Ухвала
від 12.04.2024 по справі 613/339/23
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/339/23 Провадження № 1-кп/613/44/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2024 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції у залі суду в м. Богодухові клопотання прокурора про продовження строку відсторонення обвинуваченого від посади у кримінальних провадженнях № 42023222060000018 від 18.01.2023, № 12023221200000611 від 06.03.2023 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кручик Богодухівського району Харківської області, українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, працюючого на посаді лісничого Богодухівського лісництва ДП «Слобожанське», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебувають вказані кримінальне провадження.

12.04.2024 прокурором було подано клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу відносно ОСОБА_5 у вигляді відсторонення від займаної посади - лісничого Богодухівського лісництва ДП «Слобожанське» строком на 2 місяці.

В обґрунтування клопотання зазначено про те, що ОСОБА_5 , будучи лісничим, виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Наразі ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, а саме: одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди. Ухвалою слідчого судді від 27.01.2023 ОСОБА_5 відсторонено від займаної посади на 2 місяці до 27.03.2023. Необхідність продовження строку відсторонення обвинуваченого від посади зумовлена передусім тим, що останній вчинив кримінальне правопорушення, використовуючи своє службове становище. Водночас, ОСОБА_5 , займаючи вказану посаду, має доступ до усіх службових приміщень, службових документів, а також речей, які знаходяться у ДП «Слобожанське», може знищити, приховати або спотворити будь-які речі чи документи, які мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, у т.ч. документів, що стосуються відпуску деревини. Крім того, ОСОБА_5 , займаючи вказану посаду, має змогу, шляхом надання незаконних вказівок впливати на свідків у кримінальному провадженні, які є колегами та підлеглими останнього та схиляти їх до дачі показань на його користь, що може перешкодити встановленню істини по справі. Враховуючи викладене, з посиланням на ч.1 ст.154 КПК України стверджує про наявність підстав для продовження відсторонення ОСОБА_5 від займаної посади - лісничого Богодухівського лісництва ДП «Слобожанське» строком на 2 місяці.

Прокурор у судовому засіданні заявлене клопотання підтримав з підстав, викладених в останньому. Відмітив, що на даний час судом не досліджено письмові докази кримінального провадження, а відтак, сторона обвинувачення не позбавлена можливості відкрити стороні захисту нові докази.

Обвинувачений у судовому засіданні та захисник у поданій до суду письмовій заяві заперечували проти клопотання прокурора. Вказали, що ОСОБА_5 відсторонено від посади 27.01.2023, справа перебуває на розгляді в суді з 10.03.2023. На даний час всі можливі та необхідні слідчі дії виконані, будь-яких інших слідчих дій проводити не планується, будь-яких додаткових доказів стороні захисту не відкривалось протягом останніх 13 місяців. У судовому засіданні допитані всі свідки, докази вилучені і знаходяться у сторони обвинувачення. Отже, на даний час ОСОБА_5 вплинути на свідків не може, доступу до доказів не має. Обвинувачений наголосив на тому, що протягом всього ходу досудового розслідування повністю виконував свої процесуальні обов`язки, наразі не має наміру та можливості перешкодити судовому розгляду, у т.ч. шляхом спотворення доказів або незаконного впливу на свідків. Враховуючи викладене, вважали продовження відсторонення обвинуваченого від посади - недоцільним та просили відмовити у задоволенні клопотання прокурора.

Представник потерпілого у вирішенні клопотання прокурора про продовження строку відсторонення обвинуваченого від посади покладався на розсуд суду.

Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали клопотання, доводи як з боку обвинувачення, так і з боку захисту, зазначає наступне.

Згідно зі статтею 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є, зокрема, відсторонення від посади.

Відповідно до ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

На підставі статті 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Статтею 158 КПК України передбачено, що прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу.

Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що: 1) обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати; 2) сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 27.01.2023 задоволено клопотання слідчого про відсторонення від посади ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, в рамках кримінального провадження № 42023222060000018 від 18 січня 2023 року. Відсторонено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади лісничого Богодухівського лісництва Державного підприємства «Слобожанське» (код ЄДРПОУ 05460396, адреса: вул. Незалежності, 54, сел. Коротич, Харківський р-н, Харківська обл, 62455), строком на два місяці до 27 березня 2023 року.

Ухвалами Богодухівського районного суду Харківської області від 24.03.2023, від 19.05.2023, від 13.07.2023, від 04.09.2023, від 24.10.2023, від 21.12.2023, від 16.02.2023 за клопотанням прокурора продовжено строк відсторонення обвинуваченого ОСОБА_5 від займаної посади лісничого Богодухівського лісництва Державного підприємства «Слобожанське» на два місяці, тобто до 24 травня 2023 року, до 17 липня 2023 року, до 13 вересня 2023 року, до 04 листопада 2023 року, до 22 грудня 2023 року, до 18 лютого 2024 року, до 16 квітня 2024 року відповідно.

Судом враховано, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні злочинів з використанням службового становища.

Зокрема, згідно з обвинувальним актом ОСОБА_5 ставиться у вину те, що він вказав особі, яка звернулась до нього з питання придбання лісоматеріалів, про те, що вартість одного рейсу автомобіля, завантаженого деревиною, об`ємом 8 складометрів буде становити 7000 грн., за 4 рейси сума грошових коштів складатиме 28000,00 грн., з яких офіційно через касу буде здійснено відпуск лише 8 складометрів деревини, що складає 5,36 куб.м. та становить 5900 грн., та висловив вимогу щодо передачі йому решти грошових коштів у якості неправомірної вигоди, після чого видав одну товарно-транспортну накладну серії ХАА № 002572 від 26.01.2023 на деревину об`ємом 5,3570 м.куб., за якою було здійснено (відвантажено) усі 4 рейси з деревиною.

Відповідно до змісту посадової інструкції лісничого, на яку послався слідчий суддя в ухвалі від 27.01.2023 про вирішення питання про відсторонення ОСОБА_5 від посади, посада лісничого належить до групи «Керівники», особа, яка перебуває на цій посаді, здійснює керівництво виробничо-господарською діяльністю лісництва, є матеріально відповідальною особою, контролює та приймає роботи по договорам підряду.

Враховуючи викладене, суд вважає обгрунтованими доводи прокурора про те, що перебуваючи на посаді лісничого та маючи доступ до бланків службових документів і службових приміщень, ОСОБА_5 може знищити, приховати або спотворити будь-які речі чи документи, які мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, у т.ч. документів, що стосуються відпуску деревини, що унеможливить встановлення об`єктивної істини у справі.

Крім того, на даний час не можна виключити і виникнення потреби у вжитті судом заходів забезпечення кримінального провадження та/або проведення слідчих (розшукових) дій під час судового провадження у відповідності до положень ст. 333 КПК України.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що наразі судом не закінчено встановлення фактичних обставин справи та перевірку їх доказами, зокрема, не досліджені письмові матеріали кримінального провадження, суд вважає, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати, при цьому на даному етапі судового розгляду відсутня можливість забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами.

При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_5 є пенсіонером за віком та отримує пенсію, а отже, робота на посаді лісничого не є єдиним джерелом його існування, таким чином, продовження строку відсторонення від посади не матиме невідворотних негативних наслідків для ОСОБА_5 та його родини, в якій є дві повнолітні працюючі особи - син та невістка, і дружина якого також отримує пенсію.

З урахуванням того, що злочин, передбачений частиною 3 статті 368 КК України є службовим і безпосередньо пов`язаний з використанням службовою особою організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, якими ОСОБА_5 наділений як особа, яка займає посаду лісничого Богодухівського лісництва ДП «Слобожанське», суд дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора про продовження строку дії заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади відносно обвинуваченого ОСОБА_5 , оскільки при конкретних обставинах кримінального правопорушення досягти дієвості кримінального провадження без відсторонення обвинуваченого від посади неможливо.

Керуючись ст.ст. 154-157, 371, 372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення обвинуваченого ОСОБА_5 від посади - задовольнити.

Продовжити строк відсторонення обвинуваченого ОСОБА_5 від займаної посади лісничого Богодухівського лісництва Державного підприємства «Слобожанське» на два місяці, тобто до 12 червня 2024 року включно.

Ухвала в частині відсторонення від посади підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її проголошення, а обвинуваченим - протягом 5 днів з моменту вручення йому копії ухвали. Подання апеляційної скарги на ухвалу суду, постановлену під час судового провадження в суді першої інстанції, не зупиняє судовий розгляд у суді першої інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118344205
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Судовий реєстр по справі —613/339/23

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні