період з 14 квітня 2023 року по 26 червня 2023 року та встановлено, що отримані травми пов`язані із захистом Батьківщини, непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку (а.с.14-15).

У довідці командира військової частини від 29 травня 2023 року про обставини травми (поранення, контузії) зазначено, що солдат ОСОБА_2 11 квітня 2023 року отримав вибухову травму у бойових діях під час захисту Батьківщини, виконуючи бойове завдання (а.с.16).

Згідно з копією довідки КНП «ВОКПЛ ім.. акад.О.І. Ющенка», ОСОБА_2 з 14 квітня 2023 року знаходився на стацлікуванні у важкому стані (а.с.17).

У виписці із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №6203 лікарні Мечнікова м. Дніпра зазначено, що ОСОБА_2 перебував на лікуванні з 11 по 13 квітня 2023 року з діагнозом: закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку 3 ступеню по типу ДАП, геморагічний забій правої лобної частки, в проекції таламусу, внутрішньошлуночковий крововилив, забійні садна обличчя (а.с.18-20).

Отримання ОСОБА_2 травми, пов`язаної із захистом Батьківщини та проходженням військової служби також підтверджується довідкою №3910 від 13 квітня 2023 року; випискою із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №5411 про перебування в стаціонарі з 14 квітня по 20 червня 2023 року; епікризом із медичної карти стаціонарного хворого №8206; випискою - епікризом із медичної карти стаціонарного хворого №8334; консультативним висновком спеціаліста від 22 червня 2023 року, де зазначено, про стан після закритої черепно-мозкової травми, забій головного мозку важкого ступеню, дифузне аксональне ушкодження головного мозку; довідкою військово-лікарської комісії від 8 серпня 2023 року №1000; довідками Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону №186 від 4 липня 2023 року та №406 від 18 жовтня 2023 року (а.с.21-28).

Відповідно до подання опікунської ради з питань забезпечення прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, які потребують опіки та піклування у Жмеринській міській територіальній громаді (Опікунська рада) на засіданні від 21 березня 2024 року вирішено, що опікунська рада не заперечує щодо призначення ОСОБА_1 опікуном /піклувальником над братом ОСОБА_2 , 1999 року народження, у разі визнання судом його недієздатним/обмежено дієздатним (а.с. 45-46).

З висновку № 359 судово-психіатричного експерта від 7 березня 2024 року видно, що ОСОБА_2 страждає хронічним стійким психічним розладом у формі органічного розладу особистості та поведінки із вираженим психоорганічним синдромом та вираженими когнітивними розладами з порушенням функції мови. За своїм психічним станом не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду та опіки (а.с. 49-51).

Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Надані заявником всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається.

Юридична кваліфікація встановлених обставин

Згідно з частинами першою та другою статті 39 та частиною першою статті 41 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

З урахуванням викладеного, вимогу заявника про визнання його брата ОСОБА_2 недієздатним суд вважає обґрунтованою та підлягаючою задоволенню.

Згідно з частиною першою статті 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

У судовому засіданні установлено, що заявник відповідає критеріям опікуна, про що зазначає у своєму висновку орган опіки і піклування, і може бути опікуном над братом ОСОБА_2 .

Згідно з частинами першою, третьою статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Відповідно до частини другої статті 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями 259, 263,265 ЦПК України, на підставі статей 39, 41, 60 ЦК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву адвоката Полігаса Володимира Миколайовича в інтересах ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в особі опікунської ради з питань забезпечення прав недієздатних та обмежено дієздатних осіб, які потребують опіки та піклування у Жмеринській міській територіальній громаді про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Леляки Жмеринського району Вінницької області, зареєстрованого та мешканця АДРЕСА_1 та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати у сумі 10306 (десять тисяч триста шість) грн 60 коп. без ПДВ віднести на рахунок держави, проведення оплати здійснюється за наступними реквізитами (ДУ "ІСП МОЗ УКРАЇНИ, ЄДРПОУ 04803492, МФО 820172, ДКСУ у Подільському районі м. Києва, UA158201720313251005201007077, призначення платежу оплата за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , цивільна справа №130/230/24 у Львівській філії судових експертиз, експерт Королюк Я.О.).

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним - два роки.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його винесення.

Ім`я (найменування) учасників справи

Заявник: ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрований по АДРЕСА_1 .

Представник заявника: адвокат Полігас Володимир Миколайович, діє на підставі ордера на надання правничої (правової) допомоги від 24 січня 2024 року та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю №752 від 6 червня 2012 року.

Заінтересована особа Виконавчий комітет Жмеринської міської ради в особі опікунської ради з питань забезпечення прав недієздатних та обмежено дієздатних осіб, які потребують опіки та піклування у Жмеринській міській територіальній громаді, вул. Центральна, 4 м. Жмеринка Вінницької області, код ЄДРПОУ 34227893.

Суддя Костянтин ШЕПЕЛЬ

Присяжні Альона ЛАЗНЮК

Наталя ЛІСОВА

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118287741
СудочинствоЦивільне
Сутьпершу групу інвалідності ОСОБА_2 .. У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_3 заяву підтримує та просить її задовольнити. Позиція заінтересованих осіб Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 подає заяву, у якій просить розглянути справу без участі представника заінтересованої особи. Процесуальні рішення по справі, заяви та клопотання Заява поступає до суду 25 січня 2024 року (а.с.1-2

Судовий реєстр по справі —130/230/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні