Ухвала
від 15.04.2024 по справі 464/2299/22
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 464/2299/22 Головуючий у 1 інстанції: Рудакова Д. І.

Провадження № 22-ц/811/2648/23 Доповідач в 2-й інстанції: Приколота Т. І.

У Х В А Л А

судового засідання

15 квітня 2024 року м. Львів

Справа № 464/2299/22

Провадження № 22-ц/811/2648/23

Львівський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Приколоти Т.І., суддів : Мікуш Ю.Р., Савуляка Р.В., секретар Іванова О.О. з участю: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3

розглянув апеляційнускаргупредставника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Личаківського районного суду м. Львова, ухвалене у м. Львові 20червня 2023року у складі судді Рудакова Д. І., у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та заробітної плати,-

встановив:

13 червня 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом доДержавного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької»про скасування наказів «Про простій в умовах воєнного часу», «Про скорочення чисельності працівників», «Про звільнення ОСОБА_1 », поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення заробітної плати.

Рішенням Личаківського районного суду міста Львова від 20 червня 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду 13 вересня 2023 року оскаржив представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 . Вважає рішення незаконним та необґрунтованим, таким, що винесене з порушенням норм матеріального та процесуального права. Просить рішення суду скасувати та постановити нове рішення про задоволення позову

На даний час ця справа переглядається в апеляційному порядку Львівським апеляційним судом.

Встановлено, що матеріалах справи відсутнє рішення профспілкового комітету щодо розгляду питання про надання згоди на звільнення ОСОБА_1 , яке необхідне при розгляді справ цієї категорії відповідно до ст.43 КЗпП України, ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Заслухавши учасників справи, колегія суддів прийшла до висновку про надання запиту до Первинної профспілкової організації працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України щодо надання згоди чи відмови у наданні такої на звільнення з посади начальника художньо-освітлювального цехуДержавного підприємства«Національний академічнийукраїнський драматичнийтеатр іменіМарії Заньковецької»Хахули А.Є.на підставі п.1 частини 1 статті 40 КЗпП України.

Відповідно до ст.43КЗпПУкраїни розірвання трудового договору з підстави, передбаченої пунктом 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації) ст. 40 КЗпП України, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Згідно із ч. 9 ст. 43 КЗпП України, п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 6 листопада 1992 року, якщо розірвання трудового договору з працівником проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), суд зупиняє провадження у справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) і після її одержання або відмови виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в дачі згоди на звільнення працівника (частина перша цієї статті) розглядає спір по суті.

З урахуванням встановленого, колегія суддів приходить до висновку, що дляповного тавсебічного розглядусправи,необхідно запитати згоду Первинної профспілкової організації працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України на звільнення позивача на підставі п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП України.

Також для встановлення обставин у справі витребувати з Первинної профспілкової організації працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України належним чином засвідчену копію Статуту (положення) проспілки.

На час виконання ухвали провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст. 84, 258 - 261, 368, 388-391 ЦПК України, ч.9 ст. 43 КЗпП України, суд, -

у х в а л и в:

Звернутися до Первинної профспілкової організації працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України із запитом про розгляд питання щодо надання згоди чи відмови у наданні згоди відповідно до ст. 43 КЗпП України на звільнення ОСОБА_1 з посади начальника художньо - освітлювального цеху Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» згідно наказу №58/к від 12 травня 2022 року на підставі п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП України.

Витребувати у Первинної профспілкової організації працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України належним чином засвідчену копію Статуту (положення) цієї профспілки.

Повідомити Первинну профспілкову організацію працівників Державного підприємства «Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької» профспілки працівників культури України, що суд розглядає трудовий спір, що вимагає найкоротших термінів виконання вимог ухвали суду.

На час виконання ухвали провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення її повного тексту.

Ухвала складена і підписана 15 квітня 2024 року.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118352929
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказів, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та заробітної плати

Судовий реєстр по справі —464/2299/22

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Постанова від 03.10.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 14.07.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні