Ухвала
від 12.04.2024 по справі 482/708/24
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.04.2024

Справа № 482/708/24

Номер провадження 2-о/482/37/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 квітня 2024 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді Сергієнка С.А., присяжних Михальченко М.М., Лопати І.П., за участю секретаря Алєксєєнко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Костянтинівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

В березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

У своїй заяві ОСОБА_1 посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є його рідною сестрою, є інвалідом 1 групи з дитинства відповідно до довідки МСЕК серії 2-18 АН № 119039, не усвідомлює своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях та потребує постійної допомоги та догляду сторонніх осіб.

Мати ОСОБА_2 ОСОБА_3 не заперечує проти призначення заявника опікуном ОСОБА_2 , оскільки сама хворіє на онкологію, і також потребує постійного лікування та догляду .

У зв`язкуз тим,що внаслідокзахворювання ОСОБА_2 не можеповною міроюусвідомлювати значеннясвоїх дійта керуватиними внаслідокхронічного,стійкого психічногорозладу,потребує якмедичного наглядута лікування,так іпостійної сторонньоїдопомоги іконтролю,постійний доглядза ОСОБА_2 здійснюється заявником,так як мати ОСОБА_2 внаслідок захворювання не може піклуватися про неї і не заперечує проти призначення опікуном заявника, заявник просить визнати свою рідну сестру ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку і призначити заявника опікуном.

У відповідності з ч.1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з вимогами ст. 299 ЦПК України, справи про визнання фізичної особи недієздатною, суд розглядає в тому числі за участю особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Частиною 1ст. 103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно вимогст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним.

Враховуючи, що для визначення психічного стану особи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає, що у справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний відповідний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити відповідно до вимог п.5 ч.1ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 298, 252, 104, 105, 259,260, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Призначити судово-психіатричнуекспертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Костянтинівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, проведення якої доручити експертамМиколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судових психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України»за адресою: 54020м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-Б.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384,385 КК Українита поставити на їх вирішення такі питання:

1.Який психічний стан на теперішній час має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

2.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за своїм психічним станом на теперішній час розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3.3.Чи необхідний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 постійний сторонній догляд?

4.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за своїм психічним станом на теперішній час приймати участь в судових засіданнях?

Витребувати у КНП «Новоодеськабагатопрофільна лікарня» (вулиця Шкільна, 38, Нова Одеса, Миколаївська область, 56602), історію хвороби і за наявності амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для проведення судово-психіатричної експертизи.

Витребуватиу КНП«Новоодеський центрпервинної медико-санітарноїдопомоги» Новоодеськоїміської радиМіністерства охорониздоров`я України, (адреса: вул.. Шкільна,38, м. Нова Одеса, Миколаївського району, Миколаївської області) історію хвороби і за наявності амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для проведення судово-психіатричної експертизи.

Витребувати у Обласного центрумедико-соціальноїекспертизи Миколаївськоїобласті (54020,м.Миколаїв,пров.Корабелів,1),особову справуМСЕК (психіатрична) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 для проведення судово-психіатричної експертизи.

Вказані документи надати на адресу Новоодеського районного суду Миколаївської області ( вул.. Центральна,190, м. Нова Одеса, Миколївської області, 56602)

У разі відсутності витребуваних документів повідомити належним чином Новоодеський районний суд Миколаївської області.

Після надходження медичної документації ОСОБА_2 , направити матеріали цивільної справи № 482/708/24 та вищевказані документи експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судових психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України»за адресою: 54020м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-Б, для проведення судово-психіатричної експертизи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання суддею та може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду, шляхом подання до Новоодеського районного суду Миколаївської області апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів.

Головуючий суддя: Сергієнко С.А.

Присяжні: Михальченко М.М.

Лопата І.П.

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118309344
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —482/708/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні