Ухвала
від 11.04.2024 по справі 336/3339/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН 336/3339/24

провадження: 2/336/1923/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залишення позовної заяви без руху

м. Запоріжжя 11 квітня 2024 року

Суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя Зарютін П.В., з`ясувавши додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 та 177 ЦПК України, за позовною заявою

ОСОБА_1 , представник ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , треті особи ОСОБА_4 , Шевченківський ВДРАЦС у м. Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), п`ята запорізька державна нотаріальна контора про встановлення батьківства, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, через свого представника, звернувся до суду з вищевказаною заявою.

Суддя, перевіривши виконання вимог ст. 175-177 ЦПК України вважає, що позов необхідно залишити без руху з наступних підстав.

Так, в позовній заяві міститься клопотання про звільнення від сплати судового збору з огляду на те, що через війну, через воєнний стан позивач не має жодної можливості віднайти кошти на оплату судового збору так як не може знайти роботу.

Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України „Про судовий збір - судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з вимогами ч. 1, 3ст. 136 ЦПК України, ч.1, 2ст. 8 Закону України «Про судовий збір»суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору, зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі зазначеної у ч.1ст.8 Закону України «Про судовий збір», а саме: 1)розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Так, всупереч ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви не доданий документ, що підтверджує сплату судового збору, так як позивач не надав жодних даних про його дохід за 2023 рік.

Відповідно до ст.. 4 ЗУ «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір має бути сплачений за такими реквізитами:

Отримувач - ГУК у Зап.обл/м.Зап.Шевчен./22030101, код отримувача (ЄДРПОУ) 37941997, Код банку отримувача (МФО) 899998, банк отримувача - Казначейство України, Номер рахунку (IBAN) UA818999980313141206000008515, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: сплата судового збору при зверненні до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Відповідно до ст. 177 ЦК України - Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Окрім того, відповідно до ч. 1 ст.. 30 ЦК України - Позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Так, в позовній заяві не надано доказів вартості спадкового майна.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовну заяву на підставі ст.185ЦПКУкраїни слід залишити без руху, як таку, що подана без додержання вимог ст. ст. 175, 177ЦПКУкраїни , та надати строк для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст.175, 177, 185 ЦПК України,суддя

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання представника позивача про звільнення від сплати судового збору.

Залишити без руху вищевказану позовну заяву у зв`язку із виявленими перерахованими вище недоліками, надавши позивачу строк п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для їх виправлення .

Надіслати копію ухвали позивачеві та його представнику .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя П.В. Зарютін

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118289911
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення батьківства

Судовий реєстр по справі —336/3339/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні