Рішення
від 11.04.2024 по справі 582/365/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/582/133/24

Справа № 582/365/24

Копія

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" квітня 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді Жмурченка В. Д., за участю секретаря Коваль В. В., з участю: прокурора Валюх К. П., відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного провадження в залі суду в смт Недригайлів цивільну справу за позовом

керівника Роменської окружної прокуратури Андрія Кулижкіна в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області до ОСОБА_1 третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Приватне сільськогосподарське підприємство «Слобожанщина Агро», Вільшанська сільська рада Роменського району Сумської області, про конфіскацію земельних ділянок,

УСТАНОВИВ:

20.03.2024 керівник Роменської окружної прокуратури Андрій Кулижкін звернувся до суду із цим позовом та просить суд ухвалити рішення, яким конфіскувати у власність держави належні на праві власності відповідачу ОСОБА_1 земельні ділянки площею 0,3420 га із кадастровим номером 5923584400:02:003:0247, та площею 2,007 га із кадастровим номером 5923584400:02:003:0286, що розташовані на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області.

Прокурор Недригайлівського відділу Роменської окружної прокуратури Валюх К. П. підтримала позовні вимоги, просила їх задовольнити з підстав, викладених в позові.

Відповідач ОСОБА_1 у судовому засіданні не заперечував проти конфіскації земельних ділянок.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Анісімова Ю. В. у судове засідання не прибув, надала суду пояснення по справі, позовні вимоги підтримала, та вказує, що відповідач дійсно не виконав свого обов`язку щодо відчуження земельних ділянок протягом року з моменту набуття ним права власності, тому належні відповідачу земельні ділянки слід конфіскувати на користь держави.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, у судове засідання не прибув, надав суду пояснення щодо позову, покладається на розсуд суду.

Належним чином повідомлений представник Приватного сільськогосподарського підприємства «Слобожанщина Агро», третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору по справі, у судове засідання не з`явився.

Ухвалою суду від 22.03.2024 задоволено заяву Заяву керівника Роменської окружної прокуратури Андрія Кулижкіна про забезпечення позову. Накладено арешт на земельні ділянки, що належать ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) кадастровий номер 5923584400:02:003:0247 площею 0,3420 га, та кадастровий номер 5923584400:02:003:0286 площею 2,007 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області. Заборонено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельних ділянок кадастровий номер 5923584400:02:003:0247 площею 0,342 га, та кадастровий номер 5923584400:02:003:0286 площею 2,007 га, які знаходяться на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, з іншими земельними ділянками.

Ухвалою суду від 22 березня 2024 року відкрито провадження у справі, постановлено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, справу розглянуто без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, заслухавши пояснення сторін по справі, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником земельних ділянок кадастровий номер 5923584400:02:003:0247 площею 0,342 га, та кадастровий номер 5923584400:02:003:0286 площею 2,007 га, які знаходяться на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області. Вказане підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Право власності ОСОБА_1 на зазначені вище земельні ділянки зареєстровано на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповіт, серія та номер 1-352, виданий 13.08.2015, видавник Державний нотаріус Савойський П. І.

Вказані земельні ділянки передані в оренду Приватному сільськогосподарському підприємству «Слобожанщина Агро» на підставі договору оренди, укладеного 01.04.2021 строком на 15 років, дата закінчення дії 01.04.2036, державна реєстрація договору здійснена 23 листопада 2021 року, номер запису про інше речове право 45318803 та 45302280.

На момент державної реєстрації права власності відповідач ОСОБА_1 був громадянином російської федерації, про що зазначено у витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, інформаційних довідках про перегляд земельних ділянок з кадастровими номерами 5923584400:02:003:0247 та 5923584400:02:003:0286, копіях витягів із технічної документації з нормативної грошової оцінки вказаних земельних ділянок, копії поземельної книги на земельні ділянки, та підтверджується відповідно копією посвідки на постійне проживання громадянина російської федерації ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до частини 3 статті 56 ЦПК України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

У відповідності до частини 3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Положення статей 13, 14 Конституції України визначають, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави.

Суб`єктами права приватної власності на землю згідно зі статтею 80 Земельного кодексу України визначено громадян України та юридичних осіб. Проте, з урахуванням змісту частини 2 статті 81 та інших норм Земельного кодексу України, суб`єктами права приватної власності на землю визнаються також іноземні громадяни та особи без громадянства.

Зокрема, іноземні громадяни та особи без громадянства відповідно до частини 2 статті 81 Земельного кодексу України можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Згідно із частиною 3 статті 81 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Одночасно за змістом частини 4 статті 81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Згідно пункту «е» частини 1 статті 140 Земельного кодексу України, однією з підстав примусового припинення права власності на земельну ділянку є невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

В разі невиконання вимог закону про обов`язок відчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк настають наслідки, передбачені частинами 2, 4 статті 145 Земельного кодексу України, а саме, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Частиною 5 статті 41 Конституції України визначено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Враховуючи, що відповідач ОСОБА_1 , будучи громадянином російської федерації, упродовж року після набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення і по даний час не відчужив їх, є підстави для конфіскації належних відповідачу земельних ділянок.

Обраний спосіб захисту порушеного права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, якими відповідач незаконно володіє, є ефективним та належним способом захисту порушених прав держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, як уповноваженого органу на здійснення функцій держави щодо конфіскації у власність держави земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які незаконно використовуються іноземними громадянами. Зазначений спосіб захисту чітко визначений частиною 4 статті 81 Земельного кодексу України.

Звернення до суду прокурора з позовом узгоджується з вимогами частини 3 статті 56 ЦПК України та частини 3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру».

Таким чином, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, що має наслідком задоволення позовних вимог.

Сумською обласною прокуратурою при зверненні до суду з позовом сплачено 4542,00 грн судового збору, що складається із судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви в розмірі 3028,00 грн, та судового збору, сплаченого при поданні заяви про забезпечення позову в розмірі 1514,00 грн (а.с. 97, 107).

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь особи, що їх понесла.

На підставі викладеного, керуючись ст. 3 ч. 3, 12, 13, 89, 141, 259, 263-265, 268, 273, 288-289, 352, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов керівника Роменської окружної прокуратури Андрія Кулижкіна в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області до ОСОБА_1 третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Приватне сільськогосподарське підприємство «Слобожанщина Агро», Вільшанська сільська рада Роменського району Сумської області, про конфіскацію земельних ділянок, задовольнити.

Конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області земельні ділянки кадастровий номер 5923584400:02:003:0247, площею 0,3420 га, та кадастровий номер 5923584400:02:003:0286, площею 2,007 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, власником яких є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Сумської обласної прокуратури (м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 33, код 03527891, р/р НОМЕР_2 в ДКСУ у м. Київ, МФО 820172) 4542 (чотири тисячі п`ятсот сорок дві) грн 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті за ухвалою Недригайлівського районного суду Сумської області від 22.03.2024 щодо накладення арешту на земельні ділянки, що належать ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) кадастровий номер 5923584400:02:003:0247 площею 0,3420 га, та кадастровий номер 5923584400:02:003:0286 площею 2,007 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, та заборони останньому розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання вказаних земельних ділянок з іншими земельними ділянками, після набрання рішенням законної сили.

Заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили цим рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя : В. Д. Жмурченко

СудНедригайлівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118350011
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —582/365/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні