Ухвала
від 11.04.2024 по справі 910/18404/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.04.2024Справа № 910/18404/23

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТРІМЛАЙНЕР"

Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮСТ-СЕРВІС"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів ОСОБА_2

про переведення прав та обов`язків покупця частки за договором купівлі-продажу частки та зобов`язання надати оригінали всіх статутних, бухгалтерських та інших документів щодо діяльності та управління ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" та печатку і штампи товариства

Суддя Удалова О.Г.

Секретар судового засідання Дишкант Д.В.

За участю представників учасників справи:

від позивача ОСОБА_3 , ОСОБА_1

від відповідача-1 не з`явився

від відповідача-2 не з`явився

від третьої особи не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/184404/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТРІМЛАЙНЕР" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮСТ-СЕРВІС", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів ОСОБА_2 , про переведення прав та обов`язків покупця частки за договором купівлі-продажу частки та зобов`язання надати оригінали всіх статутних, бухгалтерських та інших документів щодо діяльності та управління ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" та печатку і штампи товариства.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.01.2024 відкрито провадження у даній справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено проведення підготовчого засідання на 08.02.2024, залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 , а також встановлено сторонам строки для вчинення процесуальних дій.

Крім того, вказаною ухвалою частково задоволено клопотання позивача про витребування доказів, а саме: витребувано в Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації належним чином засвідчені копії реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "СТРІМЛАЙНЕР" (код 40890670).

30.01.2024 від відповідача-2 (ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС") надійшов відзив на позовну заяву, а також заява про застосування наслідків спливу строку позовної давності.

Крім того, 31.01.2024 від Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації надійшли належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "СТРІМЛАЙНЕР".

Ухвалою суду від 08.02.2024 задоволено клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів, витребувано у:

- ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" - засвідчені копії: договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР", укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС"; акту приймання-передачі частки; відомостей на підтвердження здійснення оплати ОСОБА_2 за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР"; діючих банківських реквізитів для здійснення перерахування судом грошових коштів, що будуть внесені позивачем на депозитний рахунок Господарського суду м. Києва;

- ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" - засвідчені копії: договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР", укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС"; акту приймання-передачі частки; відомостей про отримання від ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" оплати за відчуження частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР";

- приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Шупеня О.М. - завірені належним чином копії: договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР", укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС"; акту приймання-передачі частки; інших документів, на підставі яких було посвідчено правочин.

Представником ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" повідомлено, що на даний момент директор останнього знаходиться у лавах Збройних Сил України та не може надати витребувані судом документи, при цьому самим підприємством на даний момент не здійснюється господарська діяльність. Жодних доказів на підтвердження викладених обставин суду не надано (довідки військової частини тощо).

Крім того, ухвалою суду від 18.03.2024:

- клопотання ОСОБА_1 про витребування у третьої особи ОСОБА_2 копій документів задоволено частково;

- витребувано у ОСОБА_2 копію договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" від 17.09.2021, укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС"; відомості на підтвердження здійснення оплати ОСОБА_2 за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР";

- витребувано повторно у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Шупеня О.М. завірені належним чином копії: договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР", укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС"; інших документів, на підставі яких було посвідчено правочин

- викликано представників учасників справи, визнано явку ОСОБА_2 у підготовче судове засіданні обов`язковою.

- попереджено учасників справи про можливість накладення штрафу на підставі ст. 135 Господарського процесуального кодексу України за невиконання процесуальних обов`язків.

- крім того, роз`яснено учасникам судового процесу право, передбачене статтею 197 ГПК України, брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасникам справи необхідно не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати до суду клопотання (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із зазначенням його облікового запису (логіну).

09.01.2024 від третьої особи ( ОСОБА_2 ) надійшли пояснення, в яких останній вказав, що на даний момент мешкає поза межами міста Києва, у зв`язку з чим просить не вживати заходів обов`язкової присутності його на судових засіданнях у даній справі.

Крім того, третьою особою повідомлено про те, що договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" від 17.09.2021 був втрачений при неодноразовій зміні місця проживання. Однак збереглись прибуткові касові ордери, які, за твердженням третьої особи, підтверджують факт розрахунку за вищевказаним договором та отримання від ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" у період з 17.09.2021 по 30.09.2021 грошових коштів у сумі 500 000,00 грн.

У підготовчому засіданні 11.04.2024 представником позивача подані заперечення на пояснення третьої особи, в яких зазначається, що: ОСОБА_2 не доведено шляхом надання доказів перебування в місті Мукачеве; не доведено факту втрати ним договору від 17.09.2021; не підтверджено той факт, що саме ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" шляхом надання готівкових коштів здійснено розрахунки з третьою особою за договором від 17.09.2021.

Крім того, у запереченнях позивач просив суд постановити ухвалу про стягнення з третьої особи штрафу у сумі десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб за неявку в підготовче засідання та не приймати подані третьою особи докази, оскільки вони не направлені іншим учасникам справи.

У підготовче засідання 11.04.2024 представники відповідачів та третьої особи не з`явились.

Поряд з цим, з метою повного та всебічного розгляду всіх обставин, які мають значення у даній справі, зокрема укладення між відповідачем-2 та ОСОБА_2 договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі та виконання такого договору сторонами, суд вважає за необхідне викликати у підготовче засідання ОСОБА_2 , оскільки останній є не тільки залученою у даній справі третьої особи, а також керівником відповідача-1 ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР".

При цьому судом враховано, що рішенням Господарського суду міста Києва від 16.01.2024 у справі № 910/14347/23 припинено трудові відносини ОСОБА_2 у зв`язку зі звільненням останнього з посади директора за власним бажанням.

Проте, вказане рішення станом на момент винесення даної ухвали переглядається в апеляційному порядку.

Крім того, дані про ОСОБА_2 як директора ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" внесено до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Також, як вбачається з матеріалів реєстраційної справи ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР", акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" зі сторони покупця (ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС") підписано директором ОСОБА_4 , у зв`язку з чим судом також визнається обов`язковою явка останнього в наступне підготовче засідання для можливості надання доказів та пояснень у даній справі.

Судом також враховано, що у відзиві на позовну заяву від 24.01.2024 представником ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" вказано, що на даний час директор відповідача-2 перебуває у лавах Збройних Сил України, проте на підтвердження вказаного твердження відповідачем-2 не подано жодного доказу. Натомість представник позивача стверджував, що директор ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" є адвокатом.

Суд вчергове роз`яснює сторонам, зокрема, ОСОБА_2 та директору ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" ОСОБА_4 норми ст. 197 Господарського процесуального кодексу України щодо їх права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасникам справи необхідно не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати до суду клопотання (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із зазначенням його облікового запису (логіну).

Також суд звертає увагу ОСОБА_2 та директора ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" ОСОБА_4 , що відповідно до ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках, зокрема, невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу та неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

При цьому відповідно до ч.ч. 2, 3 вказаної норми у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд, з урахуванням конкретних обставин, стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п`яти до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У випадку невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд, з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Відповідно до п.п. 2, 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 177, 182, 183, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 09.05.24 о 14:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 18.

2. Викликати у підготовче засідання ОСОБА_2 як директора ТОВ "СТРІМЛАЙНЕР" та третю особу. Роз`яснити ОСОБА_2 право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів шляхом подання відповідного клопотання. Попередити ОСОБА_2 про відповідальність передбачену процесуальним законодавством за невиконання вимог ухвали суду.

3. Викликати директора ТОВ "ЮСТ-СЕРВІС" ОСОБА_4 у підготовче засідання. Роз`яснити ОСОБА_4 право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів шляхом подання відповідного клопотання. У разі перебування ОСОБА_4 у лавах Збройних Сил України подати підтверджуючі докази.

4. Роз`яснити учасникам судового процесу, у порядку статті 197 ГПК України право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасникам справи необхідно не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати до суду клопотання (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із зазначенням його облікового запису (логіну).

Повний текст ухвали складено та підписано 15.04.2024. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118353719
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —910/18404/23

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні