Рішення
від 05.03.2024 по справі 911/3725/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/3725/23

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши справу

за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сайлес Про», Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород

про стягнення 65351,88 грн.

секретар судового засідання: Самусь В.С.

За участю представників:

від позивача: Лисий М.С. (самопредставництво);

від відповідача: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сайлес Про», в якій позивач (з урахуванням позовної заяви в новій редакції) просить стягнути 500,00 грн. заборгованості за депозитарний облік прав на цінні папери (строкова), 35275,00 грн. заборгованості за депозитарний облік прав на цінні папери (прострочена), 15082,73 грн. заборгованості по пені за несвоєчасне погашення грошових зобов`язань за депозитарний облік прав на цінні папери за період з 20.11.2022 р. по 20.11.2023 р., 3214,82 грн. заборгованості за несвоєчасне погашення грошових зобов`язань по сплаті за депозитарний облік прав на цінні папери 3 % річних та 11279,33 грн. заборгованості за несвоєчасне погашення грошових зобов`язань по сплаті за депозитарний облік прав на цінні папери, інфляційних нарахувань, всього 65351,88 грн.

Позовні вимоги (з урахуванням позовної заяви в новій редакції) обґрунтовано невиконанням відповідачем зобов`язання з оплати послуг позивача за договором про обслуговування рахунка в цінних паперах № 40004353/16 від 10.06.2016 р., у зв`язку із чим у відповідача виникла заборгованість за депозитарний облік прав на цінні папери у сумі 500 грн (строкова) та у сумі 35275,00 грн (прострочена). Враховуючи наявну заборгованість відповідача, позивачем на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України нараховано 11279,33 грн інфляційних втрат, 3214,82 грн 3 % річних та на підставі п. 5.4. Договору нараховано 15082,73 грн пені.

Ухвалою господарського суду Київської області від 08.01.2024 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі; розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи; судове засідання з розгляду справи по суті призначено на 30.01.2024 р.

Представник позивача у судових засіданнях 30.01.2024 р., 13.02.2024 р. та 05.03.2024 р. позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача у жодне судове засідання не з`явився. Відповідач про причини неявки представника у судові засідання суд не повідомив, про дату, час та місце проведення судових засідань повідомлений належним чином відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, що підтверджується поштовими поверненнями рекомендованих повідомлень про вручення поштових відправлень № 0600076539763, № 0600083677136 та № 0600087882974.

Відповідач не скористався правом, наданим статтею 165 ГПК України, та відзив до суду не надіслав.

Відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

10.06.2016 р. між Публічним акціонерним товариством акціонерним банком «Укргазбанк» (депозитарна установа) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сайлес Про» (депонент) було укладено договір про обслуговування рахунка в цінних паперах № 40004353/16.

Відповідно до п. 1.1. договору депозитарна установа зобов`язується в порядку, передбаченому законодавством, внутрішніми документами та цим договором, надавати послуги щодо відкриття та обслуговування рахунку в цінних паперах депонента в системі депозитарного обліку, проводити депозитарні операції за рахунком у цінних паперах депонента на підставі розпоряджень депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством, а також надавати інші послуги у процесі провадження депозитарної діяльності відповідно до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 р. № 735, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.06.2013 р. № 1084/23616.

Згідно з п. 1.2 договору цінні папери (фінансовий актив) депонента, права на які обліковуються депозитарною установою відповідно до умов цього договору, зберігаються Центральним депозитарієм цінних паперів відповідно до Закону України «Про депозитарну систему України».

Депозитарна установа зобов`язана відкрити депоненту рахунок у цінних паперах протягом трьох банківських днів після подання депонентом визначених законодавством документів для відкриття рахунку в цінних паперах; здійснювати облік цінних паперів, що належать депоненту, на рахунку у цінних паперах (п.п. 2.1.1, 2.1.3 договору) та виконувати інші зобов`язання, передбачені розділом 2 договору.

Пунктом 2.2.7 договору встановлено, що депозитарна установа має право вносити зміни до внутрішніх документів депозитарної установи та тарифів депозитарної установи.

Депонент зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати послуги депозитарної установи згідно з умовами та строками, передбаченими договором, та тарифами, встановленими депозитарною установою (п. 3.1.4 договору).

Відповідно до п. 4.1 договору депонент оплачує послуги депозитарної установи згідно з цим договором та відповідно до тарифів (додаток № 1 до договору), встановлених депозитарною установою. Депонент погоджується з тарифами, встановленими депозитарною установою на дату укладення договору.

Згідно з п. 4.2 договору депозитарна установа має право змінювати тарифи протягом дії цього договору. Зміна тарифів не потребує згоди депонента.

Тарифи, які були змінені депозитарною установою після підписання цього договору, та строк їх введення в дію доводяться до відома депонента не пізніше як за п`ять банківських днів до їх введення у дію шляхом розміщення повідомлення про зміну тарифів депозитарної установи у мережі Інтернет www.ukrgasbank.com (п. 4.3 договору).

Пунктом 4.4 договору встановлено, що депонент не звільняється від оплати послуг депозитарної установи за новими тарифами у разі, якщо він не ознайомився або не мав змоги ознайомитись з новими тарифами, які були змінені депозитарною установою під час дії цього договору, при умові належного виконання депозитарною установою п. 4.3 цього договору.

Відповідно до п. 4.5 договору тарифи депозитарної установи є обов`язковими для депонента.

Згідно з п. 4.7 договору оплата послуг депозитарної установи здійснюється депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно акта-рахунку (додаток № 2 до договору), який надсилається депозитарною установою депоненту засобами поштового зв`язку не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому надавались послуги. У акті-рахунку містяться розшифровки нарахованої до оплати суми за надані послуги. Оплата послуг депозитарної установи здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування депонентом грошових коштів на рахунок депозитарної установи, зазначений в розділі 9 договору.

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками та діє протягом трьох років. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо не пізніше ніж за тридцять календарних днів до закінчення строку дії цього договору сторони не виявили бажання у письмовій формі його розірвати (п.п. 6.1, 6.2 договору).

В додатку № 1 до договору про обслуговування рахунка в цінних паперах сторонами погоджені тарифи депозитарної установи на депозитарні послуги для юридичних осіб. Станом на час укладення договору тариф за депозитарний облік прав на цінні папери для резидентів становив 200 грн. В подальшому тариф був підвищений до 300 грн, а потім до 500 грн.

Правові засади функціонування депозитарної системи України, порядок реєстрації та підтвердження прав на емісійні цінні папери та прав за ними у системі депозитарного обліку цінних паперів, порядок проведення розрахунків за правочинами щодо емісійних цінних паперів, а також основні засади, порядок діяльності, повноваження, права та обов`язки Центрального депозитарію з цінних паперів визначає Закон України «Про депозитарну систему України».

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про депозитарну систему України» рахунок у цінних паперах депонента відкривається депозитарною установою на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах власнику цінних паперів, співвласникам цінних паперів або нотаріусу, на депозит яких внесено цінні папери, а також самій депозитарній установі (на підставі наказу керівника цієї депозитарної установи) або Національному банку України відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про депозитарну систему України» депозитарний облік цінних паперів - облік цінних паперів, прав на цінні папери та їх обмежень на рахунках у цінних паперах. Депозитарний облік у системі депозитарного обліку цінних паперів ведеться у кількісному виразі.

При цьому облік прав на цінні папери конкретного власника ведеться виключно депозитарними установами (крім обліку прав на цінні папери, які обліковуються на рахунку номінального утримувача), Національним банком України у визначених цим Законом випадках і депозитаріями-кореспондентами, номінальними утримувачами чи їх клієнтами, а облік цінних паперів і прав за цінними паперами - виключно Центральним депозитарієм або Національним банком України.

Згідно з положеннями ст. 8 Закону України «Про депозитарну систему України» підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в електронній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах, що відкривається депозитарною установою, а якщо права на відповідні цінні папери обліковуються на рахунку в цінних паперах номінального утримувача - обліковий запис на рахунку в цінних паперах власника цінних паперів в обліковій системі номінального утримувача, клієнта номінального утримувача.

Виписка з рахунка в цінних паперах номінального утримувача є документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери на рахунку номінального утримувача, що належать клієнтам номінального утримувача або клієнтам клієнта номінального утримувача, та не є підтвердженням права власності на цінні папери.

23.05.2016 р. відповідачем підписано анкету рахунку в цінних паперах для юридичної особи.

Позивачем був відкритий відповідачу рахунок у цінних паперах, що підтверджується випискою Депозитарної установи Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» про операції з цінними паперами з 10.06.2016 р. по 27.11.2023 р. з рахунку відповідача в цінних паперах.

Станом на 27.11.2023 р. на рахунку відповідача обліковувались цінні папери у кількості 212 шт. загальною номінальною вартістю 212000,00 грн, що підтверджується випискою про стан рахунку в цінних паперах на 27.11.2023 р.

У період з лютого 2017 р. по жовтень 2023 р. позивачем надані відповідачу депозитарні послуги відповідно до договору про обслуговування рахунка в цінних паперах № 40004353/16 від 10.06.2016 р., що підтверджується актами-рахунками прийому-здачі депозитарних послуг у кількості 81 шт., які відповідно до п. 4.7 договору надсилались на адресу відповідача, що підтверджується списками згрупованих поштових відправлень та виписками з електронної пошти. Крім того, вказані акти-рахунки у кількості 81 шт. направлені відповідачу разом із матеріалами даного позову, а саме заявою про усунення недоліків позовної заяви, що підтверджується описом вкладення у цінний лист № 0100113415520 від 28.12.2023 р., фіскальним чеком від 28.12.2023 р. та накладною № 0100113415520 від 28.12.2023 р.

Вказані акти-рахунки у кількості 81 шт. відповідачем не підписані, вмотивованої відмови відповідача від підписання актів-рахунків матеріали справи не містять.

Водночас, згідно з п. 4.7 договору оплата послуг депозитарної установи здійснюється депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно акта-рахунку.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з приписами статтей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Матеріали справи не містять доказів оплати відповідачем актів-рахунків за період з лютого 2017 р. по жовтень 2023 р.

26.05.2023 р. позивач направив відповідачу лист-вимогу № 6719 від 26.05.2023 р., в якому вимагав сплатити заборгованість за договором, яка складає 32775,00 грн, протягом 7 календарних днів від дати одержання цієї вимоги, що підтверджується списком № 3 згрупованих поштових відправлень від 26.05.2023 р. та фіскальним чеком від 26.05.2023 р.

Проте, вказаний лист-вимога залишений відповідачем без відповіді та задоволення.

При зверненні із даним позовом позивачем наданий розрахунок заборгованості плати за депозитарний облік прав на цінні папери, починаючи з червня 2016 р. по листопад 2023 р. всього у сумі 35775,00 грн, в якому зазначено, що відповідачем здійснювалась часткова оплата наданих послуг, а саме: 22.12.2016 р. у сумі 800 грн, 16.02.2017 р. у сумі 200 грн, 20.02.2017 р. у сумі 200 грн.

Однак матеріали справи не містять актів-рахунків за період з червня 2016 р. по січень 2017 р. та доказів часткової оплати відповідачем наданих в цей період послуг.

Таким чином, позовна вимога в частині стягнення з відповідача на користь позивача боргу за депозитарний облік прав на цінні папери у період з червня 2016 р. по січень 2017 р. є недоведеною та задоволенню не підлягає.

Оскільки матеріалами справи підтверджується факт наявності у відповідача заборгованості перед позивачем за надання послуг з депозитарного обліку прав на цінні папери за період з лютого 2017 р. по жовтень 2023 р., то вимоги позивача в частині стягнення 35000,00 грн за депозитарний облік прав на цінні папери (прострочена) та 500,00 грн за депозитарний облік прав на цінні папери (строкова) є обґрунтованими, доведеними і такими, що підлягають задоволенню.

Позивачем заявлені вимоги про стягнення 15082,73 грн пені за несвоєчасне погашення грошових зобов`язань за депозитарний облік прав на цінні папери за період з 20.11.2022 р. по 20.11.2023 р., проте, розрахунок пені здійснений позивачем з 20.11.2022 р. по 19.11.2023 р.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом п. 5.4 договору встановлено, що за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань, які передбачені цим договором, депонент зобов`язаний сплатити депозитарній установі пеню, яка обчислюється від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення виконання зобов`язання, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період за який сплачується пеня.

Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Проте, пунктом 7 Прикінцевих положень Господарського кодексу України встановлено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 232, 269, 322, 324 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.

Відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 р. «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», установлено на всій території України карантин з 12.03.2020 р.

Згідно з п. 1 постанови Кабінету Міністрів України № 651 від 27.06.2023 р. «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», установлено відмінити з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 р. на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Таким чином, шестимісячний строк нарахування пені визначений ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України продовжений на строк дії карантину, тобто до 30.06.2023 р.

Наданий позивачем розрахунок пені є неправильним, здійсненим без дотриманням вимог ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України і не за кожним актом окремо.

Як вже зазначалось, згідно з п. 4.7 договору оплата послуг депозитарної установи здійснюється депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно акта-рахунку.

Відповідно до правильного розрахунку, здійсненого судом, сума пені в межах позовних вимог розрахована наступним чином:

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актами-рахунками з вересня 2019 р. по вересень 2022 р. у загальній сумі 18500 грн за період з 20.11.2022 р. по 30.06.2023 р., становить 5651,37 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за жовтень 2022 р. у сумі 500 грн за період з 01.12.2022 р. по 30.06.2023 р., становить 145,21 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за листопад 2022 р. у сумі 500 грн за період з 31.12.2022 р. по 30.06.2023 р., становить 124,66 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за грудень 2022 р. у сумі 500 грн за період з 01.02.2023 р. по 01.08.2023 р., становить 124,25 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за січень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.03.2023 р. по 01.09.2023 р., становить 123,75 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за лютий 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.04.2023 р. по 01.10.2023 р., становить 119,67 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за березень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 29.04.2023 р. по 29.10.2023 р., становить 115,51 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за квітень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.06.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 102,11 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за травень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.07.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 81,56 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за червень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.08.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 60,66 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за липень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.09.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 41,97 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за серпень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 30.09.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 25,32 грн;

- пеня, нарахована за прострочення оплати наданих послуг за актом-рахунком за вересень 2023 р. у сумі 500 грн за період з 01.11.2023 р. по 19.11.2023 р., становить 8,33 грн.

Отже, обґрунтованим є нарахування пені за прострочення виконання зобов`язання з оплати наданих послуг у період з вересня 2019 по вересень 2023 р. за загальний період прострочки з 20.11.2022 р. по 19.11.2023 р. у сумі 6724,37 грн, яка і підлягає стягненню з відповідача.

Також, позивач просить стягнути 3214,82 грн 3 % річних та 11279,33 грн інфляційних втрат.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 3214,82 грн 3 % річних, нарахованих на заборгованість відповідача за загальний період з 01.08.2016 р. по 19.11.2023 р.

Як встановлено судом, матеріалами справи підтверджено невиконання відповідачем зобов`язання з оплати наданих позивачем послуг у період з лютого 2017 р. по жовтень 2023 р.

З урахуванням п. 4.7 договору, за надані послуги у лютому 2017 р. відповідач мав розрахуватись до 31.03.2017 р. Отже прострочка з оплати наданих послуг у лютому 2017 р. починається з 01.04.2017 р.

Відповідно до правильного розрахунку, здійсненого судом, сума 3% річних, нарахованих на заборгованість відповідача за невиконання зобов`язання з оплати наданих послуг у період з лютого 2017 р. по вересень 2023 р. з урахуванням початку періоду прострочення зобов`язання за кожним місяцем окремо за загальний період з 01.04.2017 р. по 19.11.2023 р., становить 3045,57 грн, яка і підлягає стягненню з відповідача.

Також, позивач просить стягнути з відповідача 11279,33 грн інфляційних втрат, нарахованих на заборгованість відповідача за загальний період з серпня 2016 р. по жовтень 2023 р.

Об`єднаною палатою Верховного Суду у постанові від 20.11.2020 р. у справі № 910/13071/19 роз`яснено, що сума боргу, внесена за період з 1 до 15 числа включно відповідного місяця, індексується за період з урахуванням цього місяця, а якщо суму внесено з 16 до 31 числа місяця, то розрахунок починається з наступного місяця. За аналогією, якщо погашення заборгованості відбулося з 1 по 15 число включно відповідного місяця - інфляційна складова розраховується без урахування цього місяця, а якщо з 16 до 31 числа місяця - інфляційна складова розраховується з урахуванням цього місяця.

Отже, якщо період прострочення виконання грошового зобов`язання складає неповний місяць, то інфляційна складова враховується або не враховується в залежності від математичного округлення періоду прострочення у неповному місяці.

Методику розрахунку інфляційних втрат за неповний місяць прострочення виконання грошового зобов`язання доцільно відобразити, виходячи з математичного підходу до округлення днів у календарному місяці, упродовж якого мало місце прострочення, а саме: час прострочення у неповному місяці більше півмісяця (> 15 днів) = 1 (один) місяць, тому за такий неповний місяць нараховується індекс інфляції на суму боргу; час прострочення у неповному місяці менше або дорівнює половині місяця (від 1, включно з 15 днями) = 0 (нуль), тому за такий неповний місяць інфляційна складова боргу не враховується.

Відповідно до ч. 4 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Проте, позивачем при здійсненні розрахунку інфляційних втрат відповідачем не врахована вищезазначена методика.

Як вже зазначалось, відповідач є таким, що прострочив виконання зобов`язання з 01.04.2017 р.

Суд, здійснивши правильний розрахунок інфляційних втрат встановив, що розмір інфляційних втрат є більшим, ніж заявлений позивачем, з огляду на що позовна вимога в частині стягнення інфляційних втрат підлягає задоволенню повністю на суму 11279,33 грн, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 237 Господарського процесуального кодексу України при ухваленні рішення суд не може виходити у рішенні за межі позовних вимог.

Таким чином, позовні вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сайлес Про» (08296, Київська обл., Вишгородський р-н, місто Вишгород, вулиця «Карат» промисловий майданчик, будинок 5-А, код 39807982) на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк» (03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 1, код 23697280) 35000,00 грн (тридцять п`ять тисяч грн 00 коп.) боргу за депозитарний облік прав на цінні папери (прострочена), 500,00 грн (п`ятсот грн 00 коп.) боргу за депозитарний облік прав на цінні папери (строкова), 6724,37 грн (шість тисяч сімсот двадцять чотири грн 37 коп.) пені, 3045,57 грн (три тисячі сорок п`ять грн 57 коп.) 3 % річних, 11279,33 грн (одинадцять тисяч двісті сімдесят дев`ять грн. 33 коп.) інфляційних втрат та 2322,48 грн (дві тисячі триста двадцять дві грн 48 коп.) судового збору.

2. В іншій частині позову відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення, шляхом подання апеляційної скарги відповідно до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 12.04.2024 р.

Суддя О.О. Рябцева

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118320122
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 65351,88 грн.

Судовий реєстр по справі —911/3725/23

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні