Ухвала
від 09.04.2024 по справі 757/52397/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52397/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Ільєвої Т.Г.,

при секретарі Ємець Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання представника відповідача/позивача - адвоката Українцевої К.Л. про залучення третьої особи до участі у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості

та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» про визнання договору недійсним та стягнення грошових коштів, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Печерського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» про визнання договору недійсним та стягнення грошових коштів.

09.04.2024 до суду надійшло клопотання представника відповідача/позивача - адвоката Українцевої К.Л. про залучення в якості третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача за первісним позовом - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» (місцезнаходження: АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 43804558).

Мотивуючи подане клопотання заявник вказує, що позовні вимоги про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з співвласника будинку АДРЕСА_1 за період з 01.05.2021 року по 31.01.2022 року включно, тобто в момент існування Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3», що безпосередньо стосуються прав та обов`язків ОСББ,.

Представник позивача/відповідча подала до суду в якій зазначила, що не заперечує щодо задоволення клопотання про залучення третьої особи.

Суд, вивчивши клопотання, дослідивши матеріали справи, встановив наступне та дійшов до таких висновків.

Згідно з Главою 4 ЦПК України, учасниками судового процесу є: треті особи, які заявляють самостійні вимоги (ст. 52 ЦПК України) та треті особи, які не заявляють самостійні вимоги (ст. 53 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 264 Цивільного процесуального кодексу України, під час ухвалення рішення суд вирішує, зокрема, але не виключно, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження. У відповідності до ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному Цивільним процесуальним кодексом України (ст. 2). Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

За приписами частини першої статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи, яка повинна містити підстави, на яких належить залучити їх до участі у справі, що встановлено частиною четвертою вказаної статті.

Згідно з частиною першою статті 54 ЦПК України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

08 вересня 2020 року було зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3».

Згідно із ч. 5 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Враховуючи приписи чинного законодавства України та Статут ОСББ «Саперне поле 3», з 01.05.2021 року стороною договорів із надавачами житлово-комунальних послуг у будинку АДРЕСА_1 є виключно ОСББ «Саперне поле 3».

У постанові Верховного Суду 17 червня 2021 року по справі № 908/1420/20 містяться наступні висновки щодо застосування чинного законодавства України про зловживання правом особи, яка надавала за індивідуальними договорами співвласникам багатоквартирного будинку житлово-комунальні послуги та заявила вимоги після їх припинення: «6.54. Колегія суддів у розгляді даної справи враховує правову позицію Верховного Суду викладену у постанові від 07.11.2019 зі справи №910/11948/18 згідно з якою: "з урахуванням мети створення, ОСББ має пряме та безпосереднє відношення до усіх питань, що стосуються будинку, а отже може мати власну, окрему від інтересів кожного окремого члена об`єднання, матеріально-правову зацікавленість у спорах що стосуються будинку. Наявність матеріально-правової зацікавленості у ОСББ у правовідносинах, що виникають щодо будинку чи його складових, утримання, експлуатації та інших подібних питань є передумовою визнання за ОСББ самостійної процесуальної правосуб`єктності, а отже і права на звернення до суду із самостійним позовом".»

Таким чином, позовні вимоги про стягнення заборгованості за житлово- комунальні послуги з співвласника будинку АДРЕСА_1 за період з 01.05.2021 року по 31.01.2022 року, включно, безпосередньо стосуються прав та обов`язків Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3», а вирішення справи по суті може мати правовий наслідок у виникненні права позивача на звернення із позовом з тими самими вимогами за вищезазначений період саме до ОСББ «Саперне поле 3», а відтак клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1-20, 43, 48-51, 53, 54, 258-261, 274-279, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача/позивача - адвоката Українцевої К.Л. про залучення третьої особи до участі у цивільній справі - задовольнити.

Залучити до участі в справі № 757/52397/23-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості

та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» про визнання договору недійсним та стягнення грошових коштів,

в якості третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «»Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС»- об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» (місцезнаходження: АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 43804558).

Зобов`язати позивачів за первісним позовом та за зустірчним позовом направити копію позовної заяви з додатками на адресу третьої особи та надати суду підтвердження направлення копії.

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, не пізніше десяти днів з дня ознайомлення позовом та відзивом, до початку розгляду справи по суті, має право подати письмові пояснення, виклавши письмово свої міркування, аргументи та надавши відповідні докази.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою статті 49, статтями 178-181 ЦПК України, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення складено 09.04.2024.

Суддя Тетяна ІЛЬЄВА

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118317299
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —757/52397/23-ц

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні