Ухвала
від 12.04.2024 по справі 703/4524/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4524/23

2-о/703/15/24

УХВАЛА

12 квітня 2024 року м. Сміла

Суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області Биченко І.Я., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про проведення судового засідання в режимі відеоконфереції у справі за його заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення опіки, заінтересовані особи: Ротмістрівська сільська територіальна громада, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним та встановлення опіки.

Ухвалою від 04 квітня 2024 року, постановленою без видалення до нарадчої кімнати, суд визнав обов`язковою явку заявника ОСОБА_1 та заінтересованої особи ОСОБА_3 , у зв`язку з чим оголосив перерву в судовому засіданні до 10 год 00 хв 12 квітня 2024 року.

08 квітня 2024 року до суду надійшло клопотання заявника ОСОБА_1 , в якому він просить справу призначити до розгляду в режимі відео конференції та допустити його до участі в судовому засіданні в режимі відео конференції з використанням власних технічних засобів.

Суд, вирішуючи подане клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до ст.212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (ч.3 ст. 212 ЦПК України).

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно з п.49 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті.

З наведених положень процесуального права випливає, що для участі особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду нормативно-правовим актом встановлено певні умови, дотримання яких направлене на забезпечення технічної та організаційної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції, а саме: реєстрація особи в електронному кабінеті, подача відповідного клопотання не пізніше, ніж за 5 днів до судового засідання, з направленням цього клопотання іншим учасникам справи, наявність у суду технічної можливості, обладнання та можливості його використання у визначений день і час.

Суд зазначає, що клопотання заявника ОСОБА_1 не містить відомостей щодо його реєстрації в електронному кабінеті.

Крім того, клопотання про участь учасника справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції має подаватись завчасно з таким розрахунком, щоб у суду було в розпорядженні повних п`ять днів для своєчасного виконання всіх дій, необхідних для забезпечення проведення судового засідання в такому режимі.

Клопотання ОСОБА_1 про розгляд справи в режимі відеоконференції надійшло на адресу суду 08 квітня 2024 року, а судове засідання призначене на 12 квітня 2024 року, тобто клопотання надійшло за три дні до судового засідання.

У порушення вимог ст.212 ЦПК України до клопотання не додано докази надіслання її іншим учасникам справи. Відомості щодо виконання такої вимоги процесуального закону в тексті клопотання також не відсутні.

Суд зазначає, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Указана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони. Такий спосіб участі має винятковий характер, та має бути зумовлений обґрунтованими причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні. Разом з тим, обґрунтування клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, заявником не зазначено жодної об`єктивної причини, яка б унеможливлювала його безпосередню участь у судовому засіданні.

Суд також звертає увагу на те, що за вимогами ст.212 ЦПК України право особи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду обмежується у разі, якщо явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

З огляду на наведене, суд вважає необхідним відмовити у задоволенні клопотання заявника ОСОБА_1 про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись ст.212, 260, 261 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

У задоволенні клопотання заявника ОСОБА_1 про проведення судового засідання за його участі в режимі відеоконфереції відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.Я. Биченко

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118357410
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —703/4524/23

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні