Ухвала
від 15.04.2024 по справі 612/381/23
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

612/381/23

2/612/136/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2024 року смт Близнюки

Близнюківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Лобановської С.М.,

за участю секретаря судових засідань Шевченко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Близнюки Харківської області заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Близнюківського районного суду Харківської області від 16.08.2023 у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, третя особа: Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області як Орган опіки та піклування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Попова А.О., звернулася до суду з заявою про перегляд заочного рішення, в якій просить переглянути та скасувати заочне рішення Близнюківського районного суду Харківської області від 16.08.2023 по справі № 612/381/23 та призначити справу до судового розгляду.

Посилаючись на те, що на час розгляду справи вона була за кордоном, а тому не з`являлася в судові засідання, оскільки не була повідомлена про дату та час розгляду справи, позовну заяву з додатками та судові повістки вона не отримувала, у зв`язку з чим була позбавлена права захищати свої права в суді, надати пояснення по справі, заявити клопотання та надати всі необхідні докази, які мають важливе значення для вирішення даної справи, і могли вплинути на рішення.

У судове засідання ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 не з`явилися, надали заяву, в якій вказали, що заяву про перегляд заочного рішення підтримують та просять її задовольнити.

ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Представник органу опіки та піклування Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву, в якій просила про розгляд справи за її відсутності, заяву ОСОБА_1 підтримала.

Вивчивши матеріали зазначеної вище цивільної справи та надані докази, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ч.1ст.287ЦПК України,заява проперегляд заочногорішення розглядаєтьсяв судовомузасіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 287 ЦПК України, суд може своєю ухвалою за результатами розгляду справи про перегляд заочного рішення скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 223 ЦПК України, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення), у разі повторної неявки в судове засідання відповідача.

На думку відповідачки, як зазначено у заяві, вказані докази при їх належній оцінці в сукупності з іншими наданими доказами та запереченнями, які є у справі, вказують на те, що при повторному розгляді справи рішення може буде іншим.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 284 ЦПК України заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

З матеріалів справи вбачається, що копію заочного рішення суду від 16.08.2023 ОСОБА_1 отримала 27.02.2024, що підтверджується її розпискою. Заява про перегляд заочного рішення подана 15.03.2024, тобто заява про перегляд заочного рішення подана в межах строку, передбаченого ЦПК України.

Пункт 30 Постанови № 2 Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 р. встановлює, що заочний розгляд судом цивільної справи відповідно до ст. 224 ЦПК України допускається лише у тому разі, коли відповідач або всі відповідачі у справі, якщо їх було кілька, повідомлені належним чином про час і місце судового розгляду, не з`явилися в судове засідання при відсутності в ньому їх представників і від них не надійшло повідомлення про причини неявки чи зазначені ними причини визнані неповажними і проти такого розгляду справи не заперечує позивач та ним не було змінено предмета або підстави позову чи розміру позовних вимог.

Тобто, однією з необхідних умов для заочного провадження є неявка відповідача в судове засідання. Неявкою відповідача є його фактична відсутність в залі судового засідання при розгляді справи по суті. При цьому необхідно враховувати, що неявкою відповідача є його особиста відсутність, а також відсутність його представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 288 ЦПК України, заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

ОСОБА_1 під час розгляду справи в суді присутня не була, відзиву на позов не подавала.

Разом з тим, скасування заочного рішення можливе лише за умов одночасної наявності згаданих обставин.

Суд приходить до висновку, що доводи відповідачки, на які вона посилається в заяві, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Таким чином, враховуючи встановлені фактичні обставини, суд приходить до висновку про задоволення заяви відповідачки про перегляд заочного рішення, оскільки вона не знала про судові засідання і не з`являлася до суду з поважних причин, не отримувала позов з додатками, а отже і не знала про ухвалене щодо неї зазначене заочне рішення та не могла представляти свої інтереси в суді особисто або через свого представника, про що свідчать конверти, які містяться в матеріалах справи, які поверталися на адресу суду.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що є всі підстави для скасування заочного рішення суду та призначення справи до розгляду в загальному порядку.

Керуючись ст.ст. 284, 287, 288 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Близнюківського районного суду Харківської області від 16.08.2023 у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, третя особа: Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області як Орган опіки та піклування задовольнити.

Заочне рішення від 16.08.2023 по справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, третя особа:Близнюківська селищнарада Лозівськогорайону Харківськоїобласті якОрган опікита піклування, скасувати і призначити справу до розгляду в загальному порядку в підготовче судове засідання на 11 годину 00 хвилин 07 травня 2024 року у приміщенні суду.

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи (позивачу). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву ( у разі його надіслання відповідачем) для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (відповідачу).

Встановити відповідачці п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив ( у разі його надіслання позивачем) для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (позивачу).

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення на позовну заяву, яке повинне відповідати ч.ч. 3-6 ст. 178 ЦПК України.

Визначити третій особі п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву (у разі його надіслання відповідачем) для подання пояснення на відзив, яке повинне відповідати ч.ч. 3-6 ст. 178 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2003.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С.М. Лобановська

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118346338
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —612/381/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Рішення від 16.08.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні