Ухвала
від 01.05.2024 по справі 482/708/24
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.05.2024

Справа № 482/708/24

Номер провадження 2-о/482/37/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді Сергієнка С.А., присяжних Михальченко М.М., Лопати І.П., за участю секретаря Алєксєєнко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса питання про виправлення описки в ухвалі Новоодеського районного суду Миколаївської області від 12.04.2024 року по цивільній справі № 482/708/24, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Новоодеського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Костянтинівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 12квітня 2024року у вказаній справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження у даній справі зупинено.

Разом із тим, під час виготовлення даної ухвали суду, судом допущено описку, а саме, у описовій та резолютивній частині рішення суду, дата народження особи, про визнання якої вирішується питання про визнання її недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - ОСОБА_2 , помилковозазначається як ІНФОРМАЦІЯ_1 замість вірної дати народження ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_2 , що є перешкодою для проведення призначеної судом судово-психіатричної експертизи.

Відповідно достатті 269 ЦПК України,суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені у судовому рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що поставляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належать написання прізвищ та імен, адрес, зазначення дат та строків тощо.

Відповідно до п.19Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 14 «Про судове рішення у цивільній справі»вбачається, що вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Виходячи з правової позиції Верховного Суду України, суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Враховуючи, що при виправлення описки необхідності у поясненні сторін немає, суд вважає за можливе виправити описку у судовому засіданні без участі сторін.

З наведеноговидно,що привиготовленні тестуухвали судувід 12.04.2024року дійснобуло допущеноописку і допущена описка є очевидною, що підтверджується письмовими доказами в матеріалах справи та враховуючи, що таке виправлення не тягне за собою зміну змісту ухвали суду по суті, необхідно виправити описку, вказавши вірною дату народження особи, про визнання якої вирішується судом питання про визнання її недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - ОСОБА_2 як ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. , 252, 258-260, 269 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Виправити допущену описку у описовій та резолютивій частині ухвали Новоодеського районного суду Миколаївської області від 12.04.2024 р. у цивільній справі № 482/708/24 за за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Костянтинівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, вказавши вказавши вірною дату народження особи, про визнання якої вирішується судом питання про визнання її недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - ОСОБА_2 як ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання суддею та може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів до Миколаївського апеляційного суду через Новоодеський районний суд Миколаївської області.

Головуючий суддя: С.А. Сергієнко

Присяжні: Михальченко М.М.

Лопата І.П.

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118747110
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —482/708/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні