Ухвала
від 11.04.2024 по справі 766/3334/23
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/3334/23

н/п 2-о/766/153/24

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

11 квітня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Головуючого судді Булах Є.М.,

Присяжні Гайдай М.А.,

Христофорова Т.В.

секретар судового засідання Арутюнова К.А.

справа №766/3334/23; провадження №2-о/766/153/24

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду в місті Херсоні клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судової психіатричної експертизи у

цивільній справі за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), в його інтересах адвокат Ковальова Ірина Василівна, виконавчий комітет Суворовської районної у місті Херсоні ради (ЄДРПОУ 04060163, місцезнаходження: 73000, м. Херсон, пр-т Ушакова, 47) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

встановив:

Заявник звернулася до суду із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, у якій просить визнати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним; встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; за поданням органу опіки та піклування призначити заявника опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також призначити судово-психіатричну експертизу.

Заява мотивована тим, що заявниця є племінницею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який страждає на стійке психічне захворювання. ОСОБА_2 є особою з інвалідністю 2 групи з дитинства безстроково та страждає хронічним, стійким психічним розладом у формі розумової відсталості в ступені вираженої дебільності на межі з імбецильністю, розладами поведінки.

Внаслідок своєї хвороби ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку із чим заявниця постійно здійснює догляд та надає допомогу.

Вказані обставини обумовили звернення заявниці до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки з метою забезпечення його майнових та немайнових інтересів.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 07.03.2024 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено справу до розгляду на 18.03.2024 року.

У зв`язку із закінченням повноважень у присяжного ОСОБА_3 , розгляд справи не відбувся, судове засідання у справі призначено на 04.04.2024 року.

Заявник в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про проведення судового засідання за її відсутності, крім того, просила розглянути клопотання про призначення у справі адвоката для особи, відносно якої ставиться питання про визнання її недієздатною.

Представник виконкому Суворовської районної у м. Херсоні ради подала заяву про проведення судового засідання за її відсутності, клопотання про призначення адвоката Мельникову М.І. просила вирішити без участі заінтересованої особи.

Інші особи, що приймають участь у справі у судове засідання не з`явилися, заяв та клопотань до суду не подавали.

Ухвалою Херсонського міського суду від 04.04.2024 року доручено Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 розгляд справи відкладено на 11.04.2024 року.

Заявник в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про проведення судового засідання за її відсутності, крім того, просила розглянути заявлене нею клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Представник виконкому Суворовської районної у м. Херсоні ради подала заяву про проведення судового засідання за її відсутності, проти задоволення клопотання про призначення експертизи не заперечувала.

Адвокат Ковальова І.В., що діє в інтересах ОСОБА_2 просила вирішити клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Інші особи, що приймають участь у справі у судове засідання не з`явилися, заяв та клопотань до суду не подавали.

За таких обставин, суд вважає за можливе вирішити клопотання заявлене ОСОБА_1 про призначення у справі експертизи та відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки і призначення опікуна заявниця подала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 ..

Дослідивши матеріали справи та клопотання, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 102 ЦПК України висновок експерта це докладний опис проведених експертних досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, постановлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Судом встановлено, що для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, зокрема, встановлення психічного стану особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною, потрібні спеціальні знання.

За приписами ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» визначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Таким чином, враховуючи неможливість розгляду та вирішення цієї справи без проведення судово-психіатричної експертизи, суд вважає необхідним призначити таку експертизу, доручивши її проведення експерту Херсонської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: 43488, м. Херсон, с. Степанівка, вул. Джона Говарда, буд. 65.

Відповідно до ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи те, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 252, 253, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявниці ОСОБА_1 про призначення експертизи - задовольнити.

У цивільній справі за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), в його інтересах адвокат Ковальова Ірина Василівна, виконавчий комітет Суворовської районної у місті Херсоні ради (ЄДРПОУ 04060163, місцезнаходження: 73000, м. Херсон, пр-т Ушакова, 47) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

-Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , психічними захворюваннями або розладами? Та якими саме?

- Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлення опіки?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за своїм психічним станом приймати участь у судових засіданнях?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Херсонської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: 43488, м. Херсон, с. Степанівка, вул. Джона Говарда, буд. 65.

При необхідності надати експертам матеріали справи.

Встановити строк на проведення експертизи до 11.05.2024 року.

Витрати по проведенню експертизи віднести на рахунок Держави.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за завідомо неправдиві висновки.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити всім особам, що приймають участь у розгляді справи та до Херсонської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: 43488, м. Херсон, с. Степанівка, вул. Джона Говарда, буд. 65.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Херсонського апеляційного суду в порядку ст.355 ЦПК України.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст ухвали складено 11.04.2024 року.

Суддя Є.М. Булах

Присяжні М.А.Гайдай

Т.В.Христофорова

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118334739
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —766/3334/23

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні