Ухвала
від 12.04.2024 по справі 557/280/24
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/280/24

Номер провадження 2-о/570/80/2024

УХВАЛА

12 квітня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Штогуна О.С.

присяжних: Мельничук С.О., Титечко О.Б.,

за участю секретаря судового засідання Соломицької Л.М.

у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області по цивільній справі ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Гощанської селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся у Рівненський районний суд Рівненської області з заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є членом його сім`ї та встановити над ним опіку, призначивши його опікуном.

Для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , просить призначити судово-психіатричну експертизу.

Заявник, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився, представник заявника подав до суду заяву у якій просить судове засідання 12 квітня 2024 року провести без його участі та участі заявника, клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи просить задоволити.

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Гощанської селищної ради, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи явку представника в судове засідання не забезпечила.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явилася.

Представник особи, стосовно якої розглядається справа про визнання недієздатного ОСОБА_3 - адвокат Герус Б.І. подав до суду заяву в якій просить судове засідання12квітня 2024року провестибез йогоучасті таучасті ОСОБА_3 та призначитисудово-психіатричнуекспертизудля визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд, ознайомившись із клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи дійшов такого висновку.

Як вбачається із змісту заяви, ОСОБА_3 , є інвалідом ІІ групи психічно хворим, має стійкий психічний розлад в силу якого не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для визначення стану психічного здоров`я ОСОБА_3 потрібні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити у даній справі судово-психіатричну експертизу.

В силу вимог п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження у справі підлягає зупиненню у зв`язку із призначенням у ній судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст. ст. 36, 252, 260-261, 298, 353, 355 ЦПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задоволити.

У цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Гощанської селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Гощанським РВ УМВС України в Рівненській області, 29 липня 2002 року, який проживає в АДРЕСА_1 .

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (м.Рівне, вул. Дубенська, буд.64), попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 на психічний розлад?

2.Чи здатний ОСОБА_3 внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 в силу свого психічного стану здоров`я з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Копію даної ухвали разом з матеріалами цивільної справи № 557/280/24, провадження 2-о/570/80/2024 направити експертам для виконання.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_3 для проходження судово-психіатричної експертизи в ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (м.Рівне, вул.Дубенська, буд.64).

Провадження по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Гощанської селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - на час проведення судово-психіатричної експертизи зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Штогун О.С.

Присяжні: Мельничук С.О.

Титечко О.Б.

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118316492
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —557/280/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні