Рішення
від 11.04.2024 по справі 674/1681/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/1681/23

Провадження № 2-о/674/6/24

РІШЕННЯ

іменем України

11 квітня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

в складі: судді Посунько Г.А.

присяжних Бельської Н.М.

Мазур Л.С.

секретаря Шельгоріної С.І.

з участю адвоката Алексєєвої М.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області та Кривчицький психоневрологічний інтернат) про визнання ОСОБА_2 недієздатним,

в с т а н о в и в :

11 жовтня 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області та Кривчицький психоневрологічний інтернат) про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опіки.

Заявник ОСОБА_1 посилається в обґрунтування своєї заяви на те, що його рідний брат ОСОБА_2 страждає на психічне захворювання (F 20.0), являється інвалідом IІ групи (довічно), внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. На підставі викладеного заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним та встановити над ним опіку.

12 жовтня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання, учасникам справи встановлено строк для подання відзиву на заяву, відповіді на відзив, заперечень та пояснень.

07 листопада 2023 року в справі призначена амбулаторна судово-психіатрична експертиза для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

11 грудня 2023 року експертами Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" проведена судово-психіатрична експертиза відносно ОСОБА_2

14 грудня 2023 року цивільна справа з висновком судово-психіатричної експертизи надійшла до суду.

14 грудня 2023 року поновлено провадження в цивільній справі.

14 грудня 2023 року залучено до участі справі адвоката, для надання ОСОБА_2 правничих послуг, визначених п.2, п.3 ч.2 ст.13 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу", при розгляді даної цивільної справи.

14 грудня 2023 року зобов`язано Орган опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області надати суду подання щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_2 (у випадку задоволення заяви).

30 січня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

27 лютого 2024 року від заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області надійшло подання щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_2

11 квітня 2024 року залишено без розгляду заяву ОСОБА_1 в частині вимог про встановлення опіки.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_3 не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином - представник заявника просить суд розглядати справу за їхньої відсутності, підтримує заявлені вимоги про визнання ОСОБА_2 недієздатним . Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності заявника та представника заявника, на підставі наявних у справі доказів.

В судове засідання ОСОБА_2 , щодо якого розглядається справа, не з`явився,про дату,час тамісце розглядусправи повідомлявсяналежним чином-причин своєїнеявки судуне повідомив.Суд вважаєможливим розглянутисправу завідсутності особи, щодо якої розглядається справа, на підставі наявних у справі доказів.

В судовезасідання представникзаінтересованої особиОргану опікита піклуваннявиконавчого комітетуДунаєвецької міськоїради Кам`янець-Подільськогорайону Хмельницькоїобласті нез`явився,про дату,час тамісце розглядусправи повідомлявсяналежним чином-причин неявкиїхнього представниказаінтересована особане повідомила,заяви пророзгляд справиза відсутностіїхнього представникане подавала.Суд вважаєможливим розглянутисправу завідсутності представника заінтересованої особи, на підставі наявних у справі доказів.

В судовезасідання представникзаінтересованої особиКривчицького психоневрологічногоінтернату нез`явився,про дату,час тамісце розглядусправи повідомлявсяналежним чином-причин неявкиїхнього представниказаінтересована особане повідомила,заяви пророзгляд справиза відсутностіїхнього представникане подавала.Суд вважаєможливим розглянутисправу завідсутності представника заінтересованої особи, на підставі наявних у справі доказів.

В судовому засіданні адвокат Алексєєва М.А., яка надає правничі послуги ОСОБА_2 , щодо якого розглядається справа, не заперечувала проти задоволення заяви про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та визначив відповідно до них правовідносини.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на психічне захворювання (F20.0 - параноїдна шизофренія), являється інвалідом IІ групи (довічно), внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Висновком судово-психіатричної експертизи № 827, проведеної 11 грудня 2023 року експертами Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", встановлено, що ОСОБА_2 страждає на стійке хронічне психічне захворювання - параноїдну шизофренію, безперервний тип перебігу зі стабільним дефектом. ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність правових підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Суд вважає можливим визначити строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки, з дня набрання цим рішенням законної сили.

З інформаційного листа Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" від 12 грудня 2023 року № 654 вбачається, що при проведенні експертизи відносно ОСОБА_2 було витрачено 10 експертогодин, вартість однієї експертогодини складає 537,94 грн., загальна вартість експертизи становить 5379,40 грн.

Згідно ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Отже, витрати за проведення судово-психіатричної експертизи (висновок № 827 від 11 грудня 2023 року) в сумі 5379,40 грн. необхідно віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.39 - 41 ЦК України, ст.ст.4 - 11, 81, 259, 263 - 265, 293 - 300 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 (заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області та Кривчицький психоневрологічний інтернат) про визнання ОСОБА_2 недієздатним - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Чаньків Дунаєвецького району Хмельницької області, зареєстрованого та проживаючого по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 .

Встановити строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_2 недієздатним - два роки, з дня набрання цим рішенням законної сили.

Витрати за проведення судово-психіатричної експертизи (висновок № 827 від 11 грудня 2023 року) в сумі 5379,40 грн. - віднести на рахунок держави.

В порядку ч.5 ст.300 ЦПК України рішення суду після набрання ним законної сили надіслати Дунаєвецькій міській раді Кам`янець-Подільського району Хмельницької області (як органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи).

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне ім`я та найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с.Чаньків Дунаєвецького району Хмельницької області, проживає по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Особа, щодо якої розглядається справа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Чаньків Дунаєвецького району Хмельницької області, зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, місцезнаходження по вул.Шевченка,50 в м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 04060714.

Заінтересована особа: Кривчицький психоневрологічний інтернат, місцезнаходження по вул.Сонячна,2в с.КривчикДунаєвецької міськоїтериторіальної громадиКам`янець-Подільськогорайону Хмельницькоїобласті,код ЄДРПОУ - 03190461.

Повний текст судового рішення складено 11 квітня 2024 року.

Суддя Посунько Г.А.

Присяжні Бельська Н.М.

Мазур Л.С.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118305921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —674/1681/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні