Ухвала
від 15.04.2024 по справі 340/10435/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про зупинення провадження в адміністративній справі

15 квітня 2024 року м. Кропивницький Справа № 340/10435/23

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

позивач: Керівник Знам`янської окружної прокуратури (27400, Кіровоградська область, м. Знам`янка, вул. Братів Лисенків, 5) в інтересах держави,

відповідач-1: Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області (27444, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Суботці, вул. Центральна, 24, код ЄДРПОУ 04365106)

відповідач-2: відділ освіти, молоді та спорту Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (27444, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Суботці, вул. Центральна, 24, код ЄДРПОУ 44126035)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: заклад дошкільної освіти "Колобок" села Суботці Суботцівської сільської ради (27444, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Суботці, вулиця Шкільна, 3, код ЄДРПОУ 35548731)

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Знам`янської окружної прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом до Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області та відділу освіти, молоді та спорту Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Суботцівської сільської ради та відділу освіти, молоді та спорту Суботцівської сільської ради стосовно невжиття заходів щодо приведення у стан готовності відповідно до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018 року, захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційного укриття №42120, що розміщене у будівлі дитячого дошкільного закладу "Колобок" Суботцівської сільської ради за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Суботці, вул. Шкільна, 3а;

- зобов`язати Суботцівську сільську раду та відділ освіти, молоді та спорту Суботцівської сільської ради у межах компетенції та повноважень вчинити дії, спрямовані на приведення у стан готовності захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційного укриття №42120, що розміщене у будівлі дитячого дошкільного закладу "Колобок" Суботцівської сільської ради за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Суботці, вул. Шкільна, 3а, з метою використання її за призначенням відповідно до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018 року.

Ухвалою судді від 26.12.2023 року відкрито провадження в адміністративній справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Цією ж ухвалою суд залучив до участі у справі третю особу - заклад дошкільної освіти "Колобок" села Суботці Суботцівської сільської ради.

Відповідачі подали відзиви, у яких просили суд у задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що ними вжиті необхідні заходи щодо приведення захисної споруди цивільного захисту у стан готовності.

Розглядаючи справу, суд установив, що Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ухвалою від 25.01.2024 року на підставі частини 2 статті 346 КАС України передав на розгляд об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду адміністративну справу №260/4199/22 за позовом керівника Хустської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області до комунального некомерційне підприємство "Лікувально-профілактична установа Міжгірська районна лікарня Міжгірської селищної ради Закарпатської області про зобов`язання вчинити певні дії.

Передаючи справу №260/4199/22 на розгляд об`єднаної палати, суд касаційної інстанції виходив з того, що колегії суддів судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав та судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду по-різному застосовують норми статті 53 КАС України та статті 23 Закону України "Про прокуратуру" в частині повноважень прокурора щодо захисту інтересів держави шляхом реалізації права на звернення в особі суб`єкта владних повноважень до суду із позовом, у зв`язку з чим очевидною є необхідність формування єдиної правозастосовчої практики з означеного питання.

Ухвалою судді Верховного Суду від 07.02.2024 року справу №260/4199/22 призначено до розгляду об`єднаною палатою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду в порядку письмового провадження. Наразі рішення у ній не прийнято.

Вказаний спір виник у подібних правовідносинах, пов`язаних зі зверненням прокурора до суду в інтересах держави з позовом про зобов`язання вчинити дії щодо приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан.

Згідно з частиною 5 статті 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

Керуючись статтями 236, 248, 256, 263, 294, 295 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Зупинити провадження у справі до набрання законної сили рішенням Верховного Суду у справі №260/4199/22 у подібних правовідносинах.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. ЧЕРНИШ

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118361375
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них дозвільної системи, нагляду (контролю), реалізації держ-ї регуляторної політики у сфері госп-ї д-ті; ліцензування видів господарської д-ті; розроблення і застосування національних стандар., технічних регламентів та процедур оцінки відповідності

Судовий реєстр по справі —340/10435/23

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. ЧЕРНИШ

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. ЧЕРНИШ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні