Рішення
від 07.06.2024 по справі 703/4524/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4524/23

2-о/703/15/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2024 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді Биченка І.Я.,

присяжних Примак Н.О., Кривошей Н.П.,

за участю

секретаря судового засідання Литвин Г.Т.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Голоднюка В.В.,

адвоката особи, щодо якої подана заява про визнання недієздатним - ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Компанійця О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Сміла цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_4 недієздатним та встановлення опіки, заінтересовані особи: Ротмістрівська сільська рада, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним та встановлення опіки.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_1 перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , яка має від попереднього шлюбу сина, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_4 є інвалідом ІІ групи з дитинства, потребує спостереження у психіатра, проведення постійного підтримуючого психофармакологічного лікування, психотерапії і психокорекції. На даний час ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживають разом в АДРЕСА_1 .

Батько ОСОБА_4 ОСОБА_5 участі у вихованні сина не приймає, стосунки з сином не підтримує, матеріальної допомоги сину не надає, веде аморальний спосіб життя. Брат ОСОБА_4 - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на даний час проходить військову службу в Національній гвардії України. Мати ОСОБА_4 ОСОБА_3 , під час загострення та активних фаз всплеску психоемоційного стану ОСОБА_4 не може фізично справитися та приборкати його.

В зв`язку з викладеним заявник просить суд визнати ОСОБА_4 недієздатним та призначити його опікуном.

Ухвалою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 21 вересня 2023 року відкрито провадження по справі. Залучено до участі у розгляді справи ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 08 січня 2024 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою суду від 08 лютого 2024 року провадження по справі відновлено.

В судовому засіданні заявник та його представник заявлені вимоги підтримали в повному обсязі з підстав, викладених у заяві.

Представник заінтересованої особи Ротмістрівської сільської ради в судове засідання не з`явився, надав суду заяву в якій розгляд справи просить проводити без його участі, проти задоволення заяви не заперечує.

Заінтересована особа ОСОБА_3 просила подану заяву задовольнити.

Адвокат особи, щодо якої подана заява про визнання недієздатним - ОСОБА_2 в судовому засіданні просив подану заяву задовольнити та вказав, що призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_4 відповідає інтересам останнього. Також вказав, що мати ОСОБА_4 , під час загострення його психічного стану, не має фізичної сили справитися з приступами сина.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_4 в судовому засіданні 04 квітня 2024 року проти задоволення заяви заперечував. В судове засідання призначене на 07 червня 2024 року не з`явився.

Суд, зважаючи на висновок судово-психіатричної експертизи та стан здоров`я ОСОБА_4 , вважає за необхідне провести судове засідання без його участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_7 .

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 розірвано 10 червня 2005 року. Після реєстрації розірвання шлюбу ОСОБА_7 присвоєно прізвище « ОСОБА_8 ».

Як вбачається із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданого виконавчим комітетом Матусівської сільської ради Шполянського району Черкаської області 21 квітня 2020 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_9 , 21 квітня 2020 року зареєстрували шлюб. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_9 змінила прізвище на « ОСОБА_10 ».

Відповідно до довідки до акту огляду МСЕК серії 12 ААА №538286 від 08 лютого 2017 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом ІІ групи з дитинства, нездатний до трудової діяльності в звичайних виробничих умовах та потребує спостереження у психіатра, проведення постійного підтримуючого психофармакологічного лікування, психотерапії і психокорекції.

Згідно довідки Ротмістрівської сільської ради №95/2-15 від 18 вересня 2023 року, ОСОБА_1 зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 . Разом з проживають: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_11 .

Як вбачається з витягу з наказу командира військової частини Національної гвардії України від 29 березня 2023 року №75мтд, ОСОБА_6 проходить військову службу у Національній гвардії України відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року.

Як вбачається з висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №42, ОСОБА_4 , 1997 року народження, потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до частини 1 статті 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Метою проведення судово-психіатричної експертизи є з`ясування наявності чи відсутності психічного розладу, здатного вплинути на усвідомлення особою своїх дій та керування ними.

В зв`язку з цим, ухвалою суду від 08 січня 2024 року по справі було призначено судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_4 , проведення якої доручено експертам Черкаської філії ДУ «ІПСПЕМН» МОЗ України.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 49 від 25 січня 2024 року комісія прийшла до висновку що на даний час ОСОБА_4 страждає на хронічне стійке психічне захворювання у вигляді легкої розумової відсталості в ступені глибокої дебільності, що виникла внаслідок раннього органічного ураження центральної нервової системи, з порушенням мовлення, вираженими емоційно-вольовими розладами та психотичними включеннями, через що він нездатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Згідно із ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 статті 29 Конституції України встановлено, що кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

За змістом положень Цивільного кодексу України повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття), якщо вона не визнана недієздатною або не обмежена в дієздатності.

При цьому, як встановлено ч. 1 ст.36 ЦК України якщо фізична особа страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд може обмежити її цивільну дієздатність.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України в разі якщо фізична особа внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними вона може бути визнана судом недієздатною.

Згідно статті 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Дослідивши обставини справи в їх сукупності суд приходить до висновку про наявність достатніх доказів того, що ОСОБА_4 страждає хронічним, стійким психічним розладом. У наслідок проведеної експертизи встановлено, що в нього на даний час наявний стійкий хронічний психічний розлад, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому його слід визнати недієздатним.

Відповідно до ч.1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Статтею 41 ЦК України передбачено правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Як вбачається з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Аналогічні норми передбачені і ч. 1 ст. 300 ЦПК України, згідно з якою суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (стаття 55 ЦК України).

Відповідно до ч.1ст.67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (стаття 63 ЦК України).

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Сільський голова Ротмістрівської сільської ради звернувся до суду з поданням щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також у вказаному поданні зазначено, що ОСОБА_1 здійснює догляд та нагляд за ОСОБА_4 , оскільки мати ОСОБА_4 ОСОБА_3 під час загострення та активних фаз всплеску психоемоційного стану сина не може фізично справитися та приборкати неусвідомлені та неконтрольовані його дії.

Наявність визначених ст.64 ЦК України обставин, які перешкоджали б ОСОБА_1 бути опікуном ОСОБА_4 , судом не встановлено.

Враховуючи викладене, оскільки недієздатність ОСОБА_4 та можливість ОСОБА_1 бути його опікуном доведена належними та допустимими доказами, суд вважає за можливе задоволити заяву в повному обсязі.

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Як встановлено з повідомлення ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» від 31 січня 2024 року експертами при проведенні експертизи ОСОБА_4 було витрачено 10 експертогодин, вартість однієї експертогодини складає 537 грн 94 коп., тобто загальна вартість експертизи становить 5379 грн. 40 коп.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, понесені витрати на проведення судової експертизи слід компенсувати експертній установі за рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 76, 81, 89, 247, 258, 259, 263-265, 295, 299, 300 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ротмістрівська сільська рада, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання ОСОБА_4 недієздатним та встановлення опіки - задовольнити повністю.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 - визнати недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи в розмірі 5379 грн. 40 коп., віднести на рахунок держави.

Встановити строк дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_4 - 2 (два) роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування та до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_4 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного тексту.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом цих строків не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено 12 червня 2024 року.

Учасники справи:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса місця прорживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

заінтересована особа Ротмистрівська сільська рада, адреса місцезнаходження: Черкаська область, Черкаський район, с. Ротмистрівка Ротмистрівської ОТГ, вул. Михайлівська, 18, ЄДРПОУ 04410870;

заінтересована особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ;

заінтересована особа - ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_6 .

Суддя І.Я. Биченко

Присяжні Н.О.Примак

Н.П. Кривошей

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.06.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119701480
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —703/4524/23

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні