Рішення
від 09.04.2024 по справі 925/1737/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Черкаси справа № 925/1737/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Костянтина ДОВГАНЯ, з секретарем судового засідання Тетяною ДЯЧЕНКО, за участю представників: позивача Бартошук В.О. адвокат за ордером, відповідача не з`явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Приватного підприємства Зелена Гама до Підприємства об`єднання громадян Ламвир Звенигородської районної громадської організації осіб з інвалідністю Успіх про стягнення 94000,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

15 грудня 2023 року позивач - Приватне підприємство (далі - ПП) Зелена Гама звернулося до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача - Підприємства об`єднання громадян Ламвир Звенигородської районної громадської організації осіб з інвалідністю Успіх 94000,00 грн. заборгованості по договору безпроцентної позики від 12.08.2022 за №12/2022.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем умов вище вказаного договору в частині своєчасного та повного повернення суми фінансової допомоги.

Ухвалою суду від 20.12.2023 порушено провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

10.01.2024 відповідач подав до суду відзив на позов, в якому зазначив, що між сторонами існує договірний характер правовідносин, які не припинені станом на дату подання позову до суду, що виключає можливість застосування до них положень ст.1212 ЦК України, у зв`язку з чим позовні вимоги не підлягають до задоволення.

З метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду спору ухвалою суду від 24.01.2024 призначено здійснювати її розгляд на 07 березня 2024 року з викликом сторін.

Справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від 07.03.2024 судове засідання було відкладено на 10 год. 30 хв. 09 квітня 2024 року.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, до початку судового засідання подав клопотання про його перенесення через хворобу на підставі лікарняного листа, який, як вказував відповідач, буде наданий на наступне судове засідання.

Представник позивача заперечував проти заявленого відповідачем клопотання та просив суд здійснювати розгляд справи без участі представника останнього.

Вислухавши представника позивача, дослідивши заявлене відповідачем клопотання, суд відмовляє у його задоволенні, оскільки розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного провадження і в матеріалах справи міститься відзив на позов, в якому викладена позиція відповідача по суті спору. Отже, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду судового засідання та вважає можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 202 ГПК України.

Представник позивача в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Суд, вислухавши представника позивача, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне.

12.08.2022 між позивачем (Позикодавцем) і відповідачем (Позичальником) був укладений Договір безпроцентної позики № 12/2022 (далі Договір), відповідно до умов якого Позикодавець зобов`язався надати Позичальнику позику в розмірі 94 000 грн. (далі сума позики або поворотна фінансова допомога) для власних (виробничих) потреб Позичальника, а Позичальник зобов`язався використати суму позики відповідно до її призначення та повернути зазначену суму позики на умовах та в строки згідно з даним Договором.

Згідно п. 2.1. цього Договору Позикодавець надає фінансову допомогу

Позичальникові на умовах:

- терміновості (на визначений Договором строк);

- зворотності (за умови повернення переданих коштів);

- безоплатності (без здобуття винагороди, відсотків та інших видів платності);

- надання коштів у безготівковій формі.

За умовами п.2.3. Договору повернення суми позики здійснюється в строки згідно з пунктом 1.1. цього Договору в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Позикодавця або внесенням коштів в касу Позикодавця.

Строк повернення фінансової допомоги Позичальником до 12 серпня 2023 року включно (п. 2.6. Договору).

Пунктом 3.2. встановлено, що Позичальник повертає в строк, вказаний в пункті 2.6. даного Договору, всю суму позики.

Відповідно п.5.2. Договір набирає сили з моменту його підписання Сторонами та діє до повного виконання Позичальником своїх зобов`язань за

Договором.

Факт належного виконання позивачем договірних зобов`язань підтверджується платіжною інструкцією № 1124 від 12.08.2022, на підставі якої відповідачу було перераховано 94000,00грн.

У визначений Договором (до 12.08.2023 включно) строк відповідач поворотну фінансову допомогу не повернув.

15.11.2023 позивач направив відповідачу Вимогу за №50 про негайне повернення боргу в розмірі 94000,00 грн.

05.12.2023 відповідач надіслав позивачу відповідь на Вимогу за № 111, в якій гарантував сплатити поворотну фінансову допомогу в сумі 94000,00 грн до 29 березня 2024 року.

Позивач повідомив, що його згода щодо терміну повернення поворотної фінансової допомоги у строк до 29.03.2024 відповідачу не надавалась.

Станом на час звернення позивача до суду заборгованість відповідача перед позивачем становить 94 000,00 грн.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу (далі - ЦК) України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За приписами ч.1 ст.205 ЦК України, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до положень ст. 173-175 Господарського кодексу (далі - ГК) України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 ЦК України).

Ст. 1046 ЦК України визначено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві ту ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, ч незалежно від суми (ч. 1 ст. 1047 ЦК України).

Згідно ст.1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Частина 1 статті 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у (певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 ГК України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для Залежного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За правилами ст.525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом ч.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зі ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи вищенаведеного законодавства, суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов`язання між сторонами виникли на підставі укладеного договору безпроцентної позики від 12.08.2022 № 12/2022.

Факт виконання позивачем належним чином договірних зобов`язань по вищевказаному Договору підтверджується доказами, які містяться в матеріалах справи та не оспорюються відповідачем.

05.12.2023 відповідач повідомив позивачу, направивши останньому відповідь на Вимогу за № 111, в якій гарантував сплатити поворотну фінансову допомогу в сумі 94000,00 грн до 29 березня 2024 року.

Проте, станом на час розгляду спору сума коштів відповідачем позивачу не повернута.

Відповідно до ч.1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Стаття 129 Конституції України відносить до основних засад судочинства змагальність сторін.

За загальним правилом обов`язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини. Обов`язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги та заперечення. Це стосується позивача, який повинен доказати факти, на підставі яких пред`явлено позов, а також відповідача, який має можливість доказувати факти, на підставі яких він будує заперечення проти позову.

Відповідно до положень ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.1 ст. 77 ГПК України).

Згідно з ч.1 ст.79 ГПК України, наявність обставин, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Відповідно до ч.1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідач доказів щодо належного виконання ним своїх зобов`язань по Договору суду не надав.

За таких обставин, позов підлягає до задоволення і з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 94 000,00 грн заборгованості по Договору безпроцентної позики від 12.08.2022 за № 12/2022.

Відповідно до ст.129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст.ст. 236-241 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Підприємства об`єднання громадян «Ламвир» Звенигородської районної громадської організації осіб з інвалідністю «Успіх» (вул.Щедріна,буд.24, м. Звенигородка, Звенигородський район, Черкаська область, 20202, код ЄДРПОУ: 35927258) на користь Приватного підприємства «Зелена Гама» (вул.600-річчя, буд.17, корпус 11, м. Вінниця, Вінницький район, Вінницька область,21021, код ЄДРПОУ: 34759290) - 94 000 грн. (дев`яносто чотири тисячі гривень) заборгованості за Договором № 12/2022 безпроцентної позики від 12.08.2022 та 2 147,20 грн (дві тисячі сто сорок сім грн 20 коп.) витрат по сплаті судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 12.04.2024.

Суддя Костянтин ДОВГАНЬ

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118320960
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —925/1737/23

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сітайло Л.Г.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сітайло Л.Г.

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні